Het klimaat van Istrië en de beste reistijd

Het klimaat van Istrië in het kort

Istrië in Kroatië heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. De temperatuur in de zomer kan oplopen tot 30 graden, terwijl het in de winter rond de 5 graden kan zijn. De neerslag is gelijkmatig verdeeld over het hele jaar, met af en toe een regenbui. Het weer is over het algemeen zonnig en aangenaam, waardoor het een populaire bestemming is voor zonliefhebbers. Dus, als je op zoek bent naar een plek met aangename temperaturen en een mediterraans klimaat, dan is Istrië een perfecte keuze. Plan je reis tussen mei en september voor de beste weersomstandigheden en geniet van alles wat dit prachtige schiereiland te bieden heeft.

Het klimaat van Istrië en de beste reistijd partly-cloudy-day 16°C

Klimaatdetails Istrië

  • Beste reistijd: mei t/m september
  • Jaartemperatuur: tussen 5°C en 30°C
  • Zeetemperatuur: tussen 7°C en 29°C
  • Regen: 90 dagen per jaar en totaal 940 mm regen
  • Sneeuw: 1 dagen per jaar
  • Zonuren: 2800 zonuren per jaar

Klimaat van Istrië

Istrië, gelegen in Kroatië, is een regio die bekend staat om zijn rijke natuurlijke schoonheid, historische charmes, en niet te vergeten, zijn aangename klimaat. Dit schiereiland biedt een perfecte mix van culturele ervaringen, adembenemende landschappen, en een klimaat dat garant staat voor een onvergetelijke vakantie, ongeacht de tijd van het jaar.

Istrië is een regio die het hele jaar door iets te bieden heeft, dankzij zijn milde klimaat en gevarieerde landschappen. Met zijn mix van zonnige dagen, milde winters, en de rijke historische en natuurlijke erfgoed, is Istrië de perfecte bestemming voor elke reiziger.

Het mediterrane klimaat: zonovergoten dagen en milde winters

Het klimaat in Istrië is typisch Mediterraan, wat betekent dat de zomers lang, warm en droog zijn, terwijl de winters mild en vochtig blijven. De gemiddelde jaartemperatuur in Istrië is 17 graden Celsius, met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 842 mm. Dit zorgt ervoor dat het gebied het hele jaar door groen en vruchtbaar blijft, een ware lust voor het oog.

Juli is de warmste maand met temperaturen die gemakkelijk de 27 graden Celsius bereiken, terwijl januari de koudste maand is met een gemiddelde temperatuur van 9 graden Celsius. Ondanks de regenval gedurende het hele jaar, geniet Istrië van ongeveer 176 droge dagen, met een gemiddelde luchtvochtigheid van 71% en een UV-index van 4.

Op vakantie naar Istrië?

Vliegtickets naar Istrië kun je boeken via Cheaptickets.be

De beste reistijd: wanneer Istrië te bezoeken?

De beste tijd om Istrië te bezoeken hangt grotendeels af van wat je zoekt in een vakantie. Voor liefhebbers van zon en zee zijn de zomermaanden juni tot en met september ideaal. Deze periode trakteert bezoekers op gemiddeld 12 zonuren per dag, waardoor het perfect is voor een strandvakantie. De nabijheid van de Alpen en het Ucka gebergte zorgt ervoor dat het zelfs in de warmste maanden aangenaam blijft, zonder dat het ondraaglijk heet wordt.

Voor wie de voorkeur geeft aan een citytrip of het verkennen van de natuur zonder de drukte van het hoogseizoen, zijn het voor- en najaar, met name april, mei en oktober, aan te raden. Deze maanden bieden aangename temperaturen en minder toeristen, waardoor je in alle rust van de schoonheid van Istrië kunt genieten.

Het weer speelt de hoofdrol

Het weer in Istrië is onvoorspelbaar en kan snel veranderen, vooral langs de kust. Zomerstormen kunnen plotseling opkomen maar verdwijnen vaak net zo snel als ze verschenen zijn. Het is daarom raadzaam om de lokale weersvoorspellingen in de gaten te houden tijdens je verblijf. Hoewel extreme hitte zeldzaam is, is het belangrijk om voorbereid te zijn op verschillende weersomstandigheden.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Istrië.

Beste reistijd voor Istrië

Voor een bezoek aan Istrië in in Kroatië is de beste reistijd mei t/m september. In deze periode heb je een warme temperatuur en weinig neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in de regio Istrië is 27°C in juli en de laagste is 9°C in januari. De hoogste watertemperatuur is 29°C en op z’n koudst is het water 7°C.

Klimaattabel van Istrië

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Istrië is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Istrië in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 9 9 12 16 20 24 27 27 23 18 14 11
Min °C 6 6 9 12 15 19 22 23 19 15 12 8
Water °C 7 10 14 17 22 26 28 29 26 20 16 12
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 61 84 60 38 52 65 53 46 103 90 120 70
Dagen regen 15 13 13 13 16 13 13 10 13 14 16 15
Dagen sneeuw - 1 - - - - - - - - - -
Dagen droog 16 14 18 17 15 17 18 21 17 17 14 16
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 5 5 8 11 11 12 12 12 11 6 5 5
Windkracht (Bft) 3 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
UV-index 2 3 4 4 5 6 7 6 5 4 3 3

Klimaat van Istrië per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Istrië? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Istrië

Vandaag is er veel bewolking in Istrië en het blijft de hele dag droog. De temperatuur loopt op tot 16 graden Celsius. De wind waait matig uit het zuidzuidoosten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Istrië

Wil je weten wat voor weer het is in Istrië voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Istrië en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Istrië voor je in petto heeft.

Ervaringen met het klimaat van Istrië

Plaats je review over je ervaringen met het weer van Istrië.

Ben je in Istrië geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Istrië achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.
Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.