Zeekoe in het heldere water van Crystal River in Florida

Crystal River Florida, dé plek om zeekoeien te spotten

Oog in oog met een bende zeekoeien staan? Een van de beste plekken ter wereld om deze machtig mooie beesten te spotten is in Crystal River, aan de westkust van Florida. In het Three Sisters Springs State Park kun je de dieren in hun natuurlijke habitat zien, temidden van super helder water. Wát een ervaring! Wij hebben enorm genoten en vertellen je er in dit blog alles over.

Waar kun je zeekoeien zien?

Manatee in Three Sisters Springs in Crystal River, Florida

De zeekoeien kun je overal in de golf van Mexico tegenkomen maar een plek waar ze samen komen en daarom de beste plek om de dieren te zien is in het plaatsje Crystal River, aan de westkust van Florida. Vanaf Orlando is het ongeveer 1 uur en 45 minuten rijden.

Wat is de beste tijd om de zeekoeien te zien?

baby manatee

De beste tijd om de zeekoeien te zien is vanaf november tot april. Vanaf november is de golf van Mexico te koud voor de dieren en vandaar dat de manatees en masse naar Crystal River trekken. Daar is een warme bron, genaamd de three Sisters Springs, waar het hele jaar door water van 23 graden Celsius uit de grond komt. De warmte van deze bron hebben de zeekoeien nodig om warm te blijven.

Vanaf april is het water in de golf van Mexico warm genoeg en trekken de dieren weer terug naar zee. Op de koudste dagen van het jaar zie je de manatees met z’n allen op een kluitje rondom de bron hangen, een beetje zoals wij rond een kampvuur zouden zitten om ons warm te houden.

Hoe kun je ze bekijken?

Kajakken in de Three Sisters Springs in Florida

Er zijn diverse mogelijkheden om de zeekoeien te bekijken, afhankelijk van het seizoen. Tijdens het manatee seizoen in Crystal River is het niet mogelijk om met de dieren te zwemmen omdat ze dan zoveel mogelijk met rust moeten worden gelaten. Je kunt ze dan wel vanaf de kant bekijken: er is een houten looppad rondom de Three Sisters Springs aangelegd zodat je eromheen kunt wandelen.

Vanaf april is het mogelijk om met een bootje of een kayak richting de bronnen te gaan. je hebt dan de mogelijkheid om met de dieren die er op dat moment nog zijn, te zwemmen of te snorkelen. Er is geen garantie dat je zeekoeien gaat zien: de dieren zijn vrij om in- en uit te zwemmen en als je pech hebt zie je er geen.

Met een bootje

Je kunt diverse boottours boeken die je naar de bronnen brengen. Het zijn relatief kleine boten met een platte bodem. Je krijgt een wetsuit en een snorkelset en vlakbij de bron mag je van de boot af om het laatste stukje naar de zeekoeien te zwemmen. Eenmaal daar heb je genoeg tijd om de dieren van dichtbij te bekijken. Er zijn wel rangers op een kayak en langs de kant om te zorgen dat mensen niet te dichtbij de dieren komen en ze vrij kunnen rondzwemmen.

Met een kayak

Doorzichtige Kajak op het water van Crystal River

Dit is de optie die ik zelf heb gedaan en ik vond het een absolute aanrader! Er zijn diverse bedrijven die kayaktours organiseren en je hebt zelfs de mogelijkheid om een doorzichtige kayak te huren. Zo kun je door de bodem kijken en heb je nog beter zicht op de zeekoeien.

Je vertrekt vanaf de steiger in Crystal River. Rondom de steiger zijn genoeg plekken om te overnachten. Ik heb zelf geslapen in het Retreat at Crystal Manatee. Een drie sterren accomodatie waar ik 200 dollar voor een nacht heb betaald. Het was netjes en had de perfecte ligging, op korte wandelafstand.

Met een klein groepje (in ons geval waren het 4 kayaks) en een gids peddel je vanaf het haventje over het meer naar een vogeleiland waar je schitterende vogels te zien krijgt: de grijze pelikaan, witte pelikaan, gieren en watervogels waarvan ik de naam niet meer weet maar die ook heel mooi waren. Kijk goed want op het eiland zitten ook veel schildpadden te genieten van de zon.

Vanaf het vogeleiland peddel je verder over het meer richting een brug. Hier begint een netwerk van kleine waterweggetjes. Onderweg heb je de kans om nog veel meer schildpadden te zien of alligators.

Als je in het juiste seizoen bent kun je alsmaar verder varen tot aan de three sisters springs. Hier kun je ervoor kiezen om je kayak uit te springen en verder te zwemmen, of met je kayak tussen de palen door te varen richting de bronnen. Let goed op want je kunt hier al manatees spotten.

Toen ik er was (begin april) was het manatee seizoen officieel net voorbij maar we hebben toch vier zeekoeien gezien, waaronder een mama met haar kalf. Wat een machtig mooie ervaring!

Info over de tour

De tocht in de doorzichtige kayak duurt ongeveer twee uur en is onder begeleiding van een gids die alles over de omgeving en de zeekoeien verteld. We betaalden circa 69 dollar per persoon en hebben geboekt bij clear kayaking tours. Naast de 69 dollar wordt er ook verwacht dat je een fooi geeft. Wij kregen van tevoren al een mailtje dat de gidsen niet betaald krijgen maar leven van de fooien.

Er zijn meerdere tours per dag, wij namen de tour die vertrok om acht uur ’s ochtends. Voordeel hiervan is dat het nog heel rustig is, zowel op het meer als bij de zeekoeien. Nadeel is dat je op tijd moet opstaan.

Zeekoeweetjes

Alle zeekoeien bij de bron om op te warm

Tot slot nog een paar zeekoeweetjes omdat het zulke geweldige dieren zijn.

 • Zeekoeien zijn ontzettend slim
 • Ze hebben hun eigen persoonlijkheid, net als wij. Sommigen zijn heel rustig, andere heel speels en komen aandacht zoeken. Ik heb ze al in meerdere landen gespot en soms komen ze heel dichtbij, super leuk! Sommigen zijn heel moordlustig en vermijd je liever 😉
 • De olifant is hun dichtsbijzijnde verwant
 • Zeekoeien eten planten, algen en zeegras. Echte herbivoren dus!
 • Ze voeden hun jongen via hun oksel bij hun vin
 • Zeekoeien zijn 14 maanden zwanger
 • Hun babies wegen ongeveer 50 kilo
 • Ze zijn groot: ze worden 2,5 tot 4 meter groot
 • Ze wegen 250 tot 1600 kilo
 • Ze hebben een heel laag vetpercentage, dus die kilo’s bestaan voor een groot gedeelte uit pure spieren
 • Ze hebben geen natuurlijke vijanden. Hun grootste vijand is de mens en vooral boten. Een botsing met een schroef van een boot zorgt ervoor dat ze gewond raken of sterven.
 • Ze kunnen zowel in zout- als in zoetwater leven.