Zoeken Menu

Hoe is het klimaat in Noord-Macedonië?

Het huidige klimaat van Noord-Macedonië wordt gekenmerkt door gemiddelde maandelijkse temperaturen die overdag variëren van maximaal 29°C tot minimaal 6°C. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 18°C. 's Nachts liggen de temperaturen in de koude maanden gemiddeld rond de -3°C en in de warmere maanden rond de 14°C.

De hoogste temperatuur in Noord-Macedonië in de afgelopen 10 jaar was 36°C in juli 2023. De laagst gemeten temperatuur overdag bedroeg -9°C in januari 2017.

Jaarlijks valt er gemiddeld 786 mm neerslag in Noord-Macedonië. Van deze neerslag bestaat ongeveer 119 cm uit sneeuwval. Ter vergelijking, België ontvangt 636 mm neerslag per jaar.

Het klimaat van Noord-Macedonië is gebaseerd op de weergegevens van Ohrid. Andere locaties, zoals Skopje, Struga of Bitola, kunnen een ander weerbeeld hebben. Je kunt alle bestemmingen in Noord-Macedonië bekijken voor een compleet beeld van het klimaat.

Bekijk het weer voor Noord-Macedonië Chevron

Beste reistijd voor Noord-Macedonië

De beste reistijd voor een zonvakantie naar Noord-Macedonië is mei tot en met oktober. In deze periode heb je een prima temperatuur en niet te veel neerslag, wat het een goede tijd maakt om Noord-Macedonië te bezoeken. In de overige maanden van het jaar valt er teveel neerslag of is de temperatuur niet ideaal voor een bezoek, als je van zonnig en aangenaam weer wilt genieten.

Goedkope zonvakanties naar Noord-Macedonië Link

Klimaattabel van Noord-Macedonië

De klimaattabel van Noord-Macedonië toont de gemiddelde temperaturen, neerslag, sneeuw en UV-index per maand. De tabel geeft voor elke maand een overzicht van de gemiddelde dag- en nachttemperaturen in graden Celsius, de totale hoeveelheid neerslag in millimeters, de totale hoeveelheid sneeuwval in centimeters en de UV-index. Neerslag wordt altijd gemeten als water, zelfs als het sneeuw of hagel is.

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. max (°C) 6 9 12 16 21 25 29 29 24 19 13 9
Temp. min (°C) -2 0 2 5 9 13 14 15 12 8 4 0
Neerslag
DropletDroplet
DropletDroplet
DropletDroplet
DropletDroplet
DropletDroplet
DropletDroplet
Droplet
Droplet
DropletDroplet
DropletDroplet
DropletDropletDroplet
DropletDroplet
Neerslag (mm) 81 75 64 53 65 58 33 36 61 87 107 66
Sneeuw (cm) 42 44 14 5,5 0 0 0 0 0 0,3 5,4 7,9
UV-index 4 5 5 7 7 7 7 6 5 4 4 3

Klik op de maandnaam om meer weerdetails te bekijken, zoals de weergemiddelden per dag en de temperaturen en neerslag van de afgelopen jaren in die maand.

  • Gemiddelde jaartemperatuur: 18°C
  • Hoogste temperatuur: 29°C in juli en augustus
  • Laagste temperatuur: 6°C in januari
  • Neerslag*: 786 mm per jaar, gemiddeld 66 mm per maand
  • Sneeuwval: 119 cm per jaar
  • Droogste maanden: 33 mm in juli, 36 mm in augustus en 53 mm in april
  • Natste maanden: 107 mm in november, 87 mm in oktober en 81 mm in januari

*Neerslag wordt gemeten als een combinatie van regen, sneeuw en hagel

Ervaringen met het weer in Noord-Macedonië

UitstekendStarStarStarStarStar

De temperatuur was perfect, rond de 25°C, veel zon en geen r... meer

Valentijn

UitstekendStarStarStarStarStar

Warm maar niet te warm, veel zon en een aangenaam lentebries... meer

Lucas

Populaire bestemmingen in Noord-Macedonië

Ontdek het klimaat van deze populaire bestemmingen in Noord-Macedonië.

