10 leukste dingen om te doen op Madeira

10 leukste dingen om te doen op Madeira

Een vakantie naar Madeira? Dat klinkt toch als muziek in de oren! Hou je erg van de natuur en ben je altijd in voor een avontuurlijke hike? Of hou je meer van het ontdekken van schattige dorpjes? Madeira hoort bij Portugal en is een paradijs voor zowel natuur- als cultuurliefhebbers!

Van mooie stranden en ongerepte natuurgebieden tot wijnproeverijen en pittoreske vissersdorpjes: Madeira is het eiland van je dromen. In deze blog zetten wij voor jou de 10 leukste dingen om te doen tijdens jouw bezoek aan Madeira op een rij. 

1. Verken Madeira per huurauto 

Wat is leuker dan het verkennen van een veelzijdig eiland per auto? Het huren van een auto geeft jou de vrijheid om elk uniek stukje van Madeira te verkennen. Het is aan te raden om een roadtrip langs de kust te plannen met af en toe een bezoekje aan het binnenland om zo wat bezienswaardigheden van Madeira te spotten!

Je begint en eindigt je roadtrip door Madeira hoogstwaarschijnlijk in de hoofdstad Funchal. Deze stad heeft veel te bieden: schattige pleintjes, botanische tuinen en verschillende interessante musea.

Hierna is het tijd de stad te verlaten. Je crosst door ruige landschappen, verkent parel witte stranden en ontdekt geheime watervallen. Let daarom extra goed op de kracht van de motor van jouw huurauto. Je kunt je vast wel voorstellen dat dit nodig is als je door verschillende hoogtes gaat rijden en bergachtige plekken gaat bezoeken! Huur daarom een grote auto om verzekerd te zijn van een zorgeloze trip. 

2. Bezoek Madeira strand

Ook al staat Madeira niet per se bekend om haar stranden, het heeft toch veel te bieden voor kustliefhebbers. Veel stranden zijn gemaakt van opgespoten zand, maar er zijn ook enkele natuurlijke stranden te vinden. De stranden zijn over het algemeen erg schoon en het water is kraakhelder.

Het strand Seixal is wat ons betreft het mooiste strand van Madeira. Op dit natuurlijke en ruige strand waan je je in Hawaii en het biedt uitzicht op de kliffen, bergen en de zee. Ga je liever naar een strand met gezellige eetgelegenheden? Bezoek dan eens het strand Praia de Calhetas. Dit is een strand aangelegd met zand uit de Sahara.

Neem dus zeker je strandhanddoek mee naar Madeira, want een bezoekje aan het strand kan niet missen tijdens je vakantie. En oh ja, het weer in Madeira stelt je ook zelden teleur! Het eiland wordt ook wel het eiland van de eeuwige lente genoemd door haar aangename klimaat. De beste reistijd is van april tot september. Bekijk het klimaat van Madeira

3. Doe een Madeira Wine Tasting Tour

Is wijnen, wijnen, wijnen ook jouw levensmotto? Dan ben je op Madeira op het goede adres! Het eiland heeft uitgestrekte wijngaarden waar de lekkerste wijnen worden geproduceerd. Je kan daarom ook een Wine Tasting Tour vanuit de hoofdstad Funchal doen.

Je reist onder begeleiding van een gids naar de wijngaarden in de belangrijkste wijnregio van Madeira: Câmara de Lobos. Hier ontmoet je de lokale wijnboeren en leer je meer over hun ambacht. Vervolgens gaat de tour door naar het de noordkust van het eiland.

In San Vicente ga je bij een eilandbewoner genieten van een maaltijd van lokale ingrediënten met wijnarrangementen. Zo kun je zelf de wijn aandachtig proeven en combineren met lekker eten.

Daarna ga je nog naar de wijnmakerij in Porto Moniz, waar je nog meer leert over de ambacht van het wijnmaken. Kortom, een dag vol informatie over wijnmaken en proeverijen van lokale wijnen. 

4. Leer de visserscultuur kennen 

Ken je die vakantiefoto’s met kleurrijke vissersbootjes? Het schattige dorpje Câmara de Lobos heeft een haven waar je lokale vissers druk bezig ziet met hun bootjes en de visvangst. De ingezouten vis hangt rustig te drogen. Ook kun je zelf de vis proeven in een gezellig restaurantje in het dorpje. Lobos betekent zeehond en het dorpje werd ooit zo genoemd omdat hier grote groepen zeehonden neerstreken.

Câmara de Lobos is niet het enige dorpje in het teken van visserij. In Santana is een bezoek aan de oude vissershuisjes zeker de moeite waard. De traditionele driehoekige huisjes met rieten dak worden nu vooral gebruikt voor toeristen. Ze zijn te herkennen aan hun witte gevels met rode deuren. 

