pico del teide op Tenerife

Dit wil je zien én doen op de Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden konden weleens de perfecte vakantiebestemming zijn. De zon schijnt er meer dan 300 dagen per jaar, je kunt genieten van witte stranden en prachtige natuur én het is maar een paar uur vliegen vanaf Amsterdam. De populaire eilanden Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera en El Hierro zijn een must-visit vakantiebestemming voor zowel de winter als de zomer! 

Als je topografische kennis even weggezakt is (snappen we): de Canarische Eilanden liggen in de Atlantische Oceaan ter hoogte van Marokko en de Westelijke Sahara. Vanuit Amsterdam is het zo’n 4,5 uur vliegen naar de eilandengroep. Door deze zuidelijke ligging hebben de Canarische Eilanden het hele jaar door een fijn klimaat. In de winter wordt het niet kouder dan 20 graden en in de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot een graad of 30. De Canarische Eilanden zijn dus ideaal voor een zomervakantie, maar ook om het koude winterweer in Nederland te ontvluchten.  

De eilanden behoren officieel tot Spanje, dus met een woordje Spaans kun je aardig uit de voeten. Ook de Spaanse keuken – met Afrikaanse invloeden - is overal op de eilanden te vinden. Dat wordt smullen! Naast het aangename klimaat staan de Canarische Eilanden bekend om de bijzondere natuur. De eilanden zijn ontstaan door vulkaanuitbarstingen en dat zie je overal terug. Bijvoorbeeld in de vulkaan El Teide op Tenerife, het maanlandschap op Lanzarote of bij de vulkanische grotten van La Palma. 

De eilanden hebben allemaal iets speciaals, daarom het is het knap lastig om te kiezen waar je volgende vakantie naartoe gaat. Je kunt natuurlijk een muntje opgooien, maar om de keuze wat makkelijker te maken hebben we hieronder de bekendste eilanden op een rijtje gezet mét de must-visit bestemmingen. Zo kun jij een goede keus maken voor een vakantie naar de Canarische Eilanden. Kun je nou echt niet kiezen? Het is ook mogelijk om te eilandhoppen! 


Gran Canaria

Dunas de maspalomas op Gran Canaria

Gran Canaria is een eiland vol contrasten. In het binnenland en het noorden van het eiland vind je rust in de natuur, terwijl het zuiden bruist van de gezelligheid. Iets wat je niet wilt missen op Gran Canaria, is wandelen door de zandduinen van Maspalomas. In dit natuurgebied voelt het eerder alsof je door de woestijn wandelt, dan langs de zee. Vooral tijdens zonsondergang - het beroemde golden hour - is dit een geweldige spot om te bezoeken.

Ook kun je op Gran Canaria naar hartelust werken aan je vitamine D inname op een van de witte zandstranden. Een van de populairste ligt vlakbij de hoofdstad Las Palmas. En ook deze stad wil je niet overslaan. Met kleine straatjes, pleintjes en fonteinen is de oude binnenstad een plek waar je je camera niet lang in je tas laat zitten. Ook is Las Palmas het uitgaanshart van Gran Canaria: drink een cocktail aan het strand en dans tot in de late uurtjes in een van de clubs. Fijne vakantie gegarandeerd! 

Weten wat voor weer je kunt verwachten op Gran Canaria? Check hier het klimaat

Tenerife

Dolfijnen zwemmen voor de kust van Tenerife

Het grootste en misschien wel populairste eiland van de Canarische Eilanden is Tenerife. Het eiland is vooral bekend door de grote vulkaan die overal trots bovenuit prijkt. De Pico El Teide ligt op maar liefst 4000 kilometer hoogte is en daarmee het hoogste punt van heel Spanje. Je kunt wandelingen maken door het vulkanische landschap, maar ook een kabelbaan nemen naar de top van de vulkaan. Eenmaal boven kun je genieten van een uitzicht waar je met open mond naar kijkt (en zeker weten enorm veel foto’s van maakt). En alsof dit nog niet genoeg is: op Tenerife kun je dolfijnen en walvissen spotten. Weer iets om van je bucketlist af te strepen!

Bekijk hier de beste reistijd voor het eiland Tenerife

Lanzarote

Strand van Papagayo op Lanzarote, Canarische Eilanden

Ook op Lanzarote zie je nog veel van de vulkanische geschiedenis van de Canarische Eilanden. In Nationaal Park Timanfaya wandel je langs kraters en vulkanisch gesteente. Dichter bij een maanlandschap kom je niet snel! Nog iets wat je gezien wilt hebben is het ‘Lago Verde’ vlakbij het dorpje El Golfo. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een gifgroen meer tussen de bergen.

