Het klimaat van Côte d'Azur en de beste reistijd

Het klimaat van Côte d'Azur in Frankrijk wordt gekenmerkt door milde winters met temperaturen rond de 8 graden en warme zomers met temperaturen die kunnen oplopen tot 30 graden. Neerslag is gelijkmatig verdeeld over het hele jaar, met af en toe zware buien in de herfst en lente. De regio staat bekend om zijn aangename mediterrane klimaat met veel zon en weinig neerslag, ideaal voor een zonnige vakantie aan de Franse kust.

Het klimaat van Côte d'Azur en de beste reistijd clear-day 21°C

Klimaatdetails Côte d'Azur

  • Beste reistijd: mei t/m september
  • Jaartemperatuur: tussen 8°C en 30°C
  • Zeetemperatuur: tussen 14°C en 26°C
  • Regen: 103 dagen per jaar en totaal 369 mm regen
  • Sneeuw: 1 dagen per jaar
  • Zonuren: 2800 zonuren per jaar

Klimaat van Côte d'Azur

De Côte d'Azur, een regio die synoniem staat voor luxe, ontspanning en ongeëvenaarde schoonheid, is ook beroemd om haar aangename mediterrane klimaat. Dit kustgebied in het zuidoosten van Frankrijk, dat zich uitstrekt van Menton nabij de Italiaanse grens tot aan het glamoureuze Cannes, biedt bezoekers meer dan alleen een prachtig landschap. Het klimaat speelt een cruciale rol in de aantrekkingskracht van deze regio, waardoor het een favoriete bestemming is voor zowel toeristen als locals die op zoek zijn naar zon, zee en cultuur.

De Côte d'Azur, met haar verleidelijke mix van natuurlijke schoonheid, culturele rijkdom en een benijdenswaardig klimaat, blijft een topbestemming voor reizigers van over de hele wereld.

Een mediterraan paradijs

De Côte d'Azur geniet van een typisch mediterraan klimaat, gekenmerkt door warme, droge zomers en milde, vochtige winters. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 18 graden Celsius, wat bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van de regio als vakantiebestemming het hele jaar door. Met ongeveer 240 droge dagen per jaar en een gemiddelde luchtvochtigheid van 70%, biedt de Côte d'Azur een comfortabel klimaat voor allerlei activiteiten, van zonnebaden op de vele stranden tot het verkennen van de pittoreske dorpjes en bruisende steden.

De zomers zijn bijzonder aantrekkelijk, met juli als de warmste maand waarin de temperaturen gemakkelijk de 27 graden Celsius bereiken. Deze periode is ideaal voor liefhebbers van zon en zee, met lange dagen die perfect zijn voor ontspanning aan de kust of het deelnemen aan de vele festivals en evenementen die de regio rijk is.

De winters zijn daarentegen mild, met januari als de koudste maand waarin de temperaturen een aangename 10 graden Celsius kunnen bereiken. Zelfs in de wintermaanden blijft de Côte d'Azur een aantrekkelijke bestemming, mede dankzij de relatief warme temperaturen en de zeldzaamheid van sneeuw.

Op vakantie naar Côte d'Azur?

Vliegtickets naar Côte d'Azur kun je boeken via Cheaptickets.be

De beste reistijd

Hoewel de Côte d'Azur het hele jaar door een aantrekkelijke bestemming is, varieert de beste reistijd afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Voor diegenen die de drukte willen vermijden en toch van goed weer willen genieten, zijn de lente (april tot juni) en de herfst (september tot november) ideale perioden. Deze seizoenen bieden aangename temperaturen, minder toeristen en de mogelijkheid om de regio op een meer ontspannen manier te verkennen.

De zomermaanden (juli en augustus) zijn perfect voor strandliefhebbers en feestgangers, met talloze evenementen, markten en festivals die de steden en dorpen langs de kust tot leven brengen. Echter, het is ook de periode waarin de regio het drukst is, met hogere prijzen en meer toeristen.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in een rustiger bezoek, biedt de winter een unieke kans om de Côte d'Azur te ervaren zonder de drukte. De mildere temperaturen zijn ideaal voor het verkennen van de natuur en de culturele schatten van de regio, van de beroemde musea en galerieën tot de prachtige architectuur en historische sites.

Klimaatgemiddelden Côte d'Azur voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 10 en 27 graden Celsius en 's nachts tussen de 6 en 20 graden Celsius. De zeetemperatuur ligt tussen de 14 en 26 graden Celsius. Het regent 103 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 369 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 1 dag per jaar. Gedurende het hele jaar zijn er 3334 zonuren.

Temperatuurgrafiek Côte d'Azur

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Côte d'Azur.

Neerslaggrafiek Côte d'Azur

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Côte d'Azur.

Maximum temperatuur: tussen 10°C en 27°C
Warmste maand: 27°C in juli
Koudste maand: 10°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 6°C en 20°C
Zeetemperatuur: tussen 14°C en 26°C
Droge dagen: 261 dagen
Dagen met regen: 103 dagen
Dagen met sneeuw: 1 dag
Totale regensom: 369 mm
Aantal uren zon: 3334 uur

Côte d'Azur ligt in Frankrijk. Bekijk onze pagina over het klimaat van Frankrijk voor meer klimaatinfo over Frankrijk of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Côte d'Azur

Voor een bezoek aan Côte d'Azur in in Frankrijk is de beste reistijd mei t/m september. In deze periode heb je een warme temperatuur en weinig neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in de regio Côte d'Azur is 27°C in juli en de laagste is 10°C in januari. De hoogste watertemperatuur is 26°C en het wordt niet kouder dan 14°C.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Côte d'Azur.

Ervaringen met het klimaat van Côte d'Azur

Plaats je review over je ervaringen met het weer van Côte d'Azur.

Ben je in Côte d'Azur geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Côte d'Azur achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Côte d'Azur

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Côte d'Azur is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Côte d'Azur in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 10 11 14 17 20 24 27 27 24 20 15 11
Min °C 6 6 8 11 14 18 20 20 18 14 11 7
Water °C 15 14 14 16 21 26 26 26 24 22 20 17
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 32 32 28 37 30 22 13 14 22 51 60 28
Dagen regen 10 9 10 12 10 7 5 5 7 9 11 8
Dagen sneeuw - 1 - - - - - - - - - -
Dagen droog 21 18 21 18 21 23 26 26 23 22 19 23
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 6 8 9 10 11 12 12 12 10 8 6 6
Windkracht (Bft) 4 4 4 3 3 3 3 3 3 3 4 4
UV-index 3 3 4 4 5 6 6 6 5 4 3 3

Klimaat van Côte d'Azur per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Côte d'Azur? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Côte d'Azur

Vandaag is het bewolkt in Côte d'Azur en het blijft de hele dag droog. De temperatuur loopt op tot 21 graden Celsius. De wind waait matig uit het noordwesten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Côte d'Azur

Wil je weten wat voor weer het is in Côte d'Azur voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Côte d'Azur en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Côte d'Azur voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.