Het klimaat van Letland en de beste reistijd

Letland heeft een gematigd zeeklimaat met koele zomers en milde winters. In de zomer liggen de temperaturen rond de 20-25 graden, terwijl in de winter de temperaturen kunnen dalen tot -5 graden. Neerslag is gelijkmatig verdeeld over het hele jaar, met iets meer regenval in de herfstmaanden. Over het algemeen is het weer in Letland vrij wisselvallig, met af en toe regenbuien. Het is verstandig om altijd een paraplu bij je te hebben en je kleding aan te passen aan de omstandigheden. Letland is een prachtig land om te bezoeken, maar houd rekening met de weersomstandigheden tijdens je reis.

Het klimaat van Letland en de beste reistijd partly-cloudy-day 8°C

Klimaatdetails Letland

  • Beste reistijd: juni t/m augustus
  • Jaartemperatuur: tussen -5°C en 25°C
  • Regen: 160 dagen per jaar en totaal 600 mm regen
  • Sneeuw: 70 dagen per jaar en 15 cm sneeuw
  • Zonuren: 1700 zonuren per jaar

Klimaat van Letland

Letland, een land gelegen in het noordoosten van Europa aan de Baltische Zee, kent een gematigd zeeklimaat dat wordt gekenmerkt door milde winters en koele zomers. Dit klimaat wordt sterk beïnvloed door de nabijheid van de zee, wat resulteert in relatief hoge luchtvochtigheidsniveaus en een aanzienlijke hoeveelheid neerslag gedurende het hele jaar.

Het klimaat in Letland is een mix van gematigde weersomstandigheden, met een rijke variatie aan neerslag, temperaturen, en zonneschijn. Deze klimatologische kenmerken vormen de basis van het natuurlijke erfgoed van het land en beïnvloeden het dagelijks leven en de economie.

Neerslag en zonneschijn

Letland ontvangt jaarlijks tussen de 500-700 mm regen, wat bijdraagt aan de vruchtbaarheid van de grond en de rijke natuurlijke landschappen. Naast regen valt er ook 100-250 cm sneeuw, vooral in de wintermaanden, wat het land een schilderachtige uitstraling geeft. Ondanks deze neerslag geniet Letland van 1800-2000 zonuren per jaar, wat zorgt voor aangename zomermaanden en voldoende licht voor zowel de natuur als de inwoners.

Temperatuurvariaties: van zomerse warmte tot winterse kou

De gemiddelde jaartemperatuur in Letland is 10°C, een cijfer dat de seizoensgebonden variaties in het land weerspiegelt. Juli is de warmste maand met een gemiddelde temperatuur van 23°C, ideaal voor buitenactiviteiten en het verkennen van de natuur. In tegenstelling hiermee is januari de koudste maand, met gemiddelde temperaturen rond de -2°C, wat de deur opent voor wintersporten en het genieten van de sneeuwrijke landschappen.

Klimatologische uitdagingen en kansen

Met 169 droge dagen per jaar en een gemiddelde luchtvochtigheid van 81%, staat Letland voor uitdagingen zoals mist en vochtige omstandigheden, die vooral in de herfst en winter kunnen voorkomen. Echter, deze omstandigheden bieden ook kansen, zoals de ontwikkeling van duurzame landbouwpraktijken en het bevorderen van toerisme door de unieke natuurlijke schoonheid van het land te benadrukken.

Op vakantie naar Letland?

Vliegtickets naar Letland kun je boeken via Cheaptickets.be

Beste reistijd voor Letland

Om naar Letland te gaan is de beste reistijd juni t/m augustus. In deze periode heb je een aangename temperatuur en bijna geen neerslag. In Letland is juli de warmste maand met 23°C en de meeste koude maand is -2°C in januari.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Letland.

Meest populaire bestemmingen

Krijg direct inzicht in het weer en klimaat van deze bestemmingen in Letland:

Ervaringen met het klimaat van Letland

Plaats je review over je ervaringen met het weer van Letland.

Ben je in Letland geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Letland achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Letland

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Letland is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Letland in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C -2 -1 3 9 16 19 23 22 17 10 5 1
Min °C -5 -5 -2 2 8 11 15 14 11 5 3 -1
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 24 19 21 18 23 30 37 38 26 37 22 21
Dagen regen 6 5 10 10 11 13 15 14 14 13 12 9
Dagen sneeuw 14 12 9 2 - - - - - - 3 12
Dagen droog 11 11 12 18 20 17 16 17 16 18 15 10
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 2 2 5 8 10 11 11 10 8 4 3 2
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
UV-index 1 1 2 3 4 5 5 5 4 2 2 1

Klimaat van Letland per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Letland? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Letland

Vandaag is er veel bewolking in Letland en er kan een lichte regenbui vallen. De temperatuur loopt op tot 8 graden Celsius. De wind waait matig uit het noordnoordwesten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Letland

Wil je weten wat voor weer het is in Letland voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Letland en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Letland voor je in petto heeft.

Populaire bestemmingen in Letland

Alle bestemmingen in Letland

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.