Het klimaat van Marokko en de beste reistijd

Marokko kent een gevarieerd klimaat met zowel warme als milde temperaturen. In de zomer stijgt het kwik tot 35 graden, terwijl in de winter de thermometer kan dalen tot 7 graden. Neerslag valt voornamelijk in de wintermaanden, met name in januari en februari. De kustgebieden genieten van een mild mediterraan klimaat, terwijl het binnenland een droger en warmer klimaat heeft. Marokko wordt vaak getroffen door de koude wind genaamd de "Sirocco", die hete en droge lucht uit de Sahara met zich meebrengt. Over het algemeen geniet Marokko van veel zonuren en aangename temperaturen, waardoor het een populaire bestemming is voor zowel zomer- als winterreizen.

Het klimaat van Marokko en de beste reistijd

Klimaat van Marokko

Marokko, een land gelegen in het noordwesten van Afrika, is gezegend met een ongelooflijk divers klimaat dat varieert van mediterrane kusten tot uitgestrekte woestijnen en hoge bergketens. Deze geografische diversiteit zorgt voor een breed scala aan klimaatomstandigheden, waardoor Marokko een fascinerende bestemming is voor zowel avonturiers als klimaatwetenschappers.

Het klimaat van Marokko is een weerspiegeling van zijn geografische diversiteit, met een rijke variatie aan weersomstandigheden die het land tot een unieke bestemming maken. Van de zonnige kusten tot de besneeuwde bergtoppen, Marokko biedt een klimaat voor elk type reiziger. Terwijl het land zich aanpast aan de uitdagingen van de 21e eeuw, blijft het klimaat een centraal onderdeel van zijn natuurlijke schoonheid en culturele aantrekkingskracht.

Klimaatdetails Marokko

  • Beste reistijd: maart t/m mei, september t/m november
  • Jaartemperatuur: tussen 7°C en 35°C
  • Regen: 76 dagen per jaar en totaal 100-600 mm regen
  • Zonuren: 3000 zonuren per jaar

Zonovergoten dagen en milde winters

Met een gemiddelde van 2800 tot 3000 zonuren per jaar is Marokko een van de zonnigste landen ter wereld. Dit zonnige weer draagt bij aan de warme en uitnodigende sfeer die het land kenmerkt. De gemiddelde jaartemperatuur in Marokko is 23°C, wat zorgt voor aangename dagen het hele jaar door. Zelfs in de koudste maand, januari, bereikt de temperatuur een comfortabele 17 graden Celsius, terwijl augustus, de warmste maand, gemiddeld 29 graden Celsius ziet.

Neerslag: een zeldzaamheid in het landschap

Neerslag in Marokko is relatief zeldzaam, met jaarlijkse hoeveelheden variërend van 100 tot 600 mm. Sneeuwval is nog zeldzamer, met hoeveelheden tussen 0 en 100 cm, voornamelijk in de hogere berggebieden. Het land geniet van ongeveer 261 droge dagen per jaar, waardoor het een ideale bestemming is voor liefhebbers van buitenactiviteiten en zonzoekers. De luchtvochtigheid in Marokko is gemiddeld 70%, wat zorgt voor comfortabele omstandigheden, zelfs tijdens de warmste maanden.

Klimaatvariaties door geografie

De geografische diversiteit van Marokko leidt tot significante klimaatvariaties binnen het land. De kustgebieden genieten van een mild mediterraan klimaat met verfrissende zeewinden, terwijl het binnenland en de woestijngebieden gekenmerkt worden door een arider klimaat met extremere temperatuurschommelingen tussen dag en nacht. De Atlas- en Rifgebergten bieden een toevluchtsoord met koelere temperaturen en meer neerslag, wat bijdraagt aan de rijke biodiversiteit van deze regio's.

Klimaatuitdagingen en duurzaamheid

Hoewel het klimaat in Marokko veel voordelen biedt, staat het land ook voor uitdagingen, zoals watertekorten en de impact van klimaatverandering. Marokko heeft zich echter gepositioneerd als een leider in duurzame ontwikkeling en hernieuwbare energie in Afrika, met ambitieuze projecten zoals het Noor Ouarzazate zonnecomplex, een van de grootste zonne-energieprojecten ter wereld.

Klimaatgemiddelden Marokko voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 17 en 29 graden Celsius en 's nachts tussen de 10 en 21 graden Celsius. Het regent 76 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 100-600 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 2800-3000 zonuren.

Temperatuurgrafiek Marokko

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Marokko.

Neerslaggrafiek Marokko

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Marokko.

Maximum temperatuur: tussen 17°C en 29°C
Warmste maand: 29°C in augustus
Koudste maand: 17°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 10°C en 21°C
Droge dagen: 289 dagen
Dagen met regen: 76 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 100-600 mm
Aantal uren zon: 2800-3000 uur

Beste reistijd voor Marokko

Om naar Marokko te gaan is de beste reistijd maart t/m mei, september t/m november. In deze periode heb je een warme temperatuur en bijna geen neerslag. In Marokko is augustus de warmste maand met 29°C en de meeste koude maand is 17°C in januari.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Marokko.

Ervaringen met het klimaat van Marokko

Plaats je review over je ervaringen met het weer van Marokko.

Ben je in Marokko geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Marokko achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Marokko

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Marokko is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Marokko in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 17 17 19 21 24 26 28 29 27 26 21 19
Min °C 11 10 12 13 16 19 20 21 20 19 15 12
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 16 13 14 9 6 3 1 3 9 20 20 10
Dagen regen 10 8 10 8 5 2 2 3 5 7 10 6
Dagen droog 21 20 21 22 26 28 29 28 25 24 20 25
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 6 8 9 10 11 12 12 12 10 8 6 7
Windkracht (Bft) 2 3 3 3 2 2 2 2 2 2 2 2
UV-index 4 4 5 5 6 6 6 6 6 5 4 4

Klimaat van Marokko per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Marokko? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Marokko

Bekijk het volledige weerbericht voor Marokko

Wil je weten wat voor weer het is in Marokko voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Marokko en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Marokko voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.