Zoeken Menu

Hoe is het klimaat op Madeira?

Het huidige klimaat van Madeira wordt gekenmerkt door gemiddelde maandelijkse temperaturen die overdag variëren van maximaal 27°C tot minimaal 20°C. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 23°C. 's Nachts liggen de temperaturen in de koude maanden gemiddeld rond de 15°C en in de warmere maanden rond de 22°C.

De hoogste temperatuur op Madeira in de afgelopen 10 jaar was 36°C in augustus 2016. De laagst gemeten temperatuur overdag bedroeg 13°C in februari 2014.

Jaarlijks valt er gemiddeld 535 mm neerslag op Madeira. Ter vergelijking, België ontvangt 636 mm neerslag per jaar.

Het klimaat van Madeira is gebaseerd op de weergegevens van Funchal. Andere locaties kunnen een ander weerbeeld hebben. Je kunt alle bestemmingen op Madeira bekijken voor een compleet beeld van het klimaat.

Beste reistijd voor Madeira

De beste reistijd voor een zonvakantie naar Madeira is januari tot en met december. In deze periode heb je een prima temperatuur en niet te veel neerslag, wat het een goede tijd maakt om Madeira te bezoeken.

Goedkope zonvakanties naar Madeira Link

Klimaattabel van Madeira

De klimaattabel van Madeira toont de gemiddelde temperaturen, neerslag en UV-index per maand. De tabel geeft voor elke maand een overzicht van de gemiddelde dag- en nachttemperaturen in graden Celsius, de totale hoeveelheid neerslag in millimeters, de totale hoeveelheid sneeuwval in centimeters en de UV-index. Neerslag wordt altijd gemeten als water, zelfs als het sneeuw of hagel is.

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. max (°C) 20 20 20 21 22 24 25 27 26 25 22 21
Temp. min (°C) 16 15 15 16 18 19 21 22 22 21 18 17
Neerslag
DropletDroplet
DropletDroplet
DropletDroplet
DropletDroplet
Droplet
Droplet
Droplet
Droplet
Droplet
DropletDroplet
DropletDroplet
DropletDroplet
Neerslag (mm) 56 56 82 56 9,3 34 1,2 1,8 26 68 80 64
UV-index 5 6 7 7 8 8 7 7 6 6 4 5

Klik op de maandnaam om meer weerdetails te bekijken, zoals de weergemiddelden per dag en de temperaturen en neerslag van de afgelopen jaren in die maand.

  • Gemiddelde jaartemperatuur: 23°C
  • Hoogste temperatuur: 27°C in augustus
  • Laagste temperatuur: 20°C in januari, februari en maart
  • Neerslag: 535 mm per jaar, gemiddeld 45 mm per maand
  • Droogste maanden: 1,2 mm in juli, 1,8 mm in augustus en 9,3 mm in mei
  • Natste maanden: 82 mm in maart, 80 mm in november en 68 mm in oktober

Ervaringen met het weer op Madeira

UitstekendStarStarStarStarStar

Een aangename mix van zachte temperaturen met veel zon. Een ... meer

Babette Drok

UitstekendStarStarStarStarStar

De zee was nog aangenaam genoeg om te zwemmen. Fantastisch w... meer

Michiel Schildmeijer

Populaire bestemmingen op Madeira

Ontdek het klimaat van deze populaire bestemmingen op Madeira.

Gemiddelde temperatuur per maand op Madeira

Deze grafiek toont de gemiddelde maximumtemperaturen per maand op Madeira, Portugal. De temperaturen zijn weergegeven in graden Celsius en het gemiddelde is berekend op basis van de gemeten temperaturen per maand van de afgelopen jaren.

Temperatuur per maand in Madeira, Portugal,

Gemiddelde neerslag per maand op Madeira

Deze grafiek toont hoeveel neerslag er op Madeira, Portugal, gemiddeld per maand valt. Neerslag wordt altijd gemeten als water, ook als het sneeuw of hagel is. Dit maakt het makkelijk om te vergelijken hoeveel er is gevallen, ongeacht de vorm van de neerslag. De hoeveelheid neerslag is gemeten in millimeters en het gemiddelde is berekend op basis van de gemeten neerslag per maand van de afgelopen jaren.

