Het klimaat van Spanje en de beste reistijd

Het klimaat van Spanje wordt gekenmerkt door warme zomers en milde winters. In de zomer stijgen de temperaturen vaak tot boven de 30 graden, met uitschieters tot 40 graden in het binnenland. De winters zijn over het algemeen zacht, met temperaturen die zelden onder de 10 graden zakken. Neerslag varieert sterk tussen de regio's, met de meeste regenval in het noorden en aan de kustgebieden. De zon schijnt echter het hele jaar door, waardoor Spanje een populaire bestemming is voor zonaanbidders. De bekendste wind in Spanje is de Mistral, die vooral in de regio van Catalonië voorkomt en bekend staat om zijn sterke en koude windstoten. Over het algemeen kan worden gesteld dat Spanje een heerlijk mediterraan klimaat heeft, perfect voor wie van zon, zee en strand houdt.

Klimaat van Spanje

Spanje heeft een gevarieerd klimaat als gevolg van zijn enorme omvang en gevarieerde topografie. Door het mediterrane klimaat kent het land hete, droge zomers en milde, regenachtige winters. Het weer varieert niet alleen per plaats, maar ook per seizoen.

Regionale verschillen

Het grootste deel van Spanje heeft een mediterraan klimaat, met een paar opmerkelijke uitzonderingen. Een van de opvallendste klimaatzones van Spanje is de centrale hoogvlakte, die een groot deel van het binnenland beslaat. Dit gebied heeft een landklimaat, wat betekent dat de zomers heet en de winters koud zijn.

Klimaatdetails Spanje

  • Beste reistijd: mei t/m oktober
  • Jaartemperatuur: tussen 3°C en 40°C
  • Regen: 89 dagen per jaar en totaal 300-650 mm regen
  • Sneeuw: 3 dagen per jaar en 0-150 cm sneeuw
  • Zonuren: 2800-3000 zonuren per jaar

In de winter kan het zo koud worden als -10 graden Celsius, terwijl het in de zomer zo heet kan worden als 40 graden Celsius. Met opmerkelijke verschillen tussen dag- en nachttemperaturen staat het gebied bekend om zijn extreme temperatuurschommelingen.

Middellandse Zeekust

De Middellandse Zeekust, die de oost- en zuidgrens van Spanje vormt, is een ander belangrijk klimaatgebied. Met milde, regenachtige winters en hete, droge zomers is het klimaat in dit gebied typisch mediterraan.

In de zomer liggen de maxima tussen 25 en 30 graden Celsius, terwijl de minima in de winter tussen 10 en 15 graden Celsius liggen. Door de lange, hete zomers en milde winters staat deze regio bekend om zijn stranden en zonnebaden.

Het Noorden van Spanje

In Noord-Spanje, waar het klimaat milder is, liggen Galicië en Baskenland. Deze gebieden hebben het hele jaar door zacht en betrouwbaar weer dankzij de Atlantische Oceaan.

In de zomer liggen de maxima tussen 20 en 25 graden Celsius, terwijl de minima in de winter tussen 5 en 10 graden Celsius liggen. Door de weelderige, groene landschappen en overvloedige regenval is dit gebied geliefd bij liefhebbers van het buitenleven en de natuur.

De Canarische Eilanden

Een subtropisch klimaat ten slotte vinden we op de Canarische Eilanden, die voor de kust van Afrika liggen. Deze eilanden ervaren het hele jaar door constante warmte dankzij hun gemiddelde temperatuur van 25 tot 30 graden Celsius. De eilanden zijn populair bij reizigers die een warme, tropische locatie zoeken omdat het weer er constant aangenaam en zonnig is.

Lente in Spanje

In Spanje duurt de lente van maart tot mei, en het weer is doorgaans heerlijk met weinig regendagen. Terwijl het in het midden en zuiden 15 tot 20 graden is, ligt de gemiddelde temperatuur in het noorden tussen de 10 en 15 graden. Omdat het nog geen hoogseizoen is, zijn er niet veel toeristen en is het weer in Spanje doorgaans aangenaam, waardoor het een goede plek is om te reizen.

Zomer in Spanje

De Spaanse zomers zijn typisch heet en droog van juni tot augustus, met gemiddelde temperaturen in het zuiden en midden van het land van 25 tot 30 graden. In het noorden zijn de temperaturen iets kouder, tussen 20 en 25 graden.

Spanje is het drukst in deze tijd van het jaar, omdat er zoveel bezoekers komen om te genieten van de stranden en andere attracties van het land. Maar omdat het behoorlijk warm kan worden, moet je veel water drinken en je tijd buiten beperken tijdens de heetste uren van de dag.

