Het klimaat van Menorca en de beste reistijd

Menorca in Spanje heeft een gematigd mediterraan klimaat met zachte winters en warme zomers. De gemiddelde minimumtemperatuur is 13 graden en de maximumtemperatuur kan oplopen tot 26 graden. Neerslag is gelijkmatig verdeeld over het hele jaar, met af en toe hevige regenbuien in de wintermaanden. Over het algemeen genomen geniet Menorca van veel zonneschijn en aangename temperaturen, waardoor het een populaire vakantiebestemming is voor zonaanbidders en natuurliefhebbers.

Klimaat van Menorca

Menorca, een idyllisch eiland in de Middellandse Zee, staat bekend om zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en culturele erfgoed. Maar wat dit eiland echt onderscheidt, is zijn aangename mediterrane klimaat, dat bezoekers het hele jaar door aantrekt. Menorca's mediterrane klimaat, met zijn warme zomers, milde winters, en overvloedige zonneschijn, maakt het tot een uitstekende bestemming voor reizigers op zoek naar een ontsnapping aan de dagelijkse sleur.

Een klimaat van contrasten

Menorca geniet van een typisch mediterraan klimaat, gekenmerkt door warme, droge zomers en mildere winters. Met een gemiddelde jaartemperatuur van 19 graden Celsius is het eiland een aantrekkelijke bestemming voor diegenen die op zoek zijn naar een ontsnapping aan de extremen van zowel hete als koude klimaten.

Klimaatdetails Menorca

  • Beste reistijd: april t/m juni
  • Jaartemperatuur: tussen 13°C en 26°C
  • Zeetemperatuur: tussen 15°C en 27°C
  • Regen: 113 dagen per jaar en totaal 347 mm regen
  • Zonuren: 3281 zonuren per jaar

De zomermaanden brengen gemiddelde temperaturen van rond de 26 graden Celsius, met juli als de warmste maand, terwijl de wintermaanden koeler zijn, met februari als de koudste maand met een gemiddelde van 13 graden Celsius.

De neerslag op Menorca draagt bij aan de vruchtbaarheid van het landschap, met jaarlijks ongeveer 347 mm regen, voornamelijk verdeeld over 113 regendagen. Dit zorgt voor een weelderige vegetatie die contrasteert met de droge perioden, waarvan er 221 dagen per jaar zijn. De combinatie van deze elementen creëert een uniek ecosysteem dat zowel bezoekers als natuurliefhebbers aantrekt.

Zon, zee en meer

Met 3281 zonuren per jaar is Menorca een paradijs voor zonaanbidders. De gemiddelde luchtvochtigheid van 73% zorgt voor een comfortabel klimaat, zelfs tijdens de warmste maanden. De UV-index van 5 benadrukt de noodzaak van zonbescherming, vooral voor degenen die van plan zijn lange perioden buiten door te brengen.

De zeetemperaturen variëren van een verfrissende 15 graden Celsius in de koelere maanden tot een warme 27 graden Celsius in de zomer, wat Menorca tot een ideale bestemming maakt voor zwemmen, snorkelen en andere watersporten. Deze omstandigheden maken het eiland tot een aantrekkelijke bestemming voor een breed scala aan bezoekers, van gezinnen die op zoek zijn naar een strandvakantie tot avonturiers die de natuurlijke schoonheid van het eiland willen verkennen.

De beste reistijd

De beste tijd om Menorca te bezoeken hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Voor degenen die de voorkeur geven aan warm weer en het buitenleven, zijn de maanden juni tot september ideaal. Deze periode biedt de perfecte omstandigheden voor strandactiviteiten, wandelingen en het verkennen van de vele historische sites van het eiland.

Voor bezoekers die drukte willen vermijden en de voorkeur geven aan mildere temperaturen, zijn de lente- en herfstmaanden, van april tot mei en van oktober tot november, de beste keuze. Deze tijden bieden aangename temperaturen, minder drukte en de kans om de natuurlijke schoonheid van Menorca in een rustiger tempo te ervaren.

Klimaatgemiddelden Menorca voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 13 en 26 graden Celsius en 's nachts tussen de 11 en 25 graden Celsius. De zeetemperatuur ligt tussen de 15 en 27 graden Celsius. Het regent 113 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 347 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 3281 zonuren.

Temperatuurgrafiek Menorca

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Menorca.

Neerslaggrafiek Menorca

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Menorca.

Maximum temperatuur: tussen 13°C en 26°C
Warmste maand: 26°C in juli
Koudste maand: 13°C in februari
Nachttemperatuur: tussen 11°C en 25°C
Zeetemperatuur: tussen 15°C en 27°C
Droge dagen: 252 dagen
Dagen met regen: 113 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 347 mm
Aantal uren zon: 3281 uur

Menorca hoort bij Spanje. Bekijk onze pagina over het klimaat van Spanje voor meer klimaatinfo over Spanje of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Menorca

De beste reistijd voor Menorca, Spanje is april t/m juni. In deze periode heb je een aangename temperatuur en weinig neerslag. Op het eiland Menorca is de warmste maand juli met 26°C en het meest koud is het in februari met 13°C. De watertemperatuur is 27°C op z'n hoogst en in andere maanden kan het 15°C worden.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Menorca.

Ervaringen met het klimaat van Menorca

Plaats je review over je ervaringen met het weer van Menorca.

Ben je in Menorca geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Menorca achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Menorca

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Menorca is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Menorca in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 14 13 15 16 19 23 26 26 25 22 18 16
Min °C 12 11 13 15 17 21 24 25 23 20 17 14
Water °C 16 15 16 17 21 26 27 27 27 25 23 19
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 40 36 24 23 18 9 4 8 42 44 62 37
Dagen regen 13 12 10 10 7 5 3 3 11 11 16 12
Dagen droog 18 16 21 20 24 25 28 28 19 20 14 19
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 6 8 9 9 12 12 12 11 9 8 6 6
Windkracht (Bft) 4 4 4 4 3 3 3 3 3 4 4 4
UV-index 4 4 4 5 5 6 7 7 6 5 4 4

Klimaat van Menorca per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Menorca? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Menorca

Vandaag is het bewolkt in Menorca en het blijft de hele dag droog. De temperatuur loopt op tot 23 graden Celsius. De wind waait matig uit het zuidzuidwesten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Menorca

Wil je weten wat voor weer het is in Menorca voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Menorca en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Menorca voor je in petto heeft.

Populaire bestemmingen in Menorca

Alle bestemmingen in Menorca

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.