Het klimaat van Toscane en de beste reistijd

Het klimaat van Toscane in Italië wordt gekenmerkt door milde winters met temperaturen rond de 3 graden en warme zomers met temperaturen die kunnen oplopen tot 30 graden. De neerslag is gelijkmatig verdeeld over het hele jaar, met af en toe hevige buien in de herfst en lente. Over het algemeen is het weer in Toscane zonnig en aangenaam, ideaal voor het verkennen van de prachtige heuvels, wijngaarden en historische steden die de regio te bieden heeft. De Mistralwind kan af en toe waaien, verfrissend in de zomermaanden. De Tramontana is een andere wind die soms kan optreden, maar over het algemeen blijft het weer stabiel en uitnodigend voor reizigers en toeristen.

Het klimaat van Toscane en de beste reistijd showers-day 15°C

Klimaatdetails Toscane

  • Beste reistijd: mei t/m juni, september t/m oktober
  • Jaartemperatuur: tussen 3°C en 30°C
  • Regen: 117 dagen per jaar en totaal 290 mm regen
  • Sneeuw: 5 dagen per jaar
  • Zonuren: 3167 zonuren per jaar

Klimaat van Toscane

Toscane, een prachtige regio gelegen in het hart van Italië, kenmerkt zich door zijn betoverende mediterrane klimaat. Dit betekent dat je hier kunt genieten van lange, zonovergoten dagen en milde winters, ideaal voor wie op zoek is naar een aangenaam klimaat.

De zomers in Toscane zijn ronduit warm en droog, waardoor de regio perfect is voor zonaanbidders en liefhebbers van buitenactiviteiten. Met temperaturen die gemakkelijk de 30 graden Celsius overschrijden, bieden de zomermaanden een heerlijke gelegenheid om de vele historische steden en schilderachtige landschappen van Toscane te verkennen. Of je nu de iconische torens van Florence bewondert, door de kronkelende straatjes van Siena wandelt, of ontspant te midden van de glooiende heuvels bezaaid met wijngaarden, de zomer in Toscane is een waar genot.

Terwijl de zomers bruisend zijn van warmte en activiteit, brengt de winter een rustiger tempo met zich mee. Dankzij de zachte temperaturen blijft het kwik meestal boven de 8 graden Celsius, waardoor zelfs de koudste maanden comfortabel aanvoelen. Dit biedt een uitstekende gelegenheid om de minder drukke kant van Toscane te verkennen, waar je kunt genieten van rustige wandelingen door middeleeuwse dorpjes en knusse trattoria's met lokale specialiteiten kunt ontdekken.

Lente: Een bloesemrijk paradijs

Na de koelere maanden van de winter komt Toscane tot leven in de lente. De temperaturen beginnen te stijgen, waardoor de natuur ontwaakt uit haar winterslaap. De lente brengt een explosie van kleur met zich mee, met weelderige groene landschappen en bloeiende flora die de heuvels en valleien sieren. Het is het perfecte seizoen om de prachtige tuinen en parken van Toscane te verkennen, terwijl de milde temperaturen ideaal zijn voor buitenactiviteiten zoals wandelen en fietsen.

Op vakantie naar Toscane?

Vliegtickets naar Toscane kun je boeken via Cheaptickets.be

Zomer: Stralende zon en eindeloze dagen

De zomer in Toscane staat synoniem voor stralende zon en eindeloze dagen. Met temperaturen die regelmatig de 30 graden Celsius bereiken, biedt dit seizoen volop gelegenheid om te genieten van de warmte en het buitenleven. Of je nu ontspant op een zonovergoten strand aan de Toscaanse kust, een verfrissende duik neemt in een van de vele meren van de regio, of de schaduw opzoekt onder de eeuwenoude cipressen, de zomer in Toscane is een waar paradijs voor liefhebbers van warm weer.

Herfst: Een kleurenpalet van herfsttinten

Na de warmte van de zomer brengt de herfst een verfrissende verandering in het landschap van Toscane. Terwijl de temperaturen beginnen te dalen, transformeren de bossen en wijngaarden in een prachtig kleurenpalet van herfsttinten. Het is het ideale moment om te genieten van lange wandelingen door de glooiende heuvels, terwijl je onderweg de rijke oogst van druiven en olijven kunt bewonderen. De herfst in Toscane biedt een perfect evenwicht tussen aangename temperaturen en adembenemende landschappen, waardoor het een favoriete tijd van het jaar is voor veel bezoekers.

Winter: Milde temperaturen en gezellige avonden

Hoewel de winter in Toscane misschien niet zo koud is als in sommige andere delen van Europa, brengt het nog steeds een vleugje gezelligheid met zich mee. Met temperaturen die zelden onder de 8 graden Celsius dalen, is het weer nog steeds mild genoeg om buitenactiviteiten te ondernemen. De wintermaanden zijn perfect geschikt voor het verkennen van de sfeervolle kerstmarkten en het genieten van traditionele Italiaanse gerechten in knusse trattoria's. En als er toch een spatje regen valt, bieden de charmante middeleeuwse steden van Toscane volop mogelijkheden om te schuilen en te genieten van de lokale cultuur en geschiedenis.

Klimaatgemiddelden Toscane voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 8 en 30 graden Celsius en 's nachts tussen de 2 en 16 graden Celsius. Het regent 117 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 290 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 5 dagen per jaar. Gedurende het hele jaar zijn er 3167 zonuren.

Temperatuurgrafiek Toscane

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Toscane.

Neerslaggrafiek Toscane

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Toscane.

Maximum temperatuur: tussen 8°C en 30°C
Warmste maand: 30°C in augustus
Koudste maand: 8°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 2°C en 16°C
Droge dagen: 243 dagen
Dagen met regen: 117 dagen
Dagen met sneeuw: 5 dagen
Totale regensom: 290 mm
Aantal uren zon: 3167 uur

Toscane ligt in Italië. Bekijk onze pagina over het klimaat van Italië voor meer klimaatinfo over Italië of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Toscane

Voor een bezoek aan Toscane in in Italië is de beste reistijd mei t/m juni, september t/m oktober. In deze periode heb je een warme temperatuur en bijna geen neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in de regio Toscane is 30°C in augustus en de laagste is 8°C in januari.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Toscane.

Ervaringen met het klimaat van Toscane

Plaats je review over je ervaringen met het weer van Toscane.

Ben je in Toscane geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Toscane achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Toscane

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Toscane is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Toscane in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 8 9 13 18 21 25 29 30 25 19 14 10
Min °C 2 2 4 7 9 13 15 16 13 10 6 3
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 29 30 26 22 24 22 12 10 25 27 36 27
Dagen regen 12 11 12 12 12 8 6 5 9 9 11 10
Dagen sneeuw 1 2 1 - - - - - - - - 1
Dagen droog 18 15 18 18 19 22 25 26 21 22 19 20
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 5 5 8 10 11 12 12 12 11 6 6 6
Windkracht (Bft) 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
UV-index 2 3 4 4 5 6 6 6 5 4 3 2

Klimaat van Toscane per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Toscane? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Toscane

Vandaag is er veel bewolking in Toscane en er kan enige regen vallen. De temperatuur loopt op tot 15 graden Celsius. De wind waait zwak uit het noordnoordoosten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Toscane

Wil je weten wat voor weer het is in Toscane voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Toscane en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Toscane voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.