Neerslag per maand in Madeira, Portugal,

Gemiddelde UV-index per maand op Madeira

Deze grafiek toont de gemiddelde UV-index per maand op Madeira, Portugal. De UV-index geeft de intensiteit van de ultraviolette straling aan en loopt van 0 tot maximaal 11.

UV-index per maand in Madeira, Portugal,

Temperatuur per jaar op Madeira

Deze grafiek toont de gemiddelde jaarlijkse temperatuur op Madeira, Portugal. De jaartemperatuur, uitgedrukt in graden Celsius, is de gemiddelde temperatuur van alle twaalf temperaturen per maand bij elkaar opgeteld van dat jaar.

Temperatuur per jaar per jaar in Madeira, Portugal,

Neerslagsom per jaar op Madeira

Deze grafiek toont de jaarlijkse totale hoeveelheid neerslag die in de afgelopen 10 jaar is gevallen op Madeira, Portugal. De totale neerslagsom per jaar, gemeten in millimeters, is de opgetelde hoeveelheid neerslag die in de twaalf maanden van dat jaar is gevallen.

Neerslag per jaar in Madeira, Portugal,

Meer klimaatinfo over Madeira

Madeira heeft een gematigd klimaat met warme zomers en milde winters. Het weer hier wordt beïnvloed door zowel de Atlantische Oceaan als het Afrikaanse continent. De regenval is redelijk gelijkmatig over het jaar verdeeld. Tussen mei en september valt wel meestal minder regen. Deze maanden hebben ook langere daglichturen, met gemiddeld 10 uur zon per dag in juli en augustus.

Maar hoe ziet het weer er hier het hele jaar door uit? Laten we het klimaat van Madeira per seizoen nader bekijken.

Lente (maart-mei)

De lente op Madeira is heerlijk, met gemiddelde temperaturen die rond de 18-20 graden Celsius schommelen. Het wordt warmer in mei. Net op tijd voor de bloei van de iconische bloemen van het eiland, die de berghellingen bedekken in een regenboog van kleuren.

Zomer (juni-augustus)

De zomers op Madeira zijn warm en zonnig, met gemiddelde temperaturen van ongeveer 25 graden Celsius. Juli en augustus zijn doorgaans de heetste maanden op het eiland, dus als je de hitte wilt ontvluchten, is dit niet de tijd om te komen. Maar als je een beetje warmte niet erg vindt, is de zomer een ideale tijd om te genieten van alles wat Madeira te bieden heeft.

Herfst (september-november)

De herfst begint in september en brengt koelere temperaturen en af en toe regen met zich mee. Dit wordt door velen beschouwd als de beste tijd van het jaar om Madeira te bezoeken, omdat de drukte is afgenomen maar het weer nog steeds aangenaam genoeg is om van buitenactiviteiten te genieten. De gemiddelde temperatuur schommelt in deze tijd van het jaar rond de 20 graden Celsius.

Winter (december-februari)

Hoewel de winters op Madeira relatief mild zijn in vergelijking met andere delen van Europa, kunnen ze toch kil zijn, met gemiddelde temperaturen die dalen tot 18 graden Celsius. December en januari zijn meestal de koudste maanden op het eiland, dus als je een winterreis plant, neem dan zeker je truien mee! Ook valt in deze periode de meeste regen.

Beste reistijd voor Madeira

Het weer op Madeira kan de ene dag zonnig en warm zijn, en de volgende dag kan er een stevige regenbui vallen. Dit maakt het plannen van een reis naar Madeira wat lastig. Er zijn echter bepaalde maanden die algemeen worden beschouwd als de beste tijd om Madeira te bezoeken.

April tot en met oktober worden over het algemeen beschouwd als de beste tijd om Madeira te bezoeken. Het weer is in de maanden april, mei en oktober is mild en aangenaam, en je zult merken dat de hotelprijzen heel redelijk zijn. Als je geïnteresseerd bent in wandelen of andere buitenactiviteiten, is dit ook een prima tijd om te gaan, omdat er dan niet al te veel mensenmassa's zijn.

