Het klimaat van Kreta en de beste reistijd

Kreta, gelegen in Griekenland, kent een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. De temperatuur varieert tussen 12 en 29 graden. De zomermaanden zijn warm en droog, met veel zonneschijn en een verkoelende noordoostenwind genaamd de 'Meltemi'. Dit zorgt voor aangename stranddagen. De wintermaanden zijn over het algemeen mild, met af en toe wat regen. De lente en herfst zijn ideale periodes om het eiland te bezoeken, met aangename temperaturen en minder drukte van toeristen. Neerslag valt voornamelijk in de wintermaanden, met de meeste regen in december en januari. Kreta biedt het hele jaar door een aantrekkelijk klimaat voor zowel strandliefhebbers als cultuurliefhebbers.

Het klimaat van Kreta en de beste reistijd

Klimaat van Kreta

Het klimaat op Kreta is mediterraan, wat betekent dat het warme zomers en milde winters heeft. De gemiddelde temperatuur in de zomermaanden is rond de 30 graden Celsius, terwijl de gemiddelde wintertemperaturen rond de 15 graden Celsius liggen. Dit type klimaat is te danken aan de ligging van het eiland in de Middellandse Zee, wat ervoor zorgt dat het een hoge luchtvochtigheid en milde temperaturen heeft.

In het algemeen is Kreta een geweldige bestemming voor mensen die van warm weer en een mediterraan klimaat houden. Het heeft lange, zonnige zomers, milde winters en een hoge luchtvochtigheid, wat het een aantrekkelijke bestemming maakt voor een ontspannen vakantie.

Klimaatdetails Kreta

  • Beste reistijd: mei t/m oktober
  • Jaartemperatuur: tussen 12°C en 29°C
  • Zeetemperatuur: tussen 17°C en 28°C
  • Regen: 60 dagen per jaar en totaal 500 mm regen
  • Zonuren: 2800 zonuren per jaar

Lente

De lente is een geweldige tijd om Kreta te bezoeken, met aangename temperaturen en veel zonneschijn. De bloemen beginnen te bloeien en het eiland komt tot leven na de rustige wintermaanden.

Zomer

De zomers op Kreta zijn warm en droog, met temperaturen die vaak boven de 30 graden Celsius komen. Het is de beste tijd om het eiland te bezoeken als je van zon, zee en strand houdt.

Herfst

In de herfst daalt de temperatuur iets, maar het blijft nog steeds aangenaam warm. Het kan wat regenachtiger worden, maar de meeste dagen zijn nog steeds zonnig en droog.

Winter

De winters op Kreta zijn mild, met temperaturen die doorgaans rond de 15 graden Celsius liggen. Er kan soms wat regen vallen, maar het blijft over het algemeen droog en zonnig.

Klimaatgemiddelden Kreta voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 14 en 28 graden Celsius en 's nachts tussen de 12 en 24 graden Celsius. De zeetemperatuur ligt tussen de 17 en 28 graden Celsius. Het regent 83 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 201 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 3488 zonuren.

Temperatuurgrafiek Kreta

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Kreta.

Neerslaggrafiek Kreta

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Kreta.

Maximum temperatuur: tussen 14°C en 28°C
Warmste maand: 28°C in augustus
Koudste maand: 14°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 12°C en 24°C
Zeetemperatuur: tussen 17°C en 28°C
Droge dagen: 282 dagen
Dagen met regen: 83 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 201 mm
Aantal uren zon: 3488 uur

Kreta hoort bij Griekenland. Bekijk onze pagina over het klimaat van Griekenland voor meer klimaatinfo over Griekenland of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Kreta

Kreta is een prachtig eiland in Griekenland met prachtige stranden, historische bezienswaardigheden en een rijke cultuur. Het weer op Kreta is heerlijk, met zachte winters en hete zomers.

De beste tijd om naar Kreta te reizen is afhankelijk van wat je wilt doen tijdens je vakantie. Als je van plan bent om te genieten van het strandleven, dan is het hoogseizoen de beste tijd om te gaan. Dit is meestal van juni tot en met augustus, wanneer het weer op het eiland het warmst is en het water aangenaam is om in te zwemmen.

Als je liever de cultuur en de historie van het eiland wilt ontdekken, dan is het laagseizoen de beste tijd om te reizen. Dit is meestal van oktober tot en met april, wanneer het weer op Kreta wat koeler is en er minder toeristen zijn. De lokale bevolking is dan ook meer geneigd om hun culturele rijkdom te delen met bezoekers.

Ongeacht wanneer je naar Kreta reist, vergeet niet om je goed te informeren over de lokale gebruiken en de weersomstandigheden voordat je vertrekt. Zo kun je optimaal genieten van je vakantie op dit prachtige eiland.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Kreta.

Ervaringen met het klimaat van Kreta

Plaats je review over je ervaringen met het weer van Kreta.

Ben je in Kreta geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Kreta achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Kreta

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Kreta is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Kreta in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 14 15 16 18 22 25 27 28 26 22 19 16
Min °C 12 12 13 15 18 21 24 24 23 19 16 13
Water °C 18 17 17 18 21 25 27 28 27 25 22 20
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 37 43 17 10 9 3 0 1 6 19 22 34
Dagen regen 13 11 9 7 6 2 1 1 3 9 8 13
Dagen droog 18 17 22 23 25 28 30 30 27 22 22 18
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 6 8 9 11 12 12 12 12 11 7 7 6
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
UV-index 4 4 4 5 6 6 7 7 6 5 5 4

Klimaat van Kreta per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Kreta? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Kreta

Bekijk het volledige weerbericht voor Kreta

Wil je weten wat voor weer het is in Kreta voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Kreta en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Kreta voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.