Het klimaat van Zuid-Spanje en de beste reistijd

Zuid-Spanje kent hete temperaturen in de zomer, met maximale temperaturen van 36 graden. In de winter kunnen de temperaturen dalen tot een minimum van 7 graden. Neerslag valt voornamelijk in de wintermaanden, met een gemiddelde van 50 mm per maand. Over het algemeen heeft Zuid-Spanje een mediterraan klimaat met warme droge zomers en milde natte winters. De zomers kunnen erg droog zijn met weinig neerslag, terwijl de winters meer regen ontvangen. Het weer kan snel veranderen in deze regio, met veel zonuren gedurende het hele jaar.

Het klimaat van Zuid-Spanje en de beste reistijd partly-cloudy-day 20°C

Vliegtickets boek je via TUI fly of Cheaptickets.be

Klimaat van Zuid-Spanje

Het zuiden van Spanje heeft een Mediterraan klimaat, dat toeristen van over de hele wereld aantrekt. Het staat bekend om de vele zonuren, gemiddeld 3423 zonuren per jaar. Het is een plek waar Moorse, christelijke en joodse invloeden samensmelten in de architectuur, kunst en keuken.

Ontdek Sevilla met zijn beroemde kathedraal of het beroemde Alcázar in Granada. Geniet van bruisende straten in Málaga, de geboorteplaats van Picasso. Ga zonnebaden aan de idyllische kustlijn van de Costa del Sol. Of beleef de ruige charme van de Sierra Nevada. Zuid-Spanje is een mozaïek van onvergetelijke bestemmingen.

Klimaatdetails Zuid-Spanje

  • Beste reistijd: april t/m mei, september t/m oktober
  • Jaartemperatuur: tussen 7°C en 36°C
  • Zeetemperatuur: tussen 17°C en 25°C
  • Regen: 75 dagen per jaar en totaal 207 mm regen
  • Zonuren: 3423 zonuren per jaar

Het Mediterrane klimaat in Zuid-Spanje

Het hart van Zuid-Spanje's aantrekkingskracht ligt in zijn mediterraan klimaat, gekenmerkt door hete, droge zomers en milde, vochtige winters. Temperaturen in de zomer kunnen soms makkelijk de 40°C overschrijden. Met name in steden zoals Sevilla, Málaga, Granada en Córdoba. Het mediterrane klimaat maakt Zuid-Spanje het hele jaar door een ideale vakantiebestemming.

De zomer brengt meer dan alleen hitte. Je kunt ook genieten van de lange zandstranden en levendige festivals die om de cultuur in Zuid-Spanje draaien. Beroemde festivals zijn de Semana Santa, de heilige week voor Pasen, en Feria de Abril in Sevilla.

In contrast staan de winters, die mild en aangenaam zijn, met temperaturen die zelden onder de 7°C dalen. Deze periode is perfect als je de drukte wilt ontwijken en de authentieke charme van Zuid-Spanje wil ervaren.

De Terral en Calima winden

De Terral en Calima zijn twee weersverschijnselen die het klimaat in Zuid-Spanje beïnvloeden. De Terral, een warme, droge wind uit de bergen, kan in de regio van Málaga en de Costa del Sol de temperaturen plotseling verhogen, wat resulteert in extreme hitte tijdens de zomermaanden. Dit maakt afkoelen zowel overdag als 's nachts moeilijk.

De Calima brengt vanuit de Sahara hete, droge wind naar Zuid-Spanje en de Canarische Eilanden, waarbij fijn zand en stof voor verminderde zichtbaarheid en een oranje-achtige gloed in de lucht zorgen. Dit weerfenomeen zorgt voor een slechte luchtkwaliteit en kan ademhalingsproblemen veroorzaken. Daarnaast vindt er een tijdelijke toename van de temperatuur en droogte plaats.

De betoverende steden van Zuid-Spanje

Sevilla is beroemd om zijn gotische kathedraal, het grootste gotische gebouw ter wereld, en het Real Alcázar, een koninklijk paleis dat nog steeds in gebruik is. De stad speelt ook een cruciale rol in de geschiedenis van de opera en is de thuisbasis van de flamenco, een expressieve dans die tot het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid behoort.

Málaga is niet alleen de geboorteplaats van Picasso maar ook een stad die een renaissance heeft ondergaan, met moderne musea, een levendige haven en gerestaureerde historische wijken. Het is een stad waar oude tradities en hedendaagse cultuur hand in hand gaan.