Gemiddelde temperatuur per maand in Noord-Macedonië

Deze grafiek toont de gemiddelde maximumtemperaturen per maand in Noord-Macedonië. De temperaturen zijn weergegeven in graden Celsius en het gemiddelde is berekend op basis van de gemeten temperaturen per maand van de afgelopen jaren.

Temperatuur per maand in Noord-Macedonië

Gemiddelde neerslag per maand in Noord-Macedonië

Deze grafiek toont hoeveel neerslag er in Noord-Macedonië gemiddeld per maand valt. Neerslag wordt altijd gemeten als water, ook als het sneeuw of hagel is. Dit maakt het makkelijk om te vergelijken hoeveel er is gevallen, ongeacht de vorm van de neerslag. De hoeveelheid neerslag is gemeten in millimeters en het gemiddelde is berekend op basis van de gemeten neerslag per maand van de afgelopen jaren.

Neerslag per maand in Noord-Macedonië

Gemiddelde sneeuwval per maand in Noord-Macedonië

Deze grafiek toont hoeveel sneeuw er in Noord-Macedonië gemiddeld per maand valt. De hoeveelheid sneeuwval is gemeten in centimeters en het gemiddelde is berekend op basis van de gemeten sneeuwval per maand van de afgelopen jaren.

Sneeuwval per maand in Noord-Macedonië

Gemiddelde UV-index per maand in Noord-Macedonië

Deze grafiek toont de gemiddelde UV-index per maand in Noord-Macedonië. De UV-index geeft de intensiteit van de ultraviolette straling aan en loopt van 0 tot maximaal 11.

UV-index per maand in Noord-Macedonië

Temperatuur per jaar in Noord-Macedonië

Deze grafiek toont de gemiddelde jaarlijkse temperatuur in Noord-Macedonië. De jaartemperatuur, uitgedrukt in graden Celsius, is de gemiddelde temperatuur van alle twaalf temperaturen per maand bij elkaar opgeteld van dat jaar.

Temperatuur per jaar per jaar in Noord-Macedonië

Neerslagsom per jaar in Noord-Macedonië

Deze grafiek toont de jaarlijkse totale hoeveelheid neerslag die in de afgelopen 10 jaar is gevallen in Noord-Macedonië. De totale neerslagsom per jaar, gemeten in millimeters, is de opgetelde hoeveelheid neerslag die in de twaalf maanden van dat jaar is gevallen.

Neerslag per jaar in Noord-Macedonië

Sneeuwsom per jaar in Noord-Macedonië

Deze grafiek toont de jaarlijkse totale hoeveelheid sneeuw die in de afgelopen 10 jaar is gevallen in Noord-Macedonië. De totale sneeuwsom per jaar, gemeten in centimeters, is de opgetelde hoeveelheid sneeuw die in de twaalf maanden van dat jaar is gevallen.

Sneeuwval per jaar in Noord-Macedonië

Meer klimaatinfo over Noord-Macedonië

Noord-Macedonië, een land met een rijke geschiedenis en een divers landschap, geniet van een continentaal klimaat dat wordt gekenmerkt door warme zomers en koude winters. Het klimaat van Noord-Macedonië is een fascinerende mix van continentale kenmerken, met warme zomers, koude winters, en een aanzienlijke hoeveelheid zonlicht en neerslag. Deze klimatologische omstandigheden vormen niet alleen het landschap en de natuurlijke rijkdommen van het land, maar beïnvloeden ook diepgaand de cultuur, economie en levenswijze van de Macedoniërs.

Zonovergoten dagen en neerslag

Met ongeveer 2400 zonuren per jaar is Noord-Macedonië een van de zonnigste regio's in de Balkan. Deze overvloed aan zonlicht speelt een cruciale rol in de landbouw, toerisme en het dagelijks leven van de Macedoniërs. De hoeveelheid neerslag varieert tussen 500-900 mm per jaar, verdeeld over 159 regendagen. Dit zorgt voor voldoende wateraanvoer voor de natuurlijke ecosystemen en landbouwgebieden, hoewel de verdeling van regenval over het jaar en de regio's kan variëren.

