Bootjes op het strand van Senegal

Senegal: de top 10 bezienswaardigheden

Voor velen is Senegal vrij onbekend, maar het is een upcoming winterzon bestemming. Het land ligt in West-Afrika aan de Atlantische Oceaan. Senegal heeft een perfect klimaat voor een winterzonvakantie. Daarnaast is het ook de ideale bestemming voor een vakantie in het voor- of najaar. Geen zin in het regenseizoen? Breng dan in de maanden juli t/m september geen bezoek aan Senegal.

Frans is de officiële taal in Senegal, daarnaast worden er nog een aantal lokale talen gesproken. Senegal is een overwegend islamitisch land, maar er wordt vreedzaam samengeleefd met diverse culturen en geloven. Ben je benieuwd naar dit prachtige Afrikaanse land? In dit artikel delen we de top 10 bezienswaardigheden van Senegal.

Dakar: de bruisende hoofdstad van Senegal

Boten op het strand van Dakar in Senegal

De hoofdstad van Senegal is Dakar. De stad is gevestigd op het schiereiland Kaap Verde en het meest westelijke punt van het vaste land. Pas sinds 1960 is het de officiële hoofdstad van Senegal en intussen telt het ruim 2 miljoen inwoners. Wanneer je van architectuur houdt, dan zit je in Dakar goed. Je vind hier een mix van Afrikaanse en Franse architectuur, vanwege de Franse koloniale tijd die dit land heeft gekend. Ontdek het moderne én mediterrane centrum, de gezellige markten bij de Medina en hoe belangrijk muziek is voor de inwoners van Dakar.

Slaveneiland Gorée

Kleurrijke huisjes op slaveneiland Goree in Dakar, Senegal

Het eiland Gorée bevindt zich vlak voor de kust van Dakar en is één van de belangrijkste monumenten van de slavenhandel. Het slaveneiland staat sinds 1978 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het slaventijdperk van Senegal is een belangrijk onderwerp in de geschiedenis van het land omdat er duizenden mensen vanuit Senegal de oceaan werden overgevoerd. Op het eiland zijn een aantal kleine restaurants en nog één voormalig slavenhuis, Maison des Esclaves. Gorée is een interessante dagtocht vanuit Dakar en leert je alles over deze zwarte periode in de geschiedenis.

Nationaal park Djoudj

Witte pelikanen in Djoudj

Ook dit nationale park heeft een plekje gekregen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het ligt in het noordwesten van Senegal, de rivier die het park vormt grenst aan buurland Mauritanië. De biodiversiteit van het park is indrukwekkend want je vindt er dieren zoals krokodillen, honderden soorten vogels, hyena’s en apen. In het regenseizoen is het park niet geopend, de rest van het jaar kan je deze belangrijke rustplaats van trekvogels met eigen ogen bekijken. Echt een aanrader als je natuurliefhebber bent.

Touba

Grote moskee van Touba

De heilige stad Touba is de derde grootste stad van Senegal. Bijzonder feit, want ongeveer 100 jaar geleden was Touba niet meer dan een nederzetting van een aantal hutten en nu heeft de stad bijna een half miljoen inwoners. De reden dat deze heilige stad is ontstaan is de bouw van de Grote Moskee, ter ere van Amadou Bamba. Hij was grondlegger van het Moeridisme, een aftakking van de Islamitische soefi-orde. De moskee is een prachtige en opvallende verschijning, met groene en blauwe koepels.

Zandduinen bij Lompoul

Kamelen in de Lompoul woestijn

Senegal is een vrij vlak land, met meerdere nationale parken. De hoge zandduinen bij Lompoul passen niet geheel in dat beeld, wat deze plek juist nóg bijzonderder maakt. Ruim 20 vierkante meter duinen, je waant je bijna in de Sahara. Dit beeld verwacht je eerder in Egypte of Niger. Prachtig roodbruin zand, kamelen en witte tentenkampen, een belevenis op zichzelf.

Casamance: het groene hart van Senegal

Provincie Casamance in Senegal

We hebben het over steden en nationale parken in Senegal, maar Casamance is een hele provincie in Senegal. Hét groene hart van Senegal, afgeschermd van de rest van het land door Gambia, een land dat alleen grenst aan Senegal en zich situeert rond de Gambiarivier. Je ziet hier veel groen, rijstvelden en stranden. Ga eilandhoppen op de Karone eilanden en relax op de prachtige stranden van deze provincie. Let wel op, in het regenseizoen is er hier nóg meer regenval dan in de rest van het land.

Pointe Saint-Georges

Kinderen in Mlomp

We hadden het net al over de provincie Casamance, Pointe Saint-Georges is het meest afgelegen dorp op het vaste land in deze regio. Vanaf het kleine dorpje Mlomp is het nog een wandeling van zeker 9 kilometer om deze plek te bereiken. Het dorp is omringd door een natuurreservaat met vele zeekoeien. Wil je een prachtig uitzicht? Het is mogelijk om op 40 meter hoogte over de bossen en rivier te kijken, een werkelijk adembenemende ervaring.

Lac Rose: het roze meer

zoutwinning in Lac rose of lac Retba

De echte naam van dit meer is Lac Retba, Retbameer, maar vanwege de rozige kleur wordt het ook wel Lac Rose genoemd. Het zoutpercentage van dit meer is maar liefst 40% hoger dan de Dode Zee, waardoor je hier ook blijft drijven. Je ziet veel Senegalezen met bootjes zout winnen en vanwege de kwetsbare natuur wordt dit op de traditionele manier, met de hand gedaan.

Fathala: een schitterend wildreservaat

Giraffes in Fathala wildpark in Senegal

Je bent in Afrika en je wilt graag exotische dieren zien? Fathala is een wildreservaat waar je onder andere neushoorns, giraffen en zebra’s kan spotten. Het reservaat is relatief klein, zo’n 2000 hectare, waardoor er een grote kans is dat je één van deze indrukwekkende dieren kan gaan ontdekken. Er zijn ook leeuwen aanwezig, deze zitten in een apart gedeelte. Wil je de hele ervaring? Boek dan een safaritent bij Fathala.

Bandafassi, Éthiwar en Ibél

traditionele kleding in Senegal

Last, but definitely not least. Kleine dorpjes gelegen in het zuidoosten van Senegal mét een plek op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is een zeer droog gebied met nauwelijks waterbronnen en je waant je hier terug in de tijd. De lokale bevolkingsgroepen zijn onderdeel van het cultureel erfgoed van Senegal en zeker een bezoek waard om zo een idee te krijgen van het traditionele leven in dit deel van het land. Een unieke plek om te bezoeken wanneer je in Senegal bent.

Naast deze 10 bezienswaardigheden heeft Senegal nog veel meer te bieden. Breng ook zeker een bezoek aan de historische stad Saint-Louis, geniet van de prachtige stranden op Petite Cote en de vele nationale parken, zoals Niokolo Koba en Saloum Delta. Het is een prachtig land voor zowel cultuur, natuur en zon!