Het klimaat van Elzas en de beste reistijd

Elzas in Frankrijk kent milde temperaturen, met de laagste temperatuur van 2 graden en de hoogste van 22 graden. Neerslag valt gelijkmatig gedurende het hele jaar. Het weer is over het algemeen aangenaam en geschikt voor activiteiten in de buitenlucht.

Klimaatdetails Elzas

  • Beste reistijd: april t/m juni
  • Jaartemperatuur: tussen 2°C en 22°C
  • Regen: 157 dagen per jaar en totaal 397 mm regen
  • Sneeuw: 20 dagen per jaar
  • Zonuren: 1825 zonuren per jaar

Klimaat van Elzas

De Elzas, een regio met een rijke geschiedenis en adembenemende landschappen, biedt een uniek klimaat dat sterk verschilt van de rest van Frankrijk. Dit gebied, bekend om zijn pittoreske vakwerkhuisjes en voortreffelijke wijnen, geniet van een landklimaat met zonnige en warme zomers en koude, natte winters. De beschutting van nabijgelegen gebergtes tempert de winterse kou, waardoor het klimaat iets milder is dan in andere regio's met een vergelijkbaar klimaat.

De Elzas is een regio die door zijn unieke klimaat en geografische ligging een rijke verscheidenheid aan ervaringen biedt aan zijn bezoekers. Door de beste reistijd te kiezen op basis van je persoonlijke interesses, kun je het meeste uit je bezoek aan deze prachtige Franse regio halen.

Zomer en winter in de Elzas

De Elzas ervaart een diversiteit aan weersomstandigheden door het jaar heen, wat het een fascinerende bestemming maakt voor bezoekers. De zomers zijn aangenaam warm met temperaturen die gemakkelijk de 25 graden Celsius bereiken, ideaal voor het verkennen van de vele wijngaarden en het genieten van de lokale cultuur. De winters daarentegen zijn koud met temperaturen die kunnen dalen tot onder het vriespunt, maar de sneeuwval en de koude dagen worden vaak verzacht door de geografische ligging van de regio.

Neerslag en zonneschijn

Een opmerkelijk aspect van het klimaat in de Elzas is de hoeveelheid neerslag. Het regent gemiddeld 157 dagen per jaar, met een totale neerslag van ongeveer 397 mm. Dit zorgt voor een vruchtbaar landschap dat rijk is aan flora en fauna. Ondanks de regelmatige neerslag, geniet de regio ook van een aanzienlijke hoeveelheid zonneschijn, met ongeveer 2802 zonuren per jaar. Dit evenwicht tussen zon en regen draagt bij aan de unieke charme van de Elzas en ondersteunt de productie van enkele van de beste wijnen van Frankrijk.

Beste reistijd

De beste tijd om de Elzas te bezoeken hangt af van persoonlijke voorkeuren. Voor wijnliefhebbers en diegenen die de natuurlijke schoonheid van de regio willen ervaren, zijn de late lente en zomer ideaal. Deze periodes bieden warme dagen die perfect zijn voor buitenactiviteiten. Echter, voor liefhebbers van winterse landschappen en kerstmarkten, biedt de winter een geheel andere, maar even betoverende ervaring.

Klimaatgemiddelden

Met dagtemperaturen die variëren van 4 tot 25 graden Celsius door het jaar heen, en nachttemperaturen die schommelen tussen -1 en 13 graden Celsius, biedt de Elzas een breed scala aan weersomstandigheden. De regio kent gemiddeld 172 droge dagen per jaar, met een gemiddelde luchtvochtigheid van 79% en een UV-index van 3. Deze klimaatkenmerken maken de Elzas tot een aantrekkelijke bestemming voor een breed scala aan activiteiten, van wandelen en fietsen in de zomer tot skiën en het bezoeken van kerstmarkten in de winter.

Klimaatgemiddelden Elzas voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 4 en 25 graden Celsius en 's nachts tussen de -1 en 13 graden Celsius. Het regent 157 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 397 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 20 dagen per jaar. Gedurende het hele jaar zijn er 2802 zonuren.

Temperatuurgrafiek Elzas

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Elzas.

Neerslaggrafiek Elzas

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Elzas.

Maximum temperatuur: tussen 4°C en 25°C
Warmste maand: 25°C in juli
Koudste maand: 4°C in januari
Nachttemperatuur: tussen -1°C en 13°C
Droge dagen: 188 dagen
Dagen met regen: 157 dagen
Dagen met sneeuw: 20 dagen
Totale regensom: 397 mm
Aantal uren zon: 2802 uur

Elzas ligt in Frankrijk. Bekijk onze pagina over het klimaat van Frankrijk voor meer klimaatinfo over Frankrijk of bekijk andere bestemmingen.

Op vakantie naar Elzas?

Beste reistijd voor Elzas

Voor een bezoek aan Elzas in in Frankrijk is de beste reistijd april t/m juni. In deze periode heb je een aangename temperatuur en bijna geen neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in de regio Elzas is 25°C in juli en de laagste is 4°C in januari.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Elzas.

Ervaringen met het klimaat van Elzas

Plaats je review over je ervaringen met het weer van Elzas.

Ben je in Elzas geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Elzas achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Elzas

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Elzas is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Elzas in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 4 5 11 16 19 22 25 24 20 15 9 5
Min °C -1 -1 2 5 8 11 13 13 10 7 3 1
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 37 24 29 24 41 43 45 35 21 21 32 45
Dagen regen 13 11 13 12 17 14 17 14 10 10 12 14
Dagen sneeuw 7 5 2 - - - - - - - 1 5
Dagen droog 11 12 16 18 14 16 14 17 20 21 17 12
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 4 5 7 10 9 10 11 11 9 6 5 4
Windkracht (Bft) 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
UV-index 2 2 3 4 4 5 5 4 4 3 2 2

Klimaat van Elzas per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Elzas? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Elzas

Vandaag is er veel bewolking in Elzas en er kan een lichte regenbui vallen. De temperatuur loopt op tot 9 graden Celsius. De wind waait matig uit het noorden.

Bekijk het volledige weerbericht voor Elzas

Wil je weten wat voor weer het is in Elzas voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Elzas en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Elzas voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.