Naast zijn culturele schatten biedt Zuid-Spanje ook adembenemende natuurlijke landschappen. De Costa del Sol is beroemd om zijn gouden stranden en luxe resorts, terwijl de Sierra Nevada bezoekers uitnodigt om zijn ruige terrein te verkennen, of het nu gaat om skiën in de winter of wandelen in de zomer.

Klimaatgemiddelden Zuid-Spanje voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 14 en 28 graden Celsius en 's nachts tussen de 10 en 23 graden Celsius. De zeetemperatuur ligt tussen de 17 en 25 graden Celsius. Het regent 75 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 207 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 3423 zonuren.

Temperatuurgrafiek Zuid-Spanje

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Zuid-Spanje.

Neerslaggrafiek Zuid-Spanje

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Zuid-Spanje.

Maximum temperatuur: tussen 14°C en 28°C
Warmste maand: 28°C in juli
Koudste maand: 14°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 10°C en 23°C
Zeetemperatuur: tussen 17°C en 25°C
Droge dagen: 290 dagen
Dagen met regen: 75 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 207 mm
Aantal uren zon: 3423 uur

Zuid-Spanje ligt in Spanje. Bekijk onze pagina over het klimaat van Spanje voor meer klimaatinfo over Spanje of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Zuid-Spanje

Wanneer je Zuid-Spanje het beste kunt bezoeken hangt af van wat je zoekt en wat je plannen zijn. Dit stukje paradijs in Europa transformeert met de seizoenen. Of je nu komt voor de lange zandstranden, de rijke Spaanse cultuur, de natuur in volle bloei, of de serene schoonheid van de winter wilt ervaren, er is een perfect moment voor jouw bezoek.

Strand

Voor strandfans zijn de zomermaanden juni tot en met september top. Verwacht lange zonnige dagen met de temperatuur dikwijls boven de 30 graden Celsius. De zee is dan tussen de 20 en 24 graden perfect voor allerlei waterpret. De kustplaatsen zijn vol leven met veel festivals die de lokale cultuur in de spotlight zetten.

Cultuur

Als je meer voor de cultuur gaat en de streek wilt verkennen zijn lente en herfst je moment. In april mei september en oktober is het gemiddeld 20 tot 25 graden ideaal weer om rond te trekken historische sites te checken en lokale gerechten te proeven zonder de hitte of drukte van de zomer. Die maanden zijn echt perfect om de veelzijdigheid van Zuid-Spanje te beleven.

Natuur

Natuurliefhebbers zullen ook de lente en herfst waarderen. De natuur explodeert dan in kleur van lente's oranje bloesems tot herfst's gouden schakeringen. Ook voor vogels kijken is het een top tijd vooral in het Doñana National Park waar veel trekvogels landen.

Winter

Winter is het rustigst aan de kust van december tot februari. Toch heeft het zijn charmes voor wie de drukte wil mijden of de Andalusische steden zoals MálagaSevilla, Córdoba en Granada wil ontdekken.

De temperaturen zijn zacht voor Europese begrippen meestal tussen de 10 en 17 graden ideaal voor stadstours en meedoen met winterse festiviteiten. Voor wintersportliefhebbers is er skiën en snowboarden in de Sierra Nevada uniek zo dicht bij de Middellandse Zee.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Zuid-Spanje.

Ervaringen met het klimaat van Zuid-Spanje

Plaats je review over je ervaringen met het weer van Zuid-Spanje.

Ben je in Zuid-Spanje geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Zuid-Spanje achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Zuid-Spanje

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Zuid-Spanje is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Zuid-Spanje in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 14 14 16 18 21 25 28 28 25 23 18 16
Min °C 10 10 11 13 15 19 22 23 20 18 14 12
Water °C 17 17 17 19 20 23 25 25 24 22 20 18
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 21 26 26 18 11 6 1 4 12 27 29 26
Dagen regen 8 8 11 10 6 3 2 2 5 7 7 6
Dagen droog 23 20 20 20 25 27 29 29 25 24 23 25
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 9 9 9 9 10 11 10 10 10 9 9 9
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 2 2 2 2 2 2 3 3
UV-index 4 4 4 5 6 6 7 6 6 5 4 4

Klimaat van Zuid-Spanje per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Zuid-Spanje? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Zuid-Spanje

Vandaag is het bewolkt in Zuid-Spanje en er kan een lichte regenbui vallen. De temperatuur loopt op tot 20 graden Celsius. De wind waait matig uit het westen.

Bekijk het volledige weerbericht voor Zuid-Spanje

Wil je weten wat voor weer het is in Zuid-Spanje voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Zuid-Spanje en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Zuid-Spanje voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.