Maar vergeet ook je zwembroek en zonnebrand niet, want op Lanzarote ligt een van de mooiste stranden van de Canarische Eilanden. Op Playa de Papagayo is het water zo azuurblauw, dat het lijkt alsof je in de tropen bent. En dat op minder dan 5 uur vliegen van ons koude kikkerlandje. 

Wil je weten welk weer je kunt verwachten op Lanzarote? Bekijk het hier

Fuerteventura

Fuerteventura, onderdeel van de Canarische Eilanden

Op Fuerteventura kom je voor een paar van de mooiste zandstranden van de eilandengroep. En op deze stranden hoef je je zeker niet te vervelen: door de gunstige wind en golfstroming is dit het perfecte eiland voor watersporters. Zo perfect, dat het eiland er zelfs naar vernoemd is: Fuerte Ventura betekent namelijk ‘harde wind’. Kom maar op met dat surfboard! Geen zin om te leren (kite)surfen? Op de witte stranden kun je natuurlijk ook genieten van een ontspannen stranddag. Sluit af met een diner van verse vis bij een van de kustdorpjes en je vakantiegevoel is compleet!

Wanneer kun je het beste een vakantie boeken naar Fuerteventura? Check hier het klimaat en weer

La Palma

vulkaanuitbarsting op La Palma

Wil je genieten van iets meer rust? Denk ook eens aan het minder bekende eiland La Palma. Dit eiland wordt ook wel ‘la isla bonita’ genoemd, wat ‘het mooie eiland’ betekent. Op La Palma is het klimaat iets regenachtiger, waardoor de natuur er prachtig groen is. Voor een echte strandvakantie moet je hier niet zijn, maar het is een perfect eiland voor wandelaars en avonturiers. Wandelschoenen in de koffer, camera mee en urenlang wandelen langs vulkanisch gesteente, watervallen en warmwaterbronnen. Reken maar dat je met een album vol onvergetelijke ervaringen thuiskomt! 

Weten wanneer de beste reistijd is voor La Palma? Het klimaat van het eiland bekijk je hier

La Gomera

La Gomera op de Canarische Eilanden

Ook het kleinschalige La Gomera is een aanrader als je van rust en natuur houdt. Je kunt vanuit Amsterdam niet rechtstreeks naar dit eiland vliegen, maar met de boot vanaf Tenerife of Gran Canaria ben je er zo. Een must-visit op dit eiland is het UNESCO Werelderfgoed Nationaal Park Garajonay. Dit park staat bekend om de oude laurierbossen, die in een groot deel van de wereld uitgestorven zijn.

Als je nog een bijzonder natuurverschijnsel wilt zien, moet je een bezoekje brengen aan Los Órganos. Dit is een klif die zo is uitgesleten, dat het lijkt op een orgel in een kathedraal. Verder kun je op La Gomera genieten van fijne (kiezel)stranden, kleurrijke dorpjes (sla Valle Gran Rey niet over en boek hier een toch op een vissersbootje om dolfijnen walvissen te spotten) en geweldige uitzichtpunten over de groene natuur. De ideale bestemming voor wie het toerisme van de grotere eilanden liever links laat liggen 

Benieuwd naar het weer op La Gomera? Bekijk hier wanneer je het beste een vakantie kunt boeken naar dit eiland

El Hierro

El Hierro op de Canarische Eilanden

En last but not least het kleinste eiland van de Canarische Eilanden: El Hierro. Ook dit eiland heeft geen rechtstreekse vliegverbinding met Nederland, maar is makkelijk te bereiken met de boot via Tenerife of Gran Canaria.

Het gehele eiland is door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat, dus het is een ideale vakantiebestemming voor de natuurliefhebber. Je spot op het eiland onder andere de vrijwel uitgestorven Hierro reuzenhagedis en je kunt snorkelen tussen de zeepaardjes, papegaaivissen en roggen. Ook bijzonder: de jeneverbessen op het El Sabinar plateau. Door de wind zijn deze bomen in allerlei vormen gegroeid, wat een uniek natuurverschijnsel oplevert. Ook op El Hierro vind je weinig toerisme en kun je er even heerlijk tussenuit! 

Een vakantie naar El Hierro boeken? Check hier de beste reistijd voor dit eiland