Skyline van New York in de Verenigde Staten

Op vakantie naar de Verenigde Staten met een ESTA

Heb je binnenkort een reis gepland naar de Verenigde Staten? Dan is het belangrijk om je reis goed voor te bereiden en voorafgaand aan de vakantie een ESTA voor Amerika aan te vragen. Door deze elektronische reistoestemming aan te vragen, hoef je geen visum aan te vragen en bespaar je veel tijd met de online aanvraag. Zo kun je gerust op vakantie naar de Verenigde Staten.

Wat is een ESTA?

Bijna alle reizigers die buiten Europa reizen, hebben een visum nodig voor de gekozen bestemming van een vakantie. Een visum is een document dat wordt toegekend door de immigratiedienst van een land en dat jou toestemming geeft om het land in te mogen na aankomst. Zo weet de immigratiedienst precies wie zich er in het land bevindt.

Voor verre reizen, bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten, is een visum veelal verplicht voor Belgen om aan te vragen. Voor het aanvragen van een visum moet je naar de ambassade of het consulaat om een interview af te leggen. Er is echter een alternatief op het visum dat Belgen ook kunnen aanvragen, namelijk het ESTA. Dit is een elektronische reistoestemming dat online kan worden aangevraagd, doorgaans binnen een week gekeurd wordt en aanzienlijk goedkoper is dan een normaal visum. Het ESTA vervangt dus als het ware het visum.

Voorwaarden van het ESTA

Esta aanvragen met een Belgisch paspoort

De meeste Europese reizigers, waaronder dus ook Belgen, kunnen een ESTA aanvragen. Er zitten echter wel een paar voorwaarden aan vast, waar elke reiziger aan moet voldoen tijdens het aanvragen van het ESTA, maar ook tijdens de gehele reis in de Verenigde Staten.

Een van de belangrijkste voorwaarden van het ESTA is het reisdoel. Deze kan alleen gebruikt worden voor een toeristisch of zakelijk reisdoel. Daaronder valt: een vakantie in Amerika, op bezoek bij familie of vrienden, bijeenkomsten of conferenties bijwonen, of het ondergaan van een medische behandeling. Als je een ander reisdoel hebt, kun je geen gebruikmaken van de elektronische reistoestemming. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om een opleiding te volgen of in dienst te treden bij een Amerikaanse werkgever met dit formulier, daarvoor is een visum wel verplicht.

Andere voorwaarden waar een reiziger aan moet voldoen om een ESTA aan te vragen. De reiziger:

  • heeft na 2011 niet naar Irak, Syrië, Soedan, Iran, Somalië, Libië, Noord-Korea of Jemen gereisd of heeft hiervan nooit de nationaliteit van gehad.
  • is na 12 januari 2021 niet in Cuba geweest
  • vormt geen direct risico voor de volksgezondheid van de Verenigde Staten en heeft geen besmettelijke ziektes of een geestelijke stoornis
  • heeft nooit een wet overtreden met betrekking tot drugs of visumregels en is nooit gearresteerd of veroordeeld voor een misdrijf waar sprake was van ernstige schade of letsel

Verder moet het paspoort van de reiziger tijdens het hele verblijf in de Verenigde Staten geldig zijn. Een ESTA is twee jaar geldig, maar dat wil niet zeggen dat je dan ook twee jaar in de Verenigde Staten mag verblijven. Je mag per reis maximaal 90 dagen in het land verblijven. Binnen de geldigheid van twee jaar mag je onbeperkt aantal reizen naar de Verenigde Staten maken, maar je mag er per keer dus maar 90 dagen blijven. Dat betekent dus dat je niet elke keer een nieuw ESTA hoeft aan te vragen als je binnen twee jaar vaker naar de VS reist. Let er wel op dat als je paspoort binnen twee jaar verloopt, de elektronische reistoestemming dan ook automatisch vervalt. In dat geval moet je een nieuw paspoort en daarna een nieuw ESTA aanvragen.

Zodra het ESTA is goedgekeurd, is deze geldig en kan het gebruikt worden voor een reis naar de Verenigde Staten. Toch wordt er aangeraden om ruim voor vertrek eentje aan te vragen zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan bij het inchecken voor de vlucht naar New York City of een andere stad in Amerika. Aangezien een ESTA elektronisch aan het paspoort gekoppeld wordt, hoef je geen documenten te printen. Bij de douane wordt het paspoort aan de hand van de ingevulde paspoortgegevens gecheckt en kunnen ze automatisch zien of je over het formulier beschikt. Daarom is het erg belangrijk dat je geen fouten maakt bij het invullen van de paspoortgegevens.

Ga dus goed voorbereid op reis en vraag op tijd een ESTA aan.