Het klimaat van Mexico en de beste reistijd

Mexico kent een divers klimaat met variërende temperaturen en neerslagpatronen. De gemiddelde temperatuur varieert tussen 5 en 35 graden Celsius. In de zomermaanden kunnen temperaturen oplopen tot wel 40 graden Celsius in het binnenland. Het regenseizoen vindt plaats van juni tot september, waarbij hevige stortbuien kunnen voorkomen. De kuststreken kennen vaak een aangename bries vanuit zee, wat voor verkoeling kan zorgen. In de wintermaanden dalen de temperaturen, vooral 's nachts, naar aangenamere niveaus. De lente en herfst brengen gematigd weer met mildere temperaturen en weinig neerslag. Over het algemeen geniet Mexico van een zonnig klimaat met regelmatige regenval tijdens het regenseizoen.

Het klimaat van Mexico en de beste reistijd

Klimaat van Mexico

Mexico is een groot en geografisch divers land, wat betekent dat het klimaat in Mexico per regio sterk verschilt. Over het algemeen is het noorden van het land heet en droog, terwijl het zuiden vochtig en tropisch is. De kustgebieden zijn ook onderhevig aan orkanen en andere zware weersomstandigheden. Hieronder wordt het klimaat van Mexico per regio beschreven.

Orkaanseizoen in Mexico

Het orkaanseizoen is de tijd van het jaar waarin de kans op de vorming van tropische stormen in de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico het grootst is. In Mexico loopt het orkaanseizoen meestal van 1 juni tot 30 november. Het hoogtepunt van dit seizoen is tussen half september en half oktober. In deze periode ervaart Mexico gemiddeld 2 tot 4 orkanen. Maar gelukkig komen niet al deze stormen aan land.

Klimaatdetails Mexico

  • Beste reistijd: december t/m april
  • Jaartemperatuur: tussen 5°C en 35°C
  • Zeetemperatuur: tussen 24°C en 35°C
  • Regen: 215 dagen per jaar en totaal 700-900 mm regen
  • Zonuren: 2800-3000 zonuren per jaar

Schiereiland Yucatan

Het schiereiland Yucatan ligt in het zuidoosten van Mexico. Het klimaat in deze regio is tropisch, met temperaturen van gemiddeld 21-32 graden Celsius. Yucatan kan ook behoorlijk vochtig zijn. De regenval is tamelijk grillig, maar is meestal het hoogst in de maanden juni en juli.

Schiereiland Baja California

In het noordwesten van Mexico ligt het schiereiland Baja California. Het klimaat in deze regio is woestijnachtig, met temperaturen van gemiddeld 14-28 graden Celsius. Het is echter belangrijk op te merken dat de nachten behoorlijk koel kunnen zijn, dus als je in de wintermaanden op bezoek komt, neem dan een jas mee.

Centraal Mexico

De centrale regio van Mexico heeft een gematigder klimaat. De zomers zijn hier warm, met temperaturen van gemiddeld 30 graden Celsius. In de winter is het koel. De regenval is sporadisch en kan vaak vrij hevig zijn als het wel gebeurt. Het natte seizoen loopt van mei tot en met oktober.

Zuid-Centraal Mexico

Zuid-Centraal Mexico heeft een tropisch klimaat dat het hele jaar door heet en vochtig is. De temperaturen zijn hier gemiddeld 26 graden Celsius, maar het kan veel heter aanvoelen door de hoge luchtvochtigheid . Er zit weinig variatie tussen de seizoenen. Deze regio is populair bij zowel strandgangers als vogelaars.

Klimaatgemiddelden Mexico voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 26 en 31 graden Celsius en 's nachts tussen de 22 en 27 graden Celsius. De zeetemperatuur ligt tussen de 24 en 35 graden Celsius. Het regent 215 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 700-900 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 2800-3000 zonuren.

Temperatuurgrafiek Mexico

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Mexico.

Neerslaggrafiek Mexico

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Mexico.

Maximum temperatuur: tussen 26°C en 31°C
Warmste maand: 31°C in juli
Koudste maand: 26°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 22°C en 27°C
Zeetemperatuur: tussen 24°C en 35°C
Droge dagen: 150 dagen
Dagen met regen: 215 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 700-900 mm
Aantal uren zon: 2800-3000 uur

Beste reistijd voor Mexico

Als je hebt gedroomd van een reis naar Mexico, ben je niet de enige. Het is een populaire bestemming voor reizigers uit de hele wereld. Maar met zoveel regio's om uit te kiezen kan het moeilijk zijn om te bepalen wat de beste reistijd in Mexico is. Om je te helpen hebben we een overzicht samengesteld met de beste reistijd in Mexico voor de populairste regio's.

Yucatan en Riviera Maya

Het schiereiland Yucatan in het oosten van Mexico en de regio Riviera Maya in het bijzonder kun je het beste bezoeken tussen december en april. De temperaturen zijn nog lekker warm zijn en er minder kans is op regen. Als je het koude weer wilt ontvluchten en van de zon wilt genieten, dan is dit de plek voor jou.

Riviera Maya is het meest populaire gedeelte van Yucatan en ligt aan de Caribische Zee, met populaire toeristische bestemmingen als Cancún en Playa del Carmen. Yucatan is een regio met prachtige stranden, wereldberoemde ruïnes en levendige steden.

Meer info: Yucatan klimaat

Baja California

Baja California in het westen van Mexico is het hele jaar door een geweldige plek om te bezoeken, maar de beste tijd om te gaan is tussen oktober en maart. Dit zijn de maanden met de hoogste gemiddelde temperaturen, dus je bent zeker van goed strandweer.

Deze regio, waartoe steden als Tijuana en Ensenada behoren, heeft een mediterraan klimaat. April en mei zijn bijzonder mooi, omdat de velden groen zijn van alle regen en de wilde bloemen in bloei staan. Maar wanneer je ook komt, in Baja California vind je zeker veel zon om het een woestijngebied is.

Meer info: Baja California klimaat

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Mexico.

Ervaringen met het klimaat van Mexico

Plaats je review over je ervaringen met het weer van Mexico.

Ben je in Mexico geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Mexico achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Mexico

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Mexico is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Mexico in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 26 27 27 29 30 30 31 31 31 29 28 27
Min °C 22 23 23 25 26 27 27 27 27 26 24 23
Water °C 24 30 29 34 35 35 33 33 32 30 28 27
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 61 33 26 37 64 86 55 68 78 121 66 58
Dagen regen 19 14 14 12 16 18 18 20 21 23 20 20
Dagen droog 12 14 17 18 15 12 13 11 9 8 10 11
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 8 9 9 9 9 9 10 10 9 9 9 9
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
UV-index 6 6 7 7 7 7 7 7 7 7 6 6

Klimaat van Mexico per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Mexico? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Mexico

Bekijk het volledige weerbericht voor Mexico

Wil je weten wat voor weer het is in Mexico voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Mexico en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Mexico voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.