Het klimaat van Peru en de beste reistijd

Peru kent een gematigd klimaat met temperaturen tussen de 14 en 26 graden. Neerslag valt voornamelijk in de maanden december tot maart, dus houd hier rekening mee tijdens je reis. Over het algemeen is het weer in Peru aangenaam en mild, perfect voor het verkennen van de prachtige natuur en historische sites in dit land. Vergeet niet om je voor te bereiden op regenachtige dagen als je in de regenachtige maanden reist. Geniet van de gevarieerde landschappen en culturele rijkdommen die Peru te bieden heeft, terwijl je het unieke klimaat van deze Zuid-Amerikaanse bestemming ervaart.

Het klimaat van Peru en de beste reistijd

Klimaat van Peru

De meeste mensen weten niet dat Peru eigenlijk een grote verscheidenheid aan klimaten heeft, vanwege de uiteenlopende geografie. Peru is verdeeld in vier grote klimaatzones elk met zijn eigen kenmerken: het kustgebied, de hooglanden, de jungle en het regenwoud.

De Peruaanse kust

Aan de westelijke rand van Peru, grenzend aan de Stille Oceaan, heerst een gematigd klimaat. Deze regio wordt gekenmerkt door koele winters en warme zomers. De gemiddelde temperatuur langs de kust is 21 graden Celsius. Het is echter niet ongewoon dat de temperatuur 's nachts onder de 15 graden Celsius zakt of overdag boven de 30 graden Celsius stijgt.

Klimaatdetails Peru

  • Beste reistijd: mei t/m september
  • Jaartemperatuur: tussen 14°C en 26°C
  • Zeetemperatuur: tussen 17°C en 24°C
  • Regen: 21 dagen per jaar en totaal 108-451 mm regen
  • Zonuren: 1875-2665 zonuren per jaar

De Peruaanse hooglanden

De Peruaanse hooglanden liggen in het centrale deel van het land, ten oosten van de kust. Dit gebied omvat het Andesgebergte en enkele lager gelegen gebieden. De hooglanden hebben een gematigd klimaat, met gemiddelde temperaturen van 10-15 graden Celsius. Afhankelijk van de hoogte kunnen de temperaturen dalen tot -10 graden Celsius of stijgen tot 20 graden Celsius.

Deze regio kent twee verschillende seizoenen: een droog seizoen (van april tot oktober) en een nat seizoen (van november tot maart). De neerslag varieert afhankelijk van de hoogte, maar is over het algemeen lager dan in het kustgebied.

De Peruaanse jungle

De jungle regio van Peru strekt zich uit van het noorden tot het zuiden. Deze regio wordt gekenmerkt door hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. De gemiddelde temperatuur in de jungle is ongeveer 27 graden Celsius. Er valt ook veel regen in deze regio, gemiddeld ongeveer 2000 millimeter per jaar.

De neerslag kan echter aanzienlijk verschillen van plaats tot plaats binnen het junglegebied. Terwijl Iquitos bijvoorbeeld gemiddeld 3.000 millimeter regen per jaar krijgt, valt er in Puerto Maldonado 1.500 millimeter.

Het Amazone regenwoud

Peru herbergt een groot deel van het Amazone regenwoud, dat in het oosten van het land ligt. Het heeft een tropisch klimaat, met het hele jaar door zeer heet en vochtig weer. De gemiddelde temperaturen in dit gebied schommelen rond de 27 graden Celsius. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het echter vaak veel heter aan.

Er valt veel regen in het regenwoudgebied, gemiddeld ongeveer 3.000 millimeter per jaar.

Klimaatgemiddelden Peru voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 21 en 26 graden Celsius en 's nachts tussen de 15 en 22 graden Celsius. De zeetemperatuur ligt tussen de 17 en 24 graden Celsius. Het regent 21 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 108-451 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 1875-2665 zonuren.

Temperatuurgrafiek Peru

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Peru.

Neerslaggrafiek Peru

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Peru.

Maximum temperatuur: tussen 21°C en 26°C
Warmste maand: 26°C in februari
Koudste maand: 21°C in juli
Nachttemperatuur: tussen 15°C en 22°C
Zeetemperatuur: tussen 17°C en 24°C
Droge dagen: 344 dagen
Dagen met regen: 21 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 108-451 mm
Aantal uren zon: 1875-2665 uur

Beste reistijd voor Peru

Peru is een land dat toeristen veel te bieden heeft. Van het Inca-erfgoed tot de prachtige natuur, er is voor elk wat wils in Peru. Elk jaar stromen duizenden toeristen van over de hele wereld naar Peru om de oude ruïnes te zien, het bruisende nachtleven te ervaren en het heerlijke eten te proeven. Maar wanneer is de beste tijd om het land te bezoeken?

In het algemeen is beste tijd om Peru te bezoeken in het droge seizoen, dat grotendeels loopt van mei tot oktober. Juni tot augustus is het hoogseizoen voor het toerisme, dus verwacht in deze maanden drukte en hogere prijzen. Als je de drukte wilt vermijden en toch van mooi weer wilt genieten, overweeg dan een bezoek in april of november.

Het klimaat in Peru varieert afhankelijk van de regio waar je je bevindt. Het Amazonegebied is het hele jaar door heet en vochtig, terwijl het Andesgebergte kouder en droger is. De kustgebieden, zoals Lima, zijn meestal zonnig en droog.

Beste tijd voor Inca Trail naar Machu Picchu

Als je de wandeltocht over de Inca Trail naar Machu Picchu wil maken, hou er dan rekening mee dat deze tocht alleen tijdens het droge seizoen (mei-oktober) kan worden gemaakt. Het pad sluit elk jaar in februari voor onderhoud.

Beste tijd voor een bezoek aan de Amazone

Als je van plan bent om naar het regenwoud van de Amazone te gaan, dan kun je het beste in het regenseizoen gaan (november-april). Dit klinkt misschien niet als ideaal weer, maar het is eigenlijk de beste tijd om wilde dieren te zien, omdat ze naar buiten komen op zoek naar voedsel en water. Bovendien krijgt het regenwoud een heel nieuw niveau van schoonheid als het bedekt is met groen. Pak wel je regenjas en insectenspray in.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Peru.

Ervaringen met het klimaat van Peru

Plaats je review over je ervaringen met het weer van Peru.

Ben je in Peru geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Peru achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Peru

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Peru is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Peru in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 25 26 25 24 23 22 21 21 21 22 22 23
Min °C 20 22 21 20 18 17 16 15 16 16 17 19
Water °C 22 23 24 22 20 20 19 17 17 18 20 21
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 3 4 3 1 0 1 1 1 1 1 1 1
Dagen regen 3 5 6 3 1 - 1 - 1 - - 1
Dagen droog 28 23 25 27 30 30 30 31 29 31 30 30
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 10 9 9 9 7 7 8 10 11 12 12 12
Windkracht (Bft) 2 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3
UV-index 6 6 6 6 5 5 5 5 5 5 6 6

Klimaat van Peru per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Peru? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Peru

Bekijk het volledige weerbericht voor Peru

Wil je weten wat voor weer het is in Peru voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Peru en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Peru voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.