Juni tot en met augustus is het hoogseizoen voor het toerisme op het eiland, dus kun je in die maanden hogere prijzen en grotere drukte verwachten. November tot en met maart is het laagseizoen op Madeira, maar dat betekent niet dat er niets te doen is. Houd er rekening mee dat het weer in deze tijd van het jaar wat onvoorspelbaar kan zijn, maar meestal is het niet erg genoeg om bezoekers af te schrikken.

Ervaringen met het weer op Madeira

Het weer op Madeira wordt gemiddeld beoordeeld met 4,8 van 5 sterren door 9 bezoekers. Ben jij op Madeira geweest? Deel jouw ervaring met het weer zodat je andere bezoekers hiermee kunt helpen.

Schrijf je eigen beoordeling Down

Weerervaring: Uitstekend StarStarStarStarStar

Een aangename mix van zachte temperaturen met veel zon. Een ideale plaats om te ontsnappen aan de kou. Prachtige natuur, warme zon, zal weer boeken!

Weerervaring: Goed StarStarStarStar

Stralende zon afgewisseld met wat bewolkte dagen. Ideaal om zowel van het strand als de omliggende natuur te genieten. Een tikje fris in de avond, maar over het algemeen zeer bevredigend.

Weerervaring: Uitstekend StarStarStarStarStar

De zee was nog aangenaam genoeg om te zwemmen. Fantastisch weer. Er waren genoeg zonnige dagen om te ontspannen op het strand, maar je krijgt ook een paar regendagen. Niet perfect, maar goed. Heel zonrijk, met temperaturen meestal rond de middenseventig graden. Reken op lichte briesjes, maar geen regen. Het was alsof het eiland wist dat we vakantie hadden. Glorieus.

Weerervaring: Uitstekend StarStarStarStarStar

April in Madeira was een tropisch paradijs. Overdag een stralende zon met aangename temperaturen, perfect voor strandbezoeken en zwemmen in de kristalheldere zee. 's Avonds iets koeler, maar ideaal voor avondwandelingen. Kon niet beter!

Weerervaring: Uitstekend StarStarStarStarStar

Septembers weer in Madeira is uitzonderlijk. Zonneschijn duurt tot 7 uur per dag met perfecte temperaturen rond de 25°C. Sprankelend water, verfrissende bries, de hemel zo blauw was het pure geluk. Zeker een 5-sterren zonbestemming.

Weerervaring: Uitstekend StarStarStarStarStar

Het weer op Madeira in Februari was helemaal prima. Iedere dag aangenaam, relatief weinig regen en ideaal weer om te wandelen en het eiland te verkennen. Enorm genoten en ik ga zeker nog een keer heen!

Weerervaring: Goed StarStarStarStar

Aan de zuidkant bij Funchal /Ponta Do Sol was het vaak zonnig met 20-22 graden. Aan de noordkant van het eiland was het met 16-18 graden koeler, bewolkt en vaker regenachtig. De zon schijnt in december overdag vanuit de zuidkant op het eiland. Daarom is het hier het mooiste weer.

Weerervaring: Uitstekend StarStarStarStarStar

Heerlijk, 25 gr wissend bewolkt en zonnig, prima weer.

Weerervaring: Uitstekend StarStarStarStarStar

We waren hier een week en hebben alle dagen stralend weer gehad. Elke dag rond de 25 graden.

Ben je op Madeira geweest?

Laat je ervaringen met het weer op Madeira achter.

Je e-mail zal niet in de recensie verschijnen en wordt niet aan derden doorgegeven.

Het gemiddelde weer op Madeira per maand

Klik op een maand hieronder en bekijk in detail hoe het weer normaal is op Madeira en wat je kunt verwachten. Gebaseerd op de historische weergegevens van Madeira kun je voor elke dag van de maand de gemiddelde temperatuur, neerslag, wind en UV-index bekijken.

Terug naar boven