Het klimaat van Turkse Rivièra en de beste reistijd

De Turkse Rivièra in Turkije biedt een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. De temperaturen variëren tussen de 8 en 34 graden Celsius gedurende het hele jaar. Neerslag is minimaal en de zon schijnt vaak, wat de regio ideaal maakt voor zonvakanties. De zachte wind van de Middellandse Zee zorgt voor aangename verkoeling, terwijl de bergachtige omgeving beschutting biedt tegen extreme weersomstandigheden. In de zomermaanden geniet je van lange dagen vol zonneschijn, perfect voor strandactiviteiten en watersporten. De wintermaanden zijn mild, met af en toe wat regen, waardoor het landschap prachtig groen kleurt. Kortom, de Turkse Rivièra is het hele jaar door een heerlijke bestemming voor liefhebbers van zon, zee en strand.

Het klimaat van Turkse Rivièra en de beste reistijd

Klimaat van Turkse Rivièra

De prachtige regio van de Turkse Rivièra, gelegen langs de kust van Turkije, wordt gezegend met een betoverend mediterraan klimaat dat het hele jaar door een aangename sfeer creëert. Dit klimaat wordt gekenmerkt door hete en droge zomers, terwijl de winters mild zijn, waardoor het een ideale bestemming is voor liefhebbers van zon en strand.

De Turkse Rivièra, gevormd door de betoverende kustlijn van Turkije, biedt een mediterraan klimaat dat wordt gekenmerkt door lange, zonnige dagen en milde nachten. Deze regio, die bekend staat om zijn adembenemende landschappen en culturele rijkdom, wordt omarmd door warme zomers en zachte winters, waardoor het een aantrekkelijke bestemming is voor reizigers van over de hele wereld.

Klimaatdetails Turkse Rivièra

  • Beste reistijd: mei t/m oktober
  • Jaartemperatuur: tussen 8°C en 34°C
  • Zeetemperatuur: tussen 17°C en 27°C
  • Regen: 91 dagen per jaar en totaal 327 mm regen
  • Zonuren: 2900 zonuren per jaar

Het mediterrane klimaat van de Turkse Rivièra wordt gevormd door zijn geografische ligging, omarmd door de Middellandse Zee en omringd door bergachtig terrein. Deze combinatie van factoren resulteert in lange, warme zomers en milde winters, waardoor het een ideale omgeving is voor een verscheidenheid aan activiteiten, van zonnebaden tot het verkennen van de natuurlijke schoonheid van de regio.

Lente

De Turkse Rivièra ontwaakt in de lente met milde temperaturen rond de 20 graden Celsius. Het landschap bloeit met kleurrijke bloemen langs de kust en groene velden in het binnenland. Ideaal voor buitenactiviteiten, wandelingen en lokale festivals die de overgang naar het warmere seizoen vieren.

Zomer

In de zomer schittert de Turkse Rivièra met stralende dagen waarop de zon hoog aan de hemel staat en de temperaturen oplopen tot een verkwikkende 32 graden Celsius. Dit seizoen, dat gekenmerkt wordt door heldere hemels en een verfrissende zeebries, nodigt uit tot ontspanning op de gouden stranden die de kust sieren. Het mediterrane klimaat van de regio zorgt voor een aangename luchtvochtigheid en een UV-index van 5, waardoor het een ideale omgeving is voor zonliefhebbers om te genieten van de warmte en de prachtige omgeving.

Herfst

Terwijl de zomer langzaam plaatsmaakt voor de herfst, blijft de Turkse Rivièra zijn charme behouden met aangename temperaturen en een levendig landschap. Gedurende dit seizoen koestert de regio zich in milde dagen en koele nachten, waarbij de gemiddelde temperatuur nog steeds een comfortabele 22 graden Celsius bedraagt. Dit is de perfecte tijd om de vele culturele schatten en pittoreske dorpjes van de regio te verkennen, terwijl de natuur langzaam verandert in warme tinten van rood en goud.

Winter

Met de komst van de winter blijft de Turkse Rivièra verrassen met zijn gastvrije klimaat, waarbij de temperaturen zelden onder de 12 graden Celsius dalen. Dit seizoen biedt een welkome ontsnapping aan de kou elders, met zachte dagen die uitnodigen tot wandelingen langs de kustlijn en verkenning van historische bezienswaardigheden. De Turkse Rivièra blijft een oase van rust en warmte, zelfs in de koelere maanden, waardoor het een populaire bestemming blijft voor reizigers die op zoek zijn naar een ontspannen uitje.

Klimaatgemiddelden Turkse Rivièra voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 12 en 32 graden Celsius en 's nachts tussen de 7 en 23 graden Celsius. De zeetemperatuur ligt tussen de 17 en 27 graden Celsius. Het regent 91 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 327 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 3392 zonuren.

Temperatuurgrafiek Turkse Rivièra

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Turkse Rivièra.

Neerslaggrafiek Turkse Rivièra

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Turkse Rivièra.

Maximum temperatuur: tussen 12°C en 32°C
Warmste maand: 32°C in juli
Koudste maand: 12°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 7°C en 23°C
Zeetemperatuur: tussen 17°C en 27°C
Droge dagen: 274 dagen
Dagen met regen: 91 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 327 mm
Aantal uren zon: 3392 uur

Turkse Rivièra ligt in Turkije. Bekijk onze pagina over het klimaat van Turkije voor meer klimaatinfo over Turkije of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Turkse Rivièra

Voor een bezoek aan Turkse Rivièra in in Turkije is de beste reistijd mei t/m oktober. In deze periode heb je een hoge temperatuur en bijna geen neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in de regio Turkse Rivièra is 32°C in juli en de laagste is 12°C in januari. De watertemperatuur is 27°C op z'n hoogst en in andere maanden kan het 17°C worden.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Turkse Rivièra.

Ervaringen met het klimaat van Turkse Rivièra

Plaats je review over je ervaringen met het weer van Turkse Rivièra.

Ben je in Turkse Rivièra geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Turkse Rivièra achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Turkse Rivièra

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Turkse Rivièra is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Turkse Rivièra in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 12 14 16 19 24 28 32 32 28 23 19 14
Min °C 7 8 9 12 16 20 22 23 20 16 13 9
Water °C 18 17 17 18 21 24 26 27 25 24 21 19
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 78 36 35 25 17 9 1 1 7 25 38 55
Dagen regen 13 12 11 10 8 5 1 - 4 7 8 12
Dagen droog 18 16 20 20 23 25 30 31 26 24 22 19
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 8 8 9 9 11 12 11 10 10 10 8 6
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 3
UV-index 3 3 4 5 6 7 7 7 6 5 4 3

Klimaat van Turkse Rivièra per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Turkse Rivièra? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Turkse Rivièra

Bekijk het volledige weerbericht voor Turkse Rivièra

Wil je weten wat voor weer het is in Turkse Rivièra voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Turkse Rivièra en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Turkse Rivièra voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.