Het klimaat van Sevilla en de beste reistijd

Sevilla in Spanje heeft een mediterraan klimaat met hete zomers en zachte winters. De gemiddelde temperatuur in de zomer is rond de 36 graden. In de wintermaanden daalt de temperatuur naar ongeveer 15 graden. Sevilla kent weinig neerslag, met gemiddeld zo'n 534 millimeter per jaar.

De beste tijd om Sevilla te bezoeken is in het voor- of najaar (maart t/m juni en september t/m oktober), wanneer de temperaturen aangenaam zijn en er minder kans is op extreme hitte.

De stad is bekend om zijn warme zon en heldere luchten. Een verfrissend briesje kan af en toe voor verkoeling zorgen. Sevilla is het hele jaar door een populaire bestemming voor toeristen vanwege de rijke cultuur en prachtige bezienswaardigheden.

Het klimaat van Sevilla en de beste reistijd rain 24°C

Klimaatdetails Sevilla

  • Beste reistijd: maart t/m juni, september t/m oktober
  • Jaartemperatuur: tussen 5°C en 40°C
  • Regen: 51 dagen per jaar en totaal 534 mm regen
  • Zonuren: 2900 zonuren per jaar

Klimaat van Sevilla

Het klimaat in Sevilla is typisch mediterraan, met warme zomers en milde winters. Dit klimaat is mede te danken aan de beschutting van de Sierra Morena-bergen. De stad ligt aan de rivier de Guadalquivir en heeft een gemiddelde jaartemperatuur van 18 graden Celsius. In het algemeen is het klimaat in Sevilla aangenaam en geschikt voor een bezoek het hele jaar door, al hangt dit natuurlijk af van wat voor soort weer je het fijnst vindt.

Zomer

In de zomermaanden van juni tot en met september is het in Sevilla heet en droog. De temperaturen kunnen makkelijk oplopen tot boven de 30 graden Celsius, soms zelfs 40 graden Celsius of meer, en er is weinig neerslag. Het is een goed idee om de stad te bezoeken wanneer het minder druk is en om overdag veel water te drinken om uitdroging te voorkomen.

Herfst

In de herfstmaanden van oktober tot en met november is het in Sevilla nog steeds behoorlijk warm, maar de temperaturen dalen iets en er kan wat meer neerslag voorkomen. Het is een goede tijd om de stad te bezoeken omdat het dan minder druk is en de temperaturen nog steeds aangenaam zijn.

Winter

In de wintermaanden van december tot en met februari is het in Sevilla mild, met temperaturen rond de 15 graden Celsius. Er kan wat neerslag voorkomen, dus het is een goed idee om een paraplu mee te nemen als je de stad bezoekt. Het is ook een populaire tijd om naar Sevilla te gaan vanwege de feestdagen en de jaarlijkse processie van Los Reyes Magos op 5 januari.

Lente

In de lente, van maart tot en met mei, stijgen de temperaturen weer en wordt het weer droger in Sevilla. De temperaturen kunnen oplopen tot boven de 20 graden Celsius en het is een leuke tijd om de stad te bezoeken omdat het dan niet te warm is en er minder toeristen zijn. Eind april vindt het bekende Feria de Abril plaats in Sevilla. Een feest van meerdere dagen met veel muziek, dans en mensen in typische flamenco kleding, waar Sevilla bekend om staat.

Op vakantie naar Sevilla?

Vliegtickets naar Sevilla kun je boeken via Cheaptickets.be

Waarom is het zo heet in de zomer in Sevilla?

Sevilla ligt op een lage breedtegraad, wat zorgt voor intens zonlicht, en bevindt zich in de Guadalquivir-vallei die warmte vasthoudt, ver van de koelende zee-invloeden. Deze combinatie van factoren draagt bij aan de extreme hitte in de zomermaanden.

