Het klimaat van Sardinië en de beste reistijd

Het klimaat op Sardinië in Italië is mediterraan, met warme zomers en milde winters. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt rond de 31 graden, terwijl het in de winter kan dalen tot 7 graden. Neerslag valt voornamelijk in de herfst en winter, met de maanden oktober tot en met februari als de natste periode. De zon schijnt het hele jaar door, met gemiddeld 300 dagen zon per jaar. Mistige ochtenden komen af en toe voor, maar lossen over het algemeen snel op. De kustgebieden genieten van verkoelende zeewinden, terwijl het binnenland meer kan worden blootgesteld aan hitte. Over het algemeen is het klimaat op Sardinië aangenaam en perfect voor zowel zonvakanties in de zomer als actieve uitstapjes in de lente en herfst.

Het klimaat van Sardinië en de beste reistijd

Op vakantie naar Sardinië?

Vliegtickets naar Sardinië kun je boeken via Cheaptickets.be

Klimaat van Sardinië

Het eiland Sardinië, gelegen in de Middellandse Zee, is een parel van natuurlijke schoonheid en culturele rijkdom. Met zijn mediterrane klimaat biedt Sardinië het hele jaar door een aangenaam weer, waardoor het een ideale bestemming is voor zowel zomer- als wintervakanties. Sardinië is een bestemming die het hele jaar door veel te bieden heeft, dankzij zijn mediterrane klimaat, prachtige landschappen, en rijke culturele erfgoed.

Het mediterrane klimaat van Sardinië

Sardinië geniet van een typisch mediterraan klimaat, gekenmerkt door hete, droge zomers en milde, vochtige winters. De gemiddelde jaartemperatuur op het eiland is 21 graden Celsius, met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 250 mm. Het eiland kent ongeveer 234 droge dagen per jaar, met een gemiddelde luchtvochtigheid van 71% en een UV-index van 5. De warmste maand is juli, met temperaturen die gemakkelijk de 30 graden Celsius bereiken, terwijl januari de koudste maand is met een gemiddelde temperatuur van 13 graden Celsius.

Klimaatdetails Sardinië

  • Beste reistijd: mei t/m september
  • Jaartemperatuur: tussen 7°C en 31°C
  • Zeetemperatuur: tussen 14°C en 31°C
  • Regen: 103 dagen per jaar en totaal 250 mm regen
  • Zonuren: 3371 zonuren per jaar

Overdag variëren de temperaturen tussen de 13 en 30 graden Celsius, afhankelijk van het seizoen, terwijl de nachttemperaturen tussen de 7 en 22 graden Celsius liggen. De zeetemperatuur is ook aangenaam, variërend van 14 tot 31 graden Celsius, wat bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van het eiland voor strandliefhebbers en watersportenthousiastelingen. Met 3371 zonuren per jaar en slechts 103 regendagen is Sardinië een zonovergoten bestemming die bezoekers uitnodigt om te genieten van zijn natuurlijke schoonheid en buitenactiviteiten.

De beste reistijd voor Sardinië

De beste tijd om Sardinië te bezoeken hangt af van wat je zoekt in je vakantie. Voor de zonliefhebbers zijn de zomermaanden, van mei tot en met september, de ideale periode. Het zomerseizoen begint en eindigt met aangename temperaturen rond de 17 graden Celsius, terwijl het hoogseizoen een gemiddelde temperatuur van 22 graden kent. Augustus is bijzonder warm, met temperaturen die vaak de 30 graden Celsius overstijgen, hoewel een verkoelend zeebriesje voor de nodige afkoeling zorgt.

De zomermaanden kenmerken zich door lange dagen met tot wel 12 uur zonlicht en minimale neerslag, waardoor het perfecte omstandigheden zijn voor een strandvakantie. Juli is bijvoorbeeld uitzonderlijk droog met slechts 2 millimeter neerslag, wat bijdraagt aan de ideale omstandigheden voor zonnebaden en zwemmen in de kristalheldere wateren van Sardinië.

Voor wie de voorkeur geeft aan mildere temperaturen en het ontdekken van de natuur en cultuur van het eiland, bieden de lente- en herfstmaanden een prachtige gelegenheid. Deze seizoenen bieden comfortabele temperaturen voor wandelingen, sightseeing en het verkennen van de rijke geschiedenis en tradities van Sardinië.

Klimaatgemiddelden Sardinië voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 13 en 30 graden Celsius en 's nachts tussen de 7 en 22 graden Celsius. De zeetemperatuur ligt tussen de 14 en 31 graden Celsius. Het regent 103 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 250 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 3371 zonuren.

Temperatuurgrafiek Sardinië

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Sardinië.

Neerslaggrafiek Sardinië

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Sardinië.

Maximum temperatuur: tussen 13°C en 30°C
Warmste maand: 30°C in juli
Koudste maand: 13°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 7°C en 22°C
Zeetemperatuur: tussen 14°C en 31°C
Droge dagen: 262 dagen
Dagen met regen: 103 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 250 mm
Aantal uren zon: 3371 uur

Sardinië hoort bij Italië. Bekijk onze pagina over het klimaat van Italië voor meer klimaatinfo over Italië of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Sardinië

De beste reistijd voor Sardinië, Italië is mei t/m september. In deze periode heb je een warme temperatuur en bijna geen neerslag. Op het eiland Sardinië is de warmste maand juli met 30°C en het meest koud is het in januari met 13°C. De watertemperatuur is 31°C op z'n hoogst en in andere maanden kan het 14°C worden.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Sardinië.

Meest populaire bestemmingen

Krijg direct inzicht in het weer en klimaat van deze bestemmingen in Sardinië:

Ervaringen met het klimaat van Sardinië

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Sardinië.

Peter Bokma was in Sardinië in juli
uitstekend

Prachtig eiland! 2 weken warme dagen en geen regen, uitstekend dus.

Ben je in Sardinië geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Sardinië achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Sardinië

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Sardinië is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Sardinië in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 13 13 16 19 22 27 30 30 26 23 18 14
Min °C 7 7 8 11 14 18 21 22 19 16 12 9
Water °C 14 14 15 17 25 30 30 31 25 21 19 17
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 23 20 22 28 26 8 5 8 21 28 45 16
Dagen regen 11 10 11 11 10 5 3 3 9 9 11 10
Dagen droog 20 18 20 19 21 25 28 28 21 22 19 21
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 6 7 8 10 11 12 12 12 10 7 6 6
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3
UV-index 3 3 4 4 5 6 7 6 6 5 4 3

Klimaat van Sardinië per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Sardinië? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Sardinië

Bekijk het volledige weerbericht voor Sardinië

Wil je weten wat voor weer het is in Sardinië voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Sardinië en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Sardinië voor je in petto heeft.

Populaire bestemmingen in Sardinië

Alle bestemmingen in Sardinië

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.