5. Zwem in de natuurlijke baden in Porto Moniz

Gelegen op het meest noordwestelijke punt van het eiland, liggen de bekende natuurlijke baden van Porto Moniz. Een behoorlijke rit, maar gelukkig geen straf door de prachtige omgeving. Als je via de slingerweg van de berg naar beneden rijdt, vallen de natuurlijke zwembaden meteen op. Het dorpje Porto Moniz ligt gelegen in het dal, direct aan de zee.

Het natuurlijke zoutwaterzwembad beslaat maar liefst 38.000 vierkante meter. De baden zijn gevuld met zeewater en omringd door lava rotsen. Dit zorgt voor een sprookjes aanzicht! De golven overspoelen de rotsen en de randen van het zwembad, zodat het water altijd fris blijft.

Het klimaat in het noorden van Madeira kan soms wat grilliger zijn dan op de rest van het eiland. Dit zorgt ervoor dat je soms niet op de rand van het zwembad kan zonnen. Gelukkig is het wel volkomen veilig om in de natuurlijke baden te zwemmen aangezien er verschillende badmeesters aanwezig zijn.

6. Hike je fit naar het hoogste punt van Madeira: Pico Ruivo 

Pico Ruivo is het hoogste punt van Madeira: 1861 meter! Er zijn twee opties om dit punt te bereiken: door een relaxte wandeltocht of een wandeltocht voor gevorderden. Het beginpunt van de relaxte wandeltocht is in Achado do Teixeira. De wandeltocht voor gevorderden begint in Pico do Arieiro. De hikes kunnen gevaarlijk zijn bij slecht weer. Het is dus sterk aan te raden om een wandeltocht te maken onder begeleiding.

Je zou het niet zeggen, maar het beste is om deze hike 's nachts te beginnen zodat je de top bereikt tijdens de zonsopgang. Deze zonsopgang is adembenemend mooi en zul je niet snel vergeten!

7. Ontdek waterval Miradouro Véu da Noiva

Ben je op Madeira? Dan is het onmisbaar om een mooie waterval te bezoeken. Als je vanuit Porto Moniz richting het oosten rijdt moet je echt een stop maken bij waterval Véu da Noiva. De naam is Portugees voor bruidssluier en de waterval doet haar naam hier zeker eer aan! Het water valt van grote hoogte langs de berg de Atlantische oceaan in.

Het uitkijkpunt is heel makkelijk te bereiken vanaf de weg en is zelfs rolstoelvriendelijk. Je kan een bezoekje aan dit uitkijkpunt makkelijk combineren met een bezoekje aan het strand Seixal. De beste tijd om de waterval en het strandje te bezoeken is tijdens zonsondergang. De zon schijnt dan prachtig op de waterval, wat jou verzekerd van een mooi plaatje. 

8. Levada wandeling

Madeira is zeer geschikt voor echte avonturiers. Het eiland kent talloze ‘levada hikes’. Een levada is een irrigatiekanaaltje waarmee ze vroeger water vervoerden op het eiland. Er zijn verschillende routes langs deze irrigatiekanaaltjes uitgestippeld om jou het eiland te laten zien!

Je kan deze wandelingen heel gemakkelijk zelf beoefenen en ze zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden. Een mooie route is van Ribeiro Frio naar Balcões, dwars door een laurierbos. Je komt uit bij een waanzinnig uitkijkpunt, gelegen aan de vallei. 

9. Bezoek de Nonnenvallei

Een van de laatste tips is om de Nonnenvallei te bezoeken. De naam zegt het al: vroeger woonden er nonnen in deze vallei. En om het nog wat interessanter te maken, de nonnen zochten hier hun toevlucht bij aanvallen van piraten. Als je naar het uitkijkpunt Eiro do Serrado rijdt, kun je de terrassen van boven bewonderen.

Door de hoogteverschillenen zijn de wolken goed zichtbaar en verplaatsen zich snel. Het is dus een verrassing of je goed uitzicht zal hebben of niet. Gelukkig verandert dit uitzicht met de minuut, wat jou een magische beleving geeft!

Het dorp Curral das Freiras in de Nonnenvallei staat helemaal in het teken van kastanjes. Er is een lokaal kastanjefeest en rond 1 november kun jij de heerlijkste plaatselijke kastanje specialiteiten proeven. 

10. Dolfijnen spotten 

Ja, je leest het goed! Er zwemmen dolfijnen in de zee rond Madeira. Om de dolfijnen goed te kunnen spotten, kun je een boottour boeken. Deze boot tours zijn vaak in houten traditionele bootjes, dus je hebt wat meer kans op zeeziekte door het deinen. Maar dat nemen we maar voor lief om deze prachtige dieren te spotten!

Houd je camera gereed en schiet de mooiste plaatjes van de omgeving en natuurlijk van de dolfijnen. En er zwemmen niet alleen dolfijnen, maar ook walvissen. Een boottocht kan jou dus een totaalbeleving geven van al het zeeleven wat op Madeira leeft!

Met deze 10 activiteiten op Madeira ben je verzekerd van een onvergetelijke tijd op dit prachtige eiland! Reizen naar Madeira is zeker de moeite waard, of je nu zin hebt in een wandelvakantie of een strandvakantie.