Het klimaat van Zwarte Woud en de beste reistijd

Het klimaat in het Zwarte Woud is gematigd en vochtig. De zomers zijn aangenaam met temperaturen rond de 25 graden. In de winter kan het kwik dalen tot -2 graden. Neerslag valt het hele jaar door, maar vooral in de herfst en winter. De regen zorgt voor de weelderige natuur waar het Zwarte Woud om bekend staat. De combinatie van milde temperaturen en voldoende neerslag zorgt voor een ideale omgeving voor flora en fauna. Het bergachtige landschap kan invloed hebben op lokale weerpatronen, maar over het algemeen is het klimaat stabiel en voorspelbaar. Bezoekers kunnen genieten van de groene bossen, kronkelende rivieren en schilderachtige dorpjes in alle seizoenen.

Het klimaat van Zwarte Woud en de beste reistijd

Klimaat van Zwarte Woud

Het Zwarte Woud, gelegen in Duitsland, is een regio die bekend staat om zijn weelderige bossen, pittoreske dorpjes en historische bezienswaardigheden. Maar wat maakt deze plek echt uniek, is het klimaat, dat een directe invloed heeft op de ervaringen van bezoekers het hele jaar door.

Het Zwarte Woud biedt een unieke combinatie van natuurlijke schoonheid, culturele rijkdom en een intrigerend klimaat dat bezoekers het hele jaar door trekt. Door je reis zorgvuldig te plannen en rekening te houden met de klimatologische omstandigheden, kun je het meeste uit je bezoek aan deze betoverende regio halen.

Klimaatdetails Zwarte Woud

  • Beste reistijd: mei t/m september
  • Jaartemperatuur: tussen -2°C en 25°C
  • Regen: 174 dagen per jaar en totaal 809 mm regen
  • Sneeuw: 67 dagen per jaar
  • Zonuren: 2391 zonuren per jaar

Een zeeklimaat met diverse weersomstandigheden

Het Zwarte Woud geniet van een zeeklimaat, wat betekent dat het gebied het hele jaar door neerslag ontvangt. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 12 graden Celsius, met een totale jaarlijkse neerslag van ongeveer 809 mm. Interessant is dat het gebied 131 droge dagen per jaar kent, met een hoge gemiddelde luchtvochtigheid van 85% en een UV-index van 3. Deze combinatie van factoren zorgt voor een uniek klimaat dat zowel uitdagend als belonend kan zijn voor bezoekers.

Temperatuurschommelingen door het jaar heen

De temperaturen in het Zwarte Woud variëren aanzienlijk door het jaar heen, van koude winters tot warme zomers. Juli is de warmste maand met een gemiddelde temperatuur van 22 graden Celsius, terwijl januari de koudste maand is met gemiddelden rond de 1 graad Celsius. Overdag liggen de temperaturen tussen de 1 en 22 graden Celsius, terwijl ze 's nachts kunnen dalen tot tussen de -4 en 11 graden Celsius. Deze variatie biedt voor elk wat wils, of je nu komt voor de sneeuwrijke winters of de zonnige zomers.

Neerslag en sneeuwval

Het Zwarte Woud ontvangt neerslag gedurende 174 dagen per jaar, met een totale hoeveelheid van ongeveer 809 mm. Sneeuwval is ook een belangrijk kenmerk van het klimaat hier, met gemiddeld 67 dagen sneeuw per jaar. Deze sneeuwval draagt bij aan de magische wintersfeer van het gebied en biedt volop mogelijkheden voor wintersporten en schilderachtige wandelingen door de besneeuwde bossen.

Zonneschijn en beste reistijd

Met 2391 zonuren per jaar heeft het Zwarte Woud genoeg zonnige dagen die bijdragen aan de aantrekkelijkheid van de regio. De beste tijd om het Zwarte Woud te bezoeken is tussen juni en september, wanneer de temperaturen aangenaam zijn en de neerslag minimaal is. Deze maanden bieden de ideale omstandigheden voor wandelen, fietsen en het verkennen van de natuurlijke schoonheid en culturele schatten van het gebied.

Persoonlijke ervaringen en aanbevelingen

Bezoekers van het Zwarte Woud delen vaak hun ervaringen over het klimaat en hoe dit hun verblijf heeft beïnvloed. Van adembenemende winterwandelingen onder een heldere hemel tot het genieten van de koele, frisse lucht tijdens lange herfstwandelingen, het klimaat speelt een cruciale rol in de algehele ervaring. Het is aan te raden om voorbereid te zijn op veranderlijke weersomstandigheden door lagen kleding te dragen en altijd een regenjas bij de hand te hebben.

Klimaatgemiddelden Zwarte Woud voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 1 en 22 graden Celsius en 's nachts tussen de -4 en 11 graden Celsius. Het regent 174 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 809 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 67 dagen per jaar. Gedurende het hele jaar zijn er 2391 zonuren.

Temperatuurgrafiek Zwarte Woud

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Zwarte Woud.

Neerslaggrafiek Zwarte Woud

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Zwarte Woud.

Maximum temperatuur: tussen 1°C en 22°C
Warmste maand: 22°C in juli
Koudste maand: 1°C in januari
Nachttemperatuur: tussen -4°C en 11°C
Droge dagen: 124 dagen
Dagen met regen: 174 dagen
Dagen met sneeuw: 67 dagen
Totale regensom: 809 mm
Aantal uren zon: 2391 uur

Zwarte Woud ligt in Duitsland. Bekijk onze pagina over het klimaat van Duitsland voor meer klimaatinfo over Duitsland of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Zwarte Woud

Voor een bezoek aan Zwarte Woud in in Duitsland is de beste reistijd mei t/m september. In deze periode heb je een aangename temperatuur en weinig neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in de regio Zwarte Woud is 22°C in juli en de laagste is 1°C in januari.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Zwarte Woud.

Ervaringen met het klimaat van Zwarte Woud

Plaats je review over je ervaringen met het weer van Zwarte Woud.

Ben je in Zwarte Woud geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Zwarte Woud achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Zwarte Woud

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Zwarte Woud is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Zwarte Woud in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 1 2 8 13 16 20 22 22 18 12 7 3
Min °C -4 -4 -1 3 6 9 11 11 8 4 1 -2
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 57 42 54 63 90 94 100 82 50 47 52 78
Dagen regen 8 6 13 17 22 20 21 20 15 12 10 10
Dagen sneeuw 16 15 9 4 1 - - - - 2 7 13
Dagen droog 7 7 9 9 8 10 10 11 15 17 13 8
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 3 4 6 8 8 9 10 10 8 5 4 4
Windkracht (Bft) 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
UV-index 1 2 2 3 4 5 5 4 3 2 1 2

Klimaat van Zwarte Woud per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Zwarte Woud? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Zwarte Woud

Bekijk het volledige weerbericht voor Zwarte Woud

Wil je weten wat voor weer het is in Zwarte Woud voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Zwarte Woud en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Zwarte Woud voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.