Het klimaat van Kroatië en de beste reistijd

Kroatië heeft een mediterraan klimaat met hete zomers en milde winters. De temperaturen variëren tussen 3 en 30 graden. Neerslag valt voornamelijk in de wintermaanden. Over het algemeen kan men genieten van zonnige dagen met een verfrissende bries vanuit zee.

Het klimaat van Kroatië en de beste reistijd

Klimaat van Kroatië

Het Zuidoost-Europese land Kroatië heeft een mediterraan klimaat met gematigde winters en hete, droge zomers. Het is een van de zonnigste en warmste landen van Europa door zijn ligging aan de Adriatische Zee, die ook een grote invloed heeft op het klimaat. In Kroatië ligt de gemiddelde jaartemperatuur rond de 14 graden Celsius, met zomerse maxima van 30 graden Celsius.

Klimaat in verschillende regio's van Kroatië

Hoewel Kroatië in het algemeen een mediterraan klimaat heeft, zijn er opmerkelijke regionale verschillen. Het klimaat is meer mediterraan in de kustgebieden, vooral op de eilanden, met hete, droge zomers en gematigde winters. Aan de andere kant kennen de binnenlanden een meer continentaal klimaat met kille winters en zinderende zomers.

Klimaatdetails Kroatië

  • Beste reistijd: mei t/m september
  • Jaartemperatuur: tussen 3°C en 30°C
  • Zeetemperatuur: tussen 7°C en 29°C
  • Regen: 104 dagen per jaar en totaal 940 mm regen
  • Sneeuw: 1 dagen per jaar en 50-200 cm sneeuw
  • Zonuren: 2600 zonuren per jaar

In de bergen is het weer strenger, met koudere winters en koelere zomers. Het is een geliefde plaats om te skiën en andere winteractiviteiten te ondernemen, omdat er in de bergen 's winters vaak sneeuw ligt.

Over het geheel genomen biedt Kroatië een fantastisch klimaat dat ideaal is om te genieten van de verschillende natuurlijke kenmerken van het land en deel te nemen aan buitenactiviteiten. Of je nu in de zomer of in de winter komt, in dit prachtige land valt altijd wel iets te beleven.

Kroatische lente

Nu het weer begint op te warmen en de bloemen beginnen te bloeien, is de lente een prachtig seizoen in Kroatië. Met pieken tot 25 graden Celsius is de temperatuur in de lente vaak zo'n 15 graden Celsius. Het is een geweldige tijd van het jaar om naar Kroatië te reizen, omdat er minder toeristen zijn dan in de zomer en het weer ideaal is om alle attracties van het land te bekijken.

Zomer in Kroatië

Kroatië wordt het meest bezocht in de zomer, wanneer de stranden overvol zijn met bezoekers en het weer aangenaam en zonnig is. Met maxima tot 30 graden Celsius ligt de temperatuur 's zomers vaak rond de 25 graden Celsius. De zomer is het beste seizoen voor zwemmen en andere watersporten vanwege de stijgende zeetemperaturen.

Herfst in Kroatië

Nu de temperatuur begint te dalen en de bladeren van kleur beginnen te veranderen, is de herfst een fantastisch seizoen in Kroatië. Met maxima tot 25 graden Celsius is de herfsttemperatuur vaak zo'n 15 graden Celsius. Bezoek Kroatië nu het weer nog lekker aangenaam is en de drukte niet zo erg is als in de zomer.

Kroatië in de winter

Met een gemiddelde temperatuur van ruwweg 10 graden Celsius kunnen de winters in Kroatië koud zijn. Sneeuw is ongewoon buiten de hogere bergen, en het land kent geen strenge winters. Als je de drukte wilt vermijden en wilt genieten van het prachtige, serene landschap, is de winter een fantastisch seizoen om de kustgebieden te bezoeken, omdat die redelijk gematigd blijven.

Klimaatgemiddelden Kroatië voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 8 en 27 graden Celsius en 's nachts tussen de 6 en 23 graden Celsius. De zeetemperatuur ligt tussen de 7 en 29 graden Celsius. Het regent 151 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 600-1200 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 1 dag per jaar met 50-200 cm aan sneeuw. Gedurende het hele jaar zijn er 2500-2700 zonuren.

Temperatuurgrafiek Kroatië

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Kroatië.

Neerslaggrafiek Kroatië

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Kroatië.