Sneeuw en winterpracht

Gedurende de wintermaanden transformeert Noord-Macedonië in een winterwonderland, met een gemiddelde sneeuwval van 50-150 cm over ongeveer 23 dagen per jaar. Deze sneeuwval biedt uitstekende mogelijkheden voor recreatie in de bergachtige gebieden van het land.

Temperatuurschommelingen

De gemiddelde dagtemperatuur in Noord-Macedonië varieert van een koele 3 graden Celsius in januari tot een warme 26 graden Celsius in juli. 's Nachts kan de temperatuur dalen tot -4 graden Celsius in de winter en stijgen tot 13 graden Celsius in de zomermaanden. Deze temperatuurschommelingen benadrukken de continentale invloeden op het klimaat van Noord-Macedonië en de noodzaak voor bewoners en bezoekers om voorbereid te zijn op uiteenlopende weersomstandigheden.

Klimaatimpact op cultuur en levenswijze

Het klimaat van Noord-Macedonië heeft een diepgaande invloed op de cultuur en levenswijze van de mensen. De warme zomers maken buitenevenementen, festivals en het genieten van de natuurlijke schoonheid van het land uiterst aantrekkelijk. Tegelijkertijd zorgen de koude winters voor een tijd van gezelligheid en het vieren van traditionele feestdagen.

Ervaringen met het weer in Noord-Macedonië

Het weer in Noord-Macedonië wordt gemiddeld beoordeeld met 4,1 van 5 sterren door 9 bezoekers. Ben jij in Noord-Macedonië geweest? Deel jouw ervaring met het weer zodat je andere bezoekers hiermee kunt helpen.

Schrijf je eigen beoordeling Down

Weerervaring: Uitstekend StarStarStarStarStar

De temperatuur was perfect, rond de 25°C, veel zon en geen regen. Het was niet te warm, wat lange wandelingen door het prachtige landschap aangenaam maakte. Echt een zonnige plek!

Weerervaring: Matig StarStarStar

De temperatuur schommelde tussen de 0 en 10 graden. Ideaal voor sightseeing, maar niet om te zonnebaden of skiën.

Weerervaring: Goed StarStarStarStar

Ideaal voor winterwandelingen. Er viel af en toe sneeuw, wat niet ideaal is voor wintersporters.

Weerervaring: Matig StarStarStar

Februari in Noord-Macedonië was behoorlijk wisselvallig, met een mix van koude en warme dagen. Helaas is het niet ideaal voor zonnige vakanties of wintersport.

Weerervaring: Goed StarStarStarStar

De dagen waren zonnig, de temperatuur lag overdag rond de 20°C en de avonden waren iets koeler. Het was echter niet altijd zonnig en er waren een paar regenachtige dagen.

Weerervaring: Uitstekend StarStarStarStarStar

Warm maar niet te warm, veel zon en een aangenaam lentebriesje. Ideaal voor een actieve vakantie en het ontdekken van prachtige natuur en steden. Ideaal lenteweer!

Weerervaring: Uitstekend StarStarStarStarStar

Ideaal om cultuur en natuur te verkennen en te genieten van de meren!

Weerervaring: Matig StarStarStar

Hoewel de temperatuur koel was, was het draaglijk.

Weerervaring: Uitstekend StarStarStarStarStar

Wat was het mooi! We maakten een rondreis van Skopje naar het meer van Ohrid en terug. Elke dag warm weer gehad, maar prima om dingen te bezoeken en heerlijk gezwommen in het kraakheldere meer.

Ben je in Noord-Macedonië geweest?

Laat je ervaringen met het weer in Noord-Macedonië achter.

Je e-mail zal niet in de recensie verschijnen en wordt niet aan derden doorgegeven.

Het gemiddelde weer in Noord-Macedonië per maand

Klik op een maand hieronder en bekijk in detail hoe het weer normaal is in Noord-Macedonië en wat je kunt verwachten. Gebaseerd op de historische weergegevens van Noord-Macedonië kun je voor elke dag van de maand de gemiddelde temperatuur, neerslag, wind en UV-index bekijken.

Terug naar boven