Turkije
12 tot 32°C
temperatuur
2300-2700 uur
zon per jaar
500-800 mm
regen
275 dagen
droog
90 dagen
regen
0 dagen
sneeuw

Inhoudsopgave

Klimaat van Turkije

Het klimaat van Turkije varieert van gebied tot gebied door de ligging van het land op het noordelijk halfrond. In het algemeen kan het klimaat van het land worden omschreven als mediterraan, met hete, droge zomers en warme, regenachtige winters. Aan de andere kant kan het klimaat van Turkije, vanwege de enorme omvang en gevarieerde geografie van het land, ook worden omschreven als gematigd continentaal, oceanisch en semi-aride.

Klimaatgemiddelden voor het hele jaar

  • Overdag: de gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 12°C en 32°C
  • Nacht: de gemiddelde temperatuur ligt 's nachts tussen de 8°C en 24°C
  • Zeetemperatuur: de zeetemperatuur ligt tussen de 18°C en 30°C
  • Regen: het regent 90 dagen en er valt in totaal ongeveer 500-800 mm regen
  • Zonuren: gedurende het hele jaar zijn er 2300-2700 zonuren
Maximum temperatuur: tussen 12°C en 32°C
Warmste maand: 32°C in augustus
Koudste maand: 12°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 8°C en 24°C
Zeetemperatuur: tussen 18°C en 30°C
Droge dagen: 275 dagen
Dagen met regen: 90 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 500-800 mm
Aantal uren zon: 2300-2700 uur

Bevalt het klimaat voor Turkije?

Ontdek alle vakantiedeals voor Turkije bij:

Het klimaat van Turkije wordt grotendeels bepaald door zijn ligging op het kruispunt van drie van 's werelds belangrijkste continenten: Europa, Azië en Afrika. Dit betekent dat het onderhevig is aan de klimatologische effecten van luchtmassa's afkomstig van alle drie deze locaties.

Daarnaast is het landschap van Turkije zeer gevarieerd, met bergketens, hoogvlakten en kustgebieden. Hierdoor kan het klimaat in de verschillende delen van het land sterk verschillen, waarbij sommige plaatsen een klimaat hebben dat lijkt op dat van de Middellandse Zee en andere een klimaat dat meer lijkt op dat van een landklimaat.

Lente in Turkije

Na de bittere kou van de winter heeft Turkije een overgangsseizoen naar de zomer, waarin de temperatuur geleidelijk aan aangenamer wordt. De temperaturen in de lente variëren meestal van 10 tot 20 graden Celsius per dag, waarbij het kwik geleidelijk hoger wordt naarmate het seizoen vordert.

De lente staat ook bekend om een grote kans op neerslag, die in deze tijd van het jaar in het hele land doorgaans varieert van milde tot grote hoeveelheden. Dit geldt vooral voor de kustgebieden van Turkije die het dichtst bij de Mediterraanse Zee liggen.

Zomer in Turkije

De temperaturen overdag variëren in de zomer in Turkije vaak van 30 tot 40 graden Celsius, het warmste seizoen van het jaar. De hitte kan drukkend zijn, vooral in die delen van het land die verder weg liggen en waar het klimaat meer continentaal is.

Regen komt in de zomer niet vaak voor, en in het grootste deel van Turkije valt in dit seizoen gemiddeld weinig tot geen neerslag. Dit komt omdat de weerpatronen meestal worden bepaald door de hete, droge luchtmassa's die hun oorsprong vinden in de woestijnen in het zuiden.

Herfst in Turkije

Na de verzengende hitte van de zomer kent Turkije nog een overgangsseizoen richting de winter, waarin de temperatuur begint te dalen. In de herfst variëren de temperaturen meestal van 10 tot 20 graden Celsius, met een geleidelijk dalende trend in de thermometer naarmate het seizoen vordert.

Bovendien is de kans op regen in de herfst groter, en Turkije krijgt in deze tijd van het jaar vaak matige tot aanzienlijke hoeveelheden neerslag. Dit geldt vooral voor de kustgebieden van Turkije.