Maximum temperatuur: tussen 8°C en 27°C
Warmste maand: 27°C in augustus
Koudste maand: 8°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 6°C en 23°C
Zeetemperatuur: tussen 7°C en 29°C
Droge dagen: 213 dagen
Dagen met regen: 151 dagen
Dagen met sneeuw: 1 dag
Totale regensom: 600-1200 mm
Totale sneeuwval: 50-200 cm
Aantal uren zon: 2500-2700 uur

Beste reistijd voor Kroatië

Het Zuidoost-Europese land Kroatië staat bekend om zijn adembenemende Adriatische kustlijn en prachtige eilanden. Het weer, de mensen en de kosten zijn slechts enkele variabelen die bepalen wanneer het ideaal is om naar Kroatië te reizen.

De beste seizoenen om Kroatië te bezoeken zijn de lente en de herfst vanwege het weer. Het weer is in deze periodes gematigd en aangenaam, met temperaturen tussen 13 en 25 graden Celsius. In Kroatië kunnen de zomers drukkend heet en drukkend zijn, met temperaturen van vaak meer dan 30 graden Celsius. Hoewel de stranden en eilanden in de zomer prachtig zijn, vinden sommige bezoekers de drukte en de dure accommodaties misschien niet de moeite waard.

Het schouderseizoen, dat ligt tussen het zomerse hoogseizoen en het winterse laagseizoen, is de ideale tijd om Kroatië te bezoeken als je aan de drukte wilt ontsnappen en geld wilt besparen. Het weer is nog steeds prachtig, er zijn minder mensen en de kosten zijn in deze tijd lager.

De beste maanden om naar Kroatië te gaan worden algemeen beschouwd als april, mei, september en oktober. Naast gematigd weer zijn deze maanden ook minder druk en betaalbaarder.

Bij het boeken van reizen naar Kroatië is het belangrijk in gedachten te houden dat het land een omvangrijke toeristische sector heeft en dat de kosten kunnen veranderen al naar gelang de vraag. Het is raadzaam je vakantie ruim van tevoren te plannen en niet in de drukste tijd van het jaar te gaan als je geld wilt besparen.

Dubrovnik

In Kroatië is Dubrovnik een geliefde vakantieplek vanwege zijn charmante oude stad en mooie stranden. Dubrovnik kun je het beste bezoeken in het voor- en najaar, wanneer het weer warm is en er minder toeristen zijn. De attracties in de stad kunnen in de zomer exorbitante prijzen en lange wachttijden hebben, samen met extreme hitte.

Split

Een andere geliefde vakantieplek in Kroatië is Split, dat aan de Dalmatische kust ligt. Split kun je het beste bezoeken in het voor- en najaar, wanneer het mooi weer is en er minder toeristen zijn. De attracties in de stad kunnen in de zomer exorbitante prijzen en lange wachttijden hebben, samen met extreme hitte.

Nationaal Park Plitvice Meren

Het Nationaal Park Plitvice Meren in Kroatië is een prachtig gebied dat bekend staat om zijn wandelroutes en watervallen. Het Nationaal Park Plitvice Meren kun je het beste bezoeken in het voor- en najaar, wanneer het weer gematigd is en er minder toeristen rondlopen. De attracties van het park hebben in de zomer vaak dure toegangsprijzen en lange rijen.

In het algemeen hangt het van je eigen interesses en manier van reizen af wanneer je naar Kroatië reist. De ideale seizoenen om te bezoeken zijn de lente en de herfst als je gematigd weer en minder bezoekers wilt. Het schouderseizoen is een uitstekende keuze als je geld wilt besparen en uit de drukte wilt blijven. Kroatië is een prachtige en bijzondere plaats die je gegarandeerd zal verbazen wanneer je er komt.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Kroatië.

Ervaringen met het klimaat van Kroatië

Plaats je review over je ervaringen met het weer van Kroatië.

Ben je in Kroatië geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Kroatië achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Kroatië

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Kroatië is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Kroatië in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 8 9 12 15 19 24 26 27 23 18 14 10
Min °C 6 6 9 12 16 20 22 23 19 15 11 7
Water °C 7 10 14 17 22 26 28 29 26 20 16 12
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 36 55 37 33 50 66 48 48 81 60 72 46
Dagen regen 12 12 11 13 16 14 13 10 12 13 14 11
Dagen sneeuw - 1 - - - - - - - - - -
Dagen droog 19 15 20 17 15 16 18 21 18 18 16 20
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 5 5 8 11 11 12 12 12 11 6 6 5
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 3
UV-index 2 3 4 4 5 6 6 6 5 4 3 3

Klimaat van Kroatië per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Kroatië? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Kroatië

Bekijk het volledige weerbericht voor Kroatië

Wil je weten wat voor weer het is in Kroatië voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Kroatië en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Kroatië voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.