Herfst in Spanje

In de herfst in Spanje, die duurt van september tot november, begint het weer af te koelen. Terwijl de temperaturen in het noorden tussen de 10 en 15 graden liggen, zijn ze in het midden en zuiden respectievelijk tussen de 15 en 20 graden. Spanje is een goede plek om in deze tijd van het jaar te reizen, omdat er minder mensen zijn en het weer meestal mooi is.

Winter in Spanje

De winter in Spanje duurt meestal van december tot februari en is mild en regenachtig. De gemiddelde temperatuur in de centrale en zuidelijke regio's van het land ligt tussen de 10 en 15 graden Celsius, hoewel het af en toe warmer kan worden.

De temperaturen in Galicië en Baskenland, die noordelijker liggen en doorgaans warmer zijn, schommelen gemiddeld tussen 5 en 10 graden Celsius. In het grootste deel van het land valt niet vaak sneeuw, maar op grotere hoogte en in de bergen kan sneeuw vallen.

Klimaatgemiddelden Spanje voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 10 en 32 graden Celsius en 's nachts tussen de 2 en 20 graden Celsius. Het regent 89 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 300-650 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 3 dagen per jaar met 0-150 cm aan sneeuw. Gedurende het hele jaar zijn er 2800-3000 zonuren.

Temperatuurgrafiek Spanje

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Spanje.

Neerslaggrafiek Spanje

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Spanje.

Maximum temperatuur: tussen 10°C en 32°C
Warmste maand: 32°C in juli
Koudste maand: 10°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 2°C en 20°C
Droge dagen: 273 dagen
Dagen met regen: 89 dagen
Dagen met sneeuw: 3 dagen
Totale regensom: 300-650 mm
Totale sneeuwval: 0-150 cm
Aantal uren zon: 2800-3000 uur

Beste reistijd voor Spanje

Omdat Spanje een groot land is met verschillende klimatologische omstandigheden, zal de periode wanneer je hier bent zeker van invloed zijn op het soort vakantie dat je zal hebben. Over het algemeen worden de lente (maart tot mei) of de herfst (september tot november) beschouwd als de beste reistijd om Spanje te bezoeken.

Gedurende deze tijd heb je geweldig weer, minder drukte, goede prijzen en veel dingen om te doen! En omdat deze periodes buiten het seizoen vallen, zijn overnachtingen over het algemeen goedkoper, restaurants niet overvol en hoef je niet de halve dag in de rij te staan voor de volgende attractie.

Juli en augustus zijn het hoogseizoen in Spanje

Het hoogseizoen in Spanje is tijdens de zonnige zomermaanden. Juli en augustus zijn het natst, drukste en duurste in de kuststreken, en het minst druk maar onaangenaam heet en stoffig in het binnenland.

Het is eigenlijk het beste om de stranden te bezoeken in de late lente/vroege zomer (mei of begin juni) of late zomer (augustus tot september, zelfs oktober) om de extreme hitte te vermijden.

Spanje kan dus verschrikkelijk heet zijn in de zomer, de winters kunnen weer erg koud zijn in het binnenland (en erg regenachtig aan de kust), en de lente en herfst kunnen verrassend koel zijn.

Echter, ongeacht de datum waarop je Spanje bezoekt, je zult niet teleurgesteld worden. Het hele jaar door is er heerlijk eten, zijn er ongelooflijke musea en een cultuur die het waard is om je in onder te dompelen.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Spanje.

Ervaringen met het klimaat van Spanje

Plaats je review over je ervaringen met het weer van Spanje.

Ben je in Spanje geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Spanje achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Spanje

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Spanje is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Spanje in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 10 11 15 18 23 28 32 32 27 21 14 11
Min °C 2 3 4 7 11 16 20 20 15 11 6 3
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 18 17 25 23 13 8 4 3 9 30 30 21
Dagen regen 9 8 12 12 9 5 2 1 5 8 10 8
Dagen sneeuw 1 1 - - - - - - - - - 1
Dagen droog 21 19 19 18 22 25 29 30 25 23 20 22
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 8 8 8 9 11 12 11 10 10 9 7 6
Windkracht (Bft) 2 3 3 2 2 2 2 2 2 2 2 2
UV-index 3 3 3 4 5 6 7 6 5 4 2 2

Klimaat van Spanje per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Spanje? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Spanje

Bekijk het volledige weerbericht voor Spanje

Wil je weten wat voor weer het is in Spanje voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Spanje en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Spanje voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.