Winter in Turkije

In het binnenland van Turkije is de winter het koudste seizoen, met temperaturen die vaak onder 0 graden Celsius liggen. Dit maakt de winter tot het koudste seizoen in Turkije. Sneeuwval komt ook regelmatig voor in de winter, vooral in de hooglanden, waar een meer continentaal klimaat heerst.

Regen komt ook vaker voor in de winter, en het land krijgt in deze tijd van het jaar matige tot zware neerslag. Vooral langs de kuststreek.

Regionale variaties in klimaat

Het weer in Turkije kan van plaats tot plaats nogal verschillen. Zo hebben de kustdelen van Turkije een mediterraan klimaat, dat bestaat uit zomers die zeer heet en droog zijn en winters die enigszins warm en vochtig zijn. Dit komt omdat ze dicht bij de oceaan liggen, die een rol speelt bij het handhaven van een constantere temperatuur en een overvloedige toevoer van neerslag.

Het klimaat in de binnenlanden van Turkije is daarentegen meer continentaal, met koelere winters en warmere zomers dan in de kustdistricten. Dit komt doordat ze dieper in het binnenland liggen, waardoor ze gevoeliger zijn voor de golven van hete, droge lucht die afkomstig zijn uit de woestijnen in het zuiden.

Beste reistijd Turkije

De beste tijd om Turkije te bezoeken hangt grotendeels af van wat je tijdens je reis wilt zien en doen. Over het algemeen is de beste tijd om Turkije te bezoeken echter tussen april en juni, of tussen september en november. Deze schouderseizoenen bieden aangename temperaturen, prachtig weer, en minder drukte, waardoor ze ideaal zijn om het land te verkennen.

Qua temperatuur zijn de lente- en herfstmaanden doorgaans het aangenaamst, met gemiddelde maxima van 20-25 graden Celsius. Deze temperaturen zijn perfect om te genieten van de vele buitenactiviteiten die Turkije te bieden heeft, zoals wandelen in de bergen, het verkennen van de oude ruïnes, of genieten van de zon op de prachtige stranden van het land.

Regionale verschillen in Turkije

Er zijn enkele verschillen in de beste tijd om Turkije te bezoeken, afhankelijk van de regio van Turkije die je wilt bezoeken. Als je van plan bent de kustgebieden van Turkije te bezoeken, is de beste tijd om te gaan tussen april en juni, wanneer het weer warm en zonnig is, en het water nog relatief koel. Dit is ook een goede tijd om de vele eilanden van het land te bezoeken, omdat de drukte dan kleiner is en de prijzen betaalbaarder.

Voor wie de rijke geschiedenis en cultuur van het land wil ontdekken, zijn de herfstmaanden september en oktober de beste tijd om het land te bezoeken. In deze maanden is het weer nog steeds aangenaam, met gemiddelde temperaturen van rond de 20 graden Celsius, en de drukte is kleiner, waardoor het gemakkelijker is om de vele musea, oude ruïnes en andere culturele attracties van het land te verkennen.

Actuele weer in Turkije

Wil je weten wat voor weer het is in Turkije voor nu of de komende dagen? Ga dan naar onze pagina met het weer in Turkije of bekijk de weersverwachting in Turkije voor 14 dagen vooruit.

Temperatuurgrafiek

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Turkije.

Neerslaggrafiek

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Turkije.

Klimaattabel van Turkije

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Turkije is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Turkije in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 12 13 16 19 23 28 31 32 29 24 19 14
Min °C 8 9 10 13 16 21 24 24 21 18 13 10
Water °C 19 18 19 20 23 27 30 30 29 27 24 21
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag 144 56 41 20 19 5 1 1 10 38 36 87
Dagen
regen
15 11 11 8 8 3 2 - 4 8 7 13
Dagen
droog
16 17 20 22 23 27 29 31 26 23 23 18
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren
per dag
7 8 9 9 12 12 12 10 10 10 7 6
Windkracht
in Bft
3 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
UV-index 3 4 4 5 6 7 7 7 6 5 4 3

Klimaat van Turkije per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Turkije? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Ervaringen met het klimaat van Turkije

uitstekend

Fantastic

Ben je in Turkije geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Turkije achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Populaire bestemmingen in Turkije

Alle bestemmingen in Turkije

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.