De architectuur in Sevilla draagt ook bij aan de warmte tijdens de zomer. Veel gebouwen zijn gebouwd met materialen zoals steen en stucwerk, die warmte vasthouden en langzaam afgeven. Dit fenomeen, bekend als warmteopslag, helpt de gebouwen koel te houden tijdens de heetste uren van de dag, maar kan er ook voor zorgen dat de warmte 's avonds en 's nachts wordt afgegeven, wat bijdraagt aan hogere nachttemperaturen.

Daarnaast zijn de smalle straatjes en witgekalkte muren van Sevilla ontworpen om de zon te reflecteren en schaduw te creëren, wat helpt bij het beheersen van de warmte in de stad. Echter, tijdens de piekuren kan de opgeslagen warmte in de gebouwen en bestrating nog steeds bijdragen aan het zeer warme klimaat in Sevilla.

Klimaatgemiddelden Sevilla voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 15 en 37 graden Celsius en 's nachts tussen de 6 en 22 graden Celsius. Het regent 69 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 262 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 3257 zonuren.

Temperatuurgrafiek Sevilla

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Sevilla.

Neerslaggrafiek Sevilla

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Sevilla.

Maximum temperatuur: tussen 15°C en 37°C
Warmste maand: 37°C in juli
Koudste maand: 15°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 6°C en 22°C
Droge dagen: 296 dagen
Dagen met regen: 69 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 262 mm
Aantal uren zon: 3257 uur

Sevilla ligt in Spanje. Bekijk onze pagina over het klimaat van Spanje voor meer klimaatinfo over Spanje of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Sevilla

Sevilla is een populaire bestemming in Andalusië en biedt veel te zien en te doen, van het bewonderen van de prachtige kathedraal tot het proeven van de lokale tapas. Maar wanneer is de beste tijd om naar Sevilla te reizen?

Als je het ons vraagt, is het voor- en najaar de beste tijd om naar Sevilla te gaan. In deze tijd is het weer nog steeds aangenaam, maar het is niet zo heet als in de zomer. Bovendien is het in het voor- en najaar niet zo druk, wat betekent dat je de bezienswaardigheden rustig kunt bekijken zonder in de rij te hoeven staan.

Als je echt van de hitte houdt, dan is de zomer ook een goede optie. Sevilla is een stad met veel zon en in de zomer kan het wel 40 graden worden. Maar wees gewaarschuwd: het kan ook erg druk zijn in de stad, dus als je het rustig wilt houden, is het beter om voor het voor- of najaar te kiezen.

In de winter is het weer in Sevilla aangenaam, met temperaturen rond de 15 graden. Dit is een perfecte tijd om de stad te verkennen, maar houd er rekening mee dat sommige bezienswaardigheden misschien gesloten zijn of minder vaak open zijn.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Sevilla.

Ervaringen met het klimaat van Sevilla

Plaats je review over je ervaringen met het weer van Sevilla.

Ben je in Sevilla geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Sevilla achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Sevilla

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Sevilla is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Sevilla in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 15 16 19 23 27 33 37 37 32 27 19 17
Min °C 7 6 8 10 14 18 21 22 19 16 11 8
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 19 32 36 21 13 2 0 1 10 40 51 37
Dagen regen 7 7 10 9 5 2 1 1 5 7 8 7
Dagen droog 24 21 21 21 26 28 30 30 25 24 22 24
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 8 8 8 9 9 10 10 10 9 9 8 8
Windkracht (Bft) 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
UV-index 4 4 4 5 6 7 7 7 6 5 3 3

Klimaat van Sevilla per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Sevilla? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Sevilla

Vandaag is er veel bewolking in Sevilla en er kan enige regen vallen. De temperatuur loopt op tot 24 graden Celsius. De wind waait zwak uit het noorden.

Bekijk het volledige weerbericht voor Sevilla

Wil je weten wat voor weer het is in Sevilla voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Sevilla en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Sevilla voor je in petto heeft.

Bestemmingen in de buurt van Sevilla

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.