Het klimaat van Algarve en de beste reistijd

In Algarve, Portugal, zijn de temperaturen gematigd met milde winters en warme zomers. De laagste temperatuur ligt rond de 15 graden Celsius en kan oplopen tot 30 graden Celsius in de zomermaanden. Neerslag is het hele jaar door mogelijk, maar de meeste regen valt in de wintermaanden. De zon schijnt regelmatig en het weer is over het algemeen aangenaam. Het klimaat in Algarve is ideaal voor zonliefhebbers, met vele dagen van zonneschijn het hele jaar door. De regio heeft een typisch mediterraan klimaat, wat resulteert in droge zomers en natte winters. De beste tijd om Algarve te bezoeken is in het voorjaar of de herfst, wanneer de temperaturen aangenaam zijn en de kans op regen het laagst is.

Het klimaat van Algarve en de beste reistijd

Klimaat van Algarve

De betoverende Algarve, gelegen aan de zuidkust van Portugal, verwelkomt reizigers met zijn milde klimaat en weelderige landschappen. Dit gebied, bekend om zijn uitgestrekte stranden en schilderachtige kustplaatsen, wordt gekoesterd door een mediterraan klimaat, dat wordt gekenmerkt door warme, droge zomers en milde, vochtige winters.

Het mediterrane klimaat van de Algarve wordt beïnvloed door zijn geografische ligging en de nabijheid van de Atlantische Oceaan. De warme luchtstromingen uit het zuiden zorgen voor aangename temperaturen gedurende het hele jaar, terwijl de oceaan bijdraagt aan matiging van extremen en voorziet in verfrissende briesjes tijdens de zomermaanden.

Klimaatdetails Algarve

  • Beste reistijd: mei t/m augustus
  • Jaartemperatuur: tussen 15°C en 30°C
  • Zeetemperatuur: tussen 17°C en 24°C
  • Regen: 50 dagen per jaar en totaal 450 mm regen
  • Zonuren: 3000 zonuren per jaar

Lente

In de lente ontwaakt de Algarve uit zijn winterse sluimer met bloeiende landschappen en aangename temperaturen. De dagen strekken zich uit onder een stralende zon, met temperaturen die langzaam klimmen naar een gemiddelde van 20 graden Celsius. Het is het perfecte seizoen om te genieten van wandelingen door de weelderige natuur en het verkennen van schilderachtige dorpjes langs de kust.

Herfst

De zomer in de Algarve is synoniem aan zonovergoten dagen en verkoelende zeebriesjes. Juli, de warmste maand, verwelkomt bezoekers met temperaturen die gemakkelijk de 27 graden Celsius overschrijden, ideaal voor luie dagen op het strand en verfrissende duiken in de azuurblauwe wateren van de Atlantische Oceaan. Het mediterrane klimaat zorgt ervoor dat de Algarve een populaire bestemming is voor zonaanbidders en watersportliefhebbers van over de hele wereld.

Zomer

Naarmate de zomer overgaat in de herfst, blijft de Algarve genieten van aangename temperaturen en een overvloed aan zonlicht. De natuur transformeert zich langzaam met warme tinten en de oogsttijd brengt een overvloed aan verse producten voort. Het is een prachtig seizoen om te wandelen door de rustige binnenlanden of te genieten van de rustige atmosfeer van de kustplaatsen.

Winter

Wanneer de winter zijn intrede doet in de Algarve, wordt het landschap getooid in een vredige sereniteit. De gemiddelde temperaturen dalen tot een milde 15 graden Celsius in januari, waardoor het een ideale bestemming is voor winterzonzoekers. Terwijl de rest van Europa wordt geteisterd door kou en sneeuw, blijft de Algarve een oase van warmte en rust, waar bezoekers kunnen genieten van gezellige momenten bij de open haard en rustige wandelingen langs verlaten stranden.

Klimaatgemiddelden Algarve voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 15 en 27 graden Celsius en 's nachts tussen de 11 en 21 graden Celsius. De zeetemperatuur ligt tussen de 17 en 24 graden Celsius. Het regent 43 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 61 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 3336 zonuren.

Temperatuurgrafiek Algarve

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Algarve.

Neerslaggrafiek Algarve

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Algarve.

Maximum temperatuur: tussen 15°C en 27°C
Warmste maand: 27°C in juli
Koudste maand: 15°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 11°C en 21°C
Zeetemperatuur: tussen 17°C en 24°C
Droge dagen: 322 dagen
Dagen met regen: 43 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 61 mm
Aantal uren zon: 3336 uur

Algarve ligt in Portugal. Bekijk onze pagina over het klimaat van Portugal voor meer klimaatinfo over Portugal of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Algarve

Voor een bezoek aan Algarve in in Portugal is de beste reistijd mei t/m augustus. In deze periode heb je een warme temperatuur en bijna geen neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in de regio Algarve is 28°C in augustus en de laagste is 15°C in januari. De hoogste watertemperatuur is 24°C en het wordt niet kouder dan 17°C.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Algarve.

Ervaringen met het klimaat van Algarve

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Algarve.

Familie De Waal was in Algarve in juli
uitstekend

Wij gaan elke zomer naar de Algarve. Altijd mooi weer en eigenlijk nooit regen gehad. Prima dus!

Ben je in Algarve geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Algarve achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Algarve

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Algarve is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Algarve in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 15 15 17 18 21 24 27 27 25 22 18 16
Min °C 11 11 12 14 16 19 20 21 20 18 15 13
Water °C 17 17 17 19 21 22 23 24 23 22 21 18
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 5 7 5 6 3 1 0 1 2 11 14 6
Dagen regen 5 3 7 5 3 1 1 1 2 5 6 4
Dagen droog 26 25 24 25 28 29 30 30 28 26 24 27
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 6 8 8 10 12 12 12 12 10 7 6 6
Windkracht (Bft) 3 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
UV-index 4 4 4 5 6 6 6 6 6 5 4 4

Klimaat van Algarve per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Algarve? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Algarve

Bekijk het volledige weerbericht voor Algarve

Wil je weten wat voor weer het is in Algarve voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Algarve en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Algarve voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.