Het klimaat van Florida en de beste reistijd

In Florida, Verenigde Staten heerst een warm tropisch klimaat. De temperatuur kan oplopen tot 33 graden in de zomer, terwijl het kwik in de winter zelden onder de 15 graden zakt. Neerslag is het hele jaar door mogelijk, maar de zomermaanden juni tot en met september zijn het natst. Vooral in de namiddag kunnen er stevige regenbuien vallen. De combinatie van warmte en vochtigheid zorgt voor een broeierig klimaat, waarbij het subtropische weer veel invloed heeft. De beroemde zeewind die over Florida waait, staat bekend als de 'Gulf Stream'. Deze wind kan voor verkoeling zorgen op hete zomerdagen. Over het algemeen is het weer in Florida dus warm, vochtig en soms regenachtig, met de bijbehorende zeewinden die voor wat verkoeling kunnen zorgen.

Het klimaat van Florida en de beste reistijd clear-day 31°C

Klimaatdetails Florida

  • Beste reistijd: maart t/m mei, oktober t/m november
  • Jaartemperatuur: tussen 15°C en 33°C
  • Regen: 140 dagen per jaar en totaal 1341 mm regen
  • Zonuren: 3201 zonuren per jaar

Klimaat van Florida

Florida, vaak aangeduid als de "Sunshine State", biedt een divers klimaat dat varieert van subtropisch in het noorden tot tropisch in het zuiden. Dit maakt het een unieke bestemming voor bezoekers die op zoek zijn naar zowel milde winters als warme, zonnige zomers.

Het klimaat in Florida wordt gekenmerkt door milde winters, die soms korte koude periodes kunnen hebben, en hete, zonnige zomers die vaak vochtig zijn en gepaard gaan met frequente onweersbuien. In het verre zuiden, zoals Miami, bereikt de gemiddelde temperatuur in januari 20 °C, wat het klimaat daar tropisch maakt.

Met zijn milde winters en warme, zonnige zomers, is Florida een aantrekkelijke bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar zowel ontspanning als avontuur in een klimaat dat bijna het hele jaar door uitnodigt tot buitenactiviteiten.

Zomer in Florida

De zomermaanden, van juni tot september, zijn uniform qua temperatuur van noord naar zuid, met dagtemperaturen die variëren tussen 31 °C en 33 °C. 's Nachts wordt het warmer naarmate je zuidelijker gaat. In tegenstelling tot de zomer zijn de temperaturen in de winter zeer verschillend; in januari varieert de dagelijkse gemiddelde temperatuur van 11 °C in het noorden tot 20 °C in het verre zuiden.

De hoge luchtvochtigheid in de zomer maakt de hitte oncomfortabel, hoewel er ook perioden van intense hitte kunnen zijn met temperaturen rond de 37/38 °C. Middagbriesjes en onweersbuien bieden enige verlichting, anders biedt zwemmen in de zee of verblijven in airconditioned gebouwen een uitkomst.

Winter in Florida

In de winter valt er gemiddeld 8/9 dagen regen in het noorden en 6/7 dagen in het centrum-zuiden. De regenval is te wijten aan frontale systemen die ontstaan door de botsing van luchtmassa's en kan gepaard gaan met wind en soms koude temperaturen. Zeldzame koude periodes kunnen voorkomen van eind november tot half maart. Sneeuw is zeldzaam in Florida, maar kan soms voorkomen in het noordelijke deel, terwijl het in het zuiden, inclusief Miami, praktisch nooit sneeuwt.

Op vakantie naar Florida?

Vliegtickets naar Florida kun je boeken via Cheaptickets.be

Onweer en orkanen

Florida is de Amerikaanse staat die het meest getroffen wordt door bliksem en tornado's zijn hier gebruikelijker dan in de Great Plains en het Midwesten van de Verenigde Staten, hoewel ze over het algemeen veel zwakker zijn. Het orkaanseizoen loopt van juni tot november, met een hogere kans op orkanen van augustus tot oktober. De kustgebieden lopen het meeste risico vanwege stormvloeden vanuit zee.

Sunshine State

De hoeveelheid zonneschijn in Florida is het hele jaar door zeer goed, wat bijdraagt aan de bijnaam "Sunshine State". Het zuiden is iets zonniger dan het noorden; in Miami schijnt de zon 70% van de tijd, in Tampa 66% en in Pensacola 60%. De zonnigste maanden zijn maart en april in het zuiden en april en mei in het noorden.

Beste tijd om naar Florida te gaan

De beste tijd om Zuid-Florida en Miami te bezoeken is van december tot april, wanneer het weer mild is en er veel zonnige dagen zijn. In de centraal-noordelijke regio, waar het risico op koud en regenachtig weer hoger is, zijn de lente en herfst, oftewel maart-april en oktober-november, goede keuzes, hoewel er in de herfst een kans op orkanen is.

In het zuiden is de zee zelfs in de winter warm genoeg om te zwemmen, hoewel het weer niet altijd ideaal is; het kan soms koel en zelfs een beetje koud worden. Daarom is de periode van half maart tot eind april een goede keuze.

In mei begint de hitte voelbaar te worden en worden onweersbuien frequenter, maar het is nog steeds mogelijk om een strandvakantie te hebben. Natuurlijk kun je ook in de lange zomer gaan, maar de hitte is verstikkend en er is ook het risico op orkanen.

Beste reistijd voor Florida

De beste reistijd voor Florida in de Verenigde Staten is van maart t/m mei, oktober t/m november. In deze periode heb je een hoge temperatuur en weinig neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in de staat Florida is 32°C in juni en de laagste is 21°C in januari.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Florida.

Meest populaire bestemmingen

Krijg direct inzicht in het weer en klimaat van deze bestemmingen in Florida:

Ervaringen met het klimaat van Florida

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Florida.

Michel Erwin Peeters was in Florida in augustus
goed

Verfrisend niet benauwd shone lucht avond tempratuur goed geen last van slechte nachtrust wordt niet waker door benauwde ademhalling

Georges Puttemans was in Florida in oktober
uitstekend

Het was toen elke dag zon en steeds rond de 32 gr C soms zelfs iets hoger. Het waren de eerste weken van oktober, nadien zijn we naar Main gevlogen dat was een tegenvaller op gebied van weer. Temperaturen beneden het vriespunt en sneeuw en regen soms. Ben minstens 3 maal in Florida geweest op verschillende tijdstippen van het jaar, altijd prima weer.

Linda ten Voorde was in Florida in april
uitstekend

Het weer was top! Elke dag zon en 's avonds slechts 1x een onweersbui gehad.

Ben je in Florida geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Florida achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Florida

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Florida is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Florida in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 21 23 25 28 30 32 32 32 31 28 25 23
Min °C 11 13 14 18 21 23 24 24 23 20 16 14
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 32 21 26 32 66 93 106 97 99 44 29 19
Dagen regen 8 9 11 13 17 22 24 24 21 13 10 9
Dagen droog 23 19 20 17 14 8 7 7 9 18 20 22
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 6 8 8 10 11 11 11 11 9 7 6 6
Windkracht (Bft) 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
UV-index 4 5 6 6 7 7 7 7 7 6 5 5

Klimaat van Florida per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Florida? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Florida

Vandaag is het bewolkt in Florida en het blijft de hele dag droog. De temperatuur loopt op tot 31 graden Celsius. De wind waait matig uit het oosten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Florida

Wil je weten wat voor weer het is in Florida voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Florida en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Florida voor je in petto heeft.

Populaire bestemmingen in Florida

Alle bestemmingen in Florida

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.