Sri Lanka, parel van de Indische Oceaan

Sri Lanka, parel van de Indische Oceaan

Sri Lanka wordt de laatste jaren steeds populairder onder reizigers. Het prachtige land heeft heel wat moois te bieden. Je vindt er mooie natuur, een rijke fauna en flora, boeddhistische tempels,  idyllische strandjes en een heerlijke keuken. Bovendien is Sri Lanka erg betaalbaar en is de lokale bevolking erg vriendelijk. 15 plekken die je niet mag missen in de ‘parel van de Indische Oceaan’.

Visum voor Sri Lanka

Alle Nederlandse en Belgische reizigers moeten een geldig visum (ETA) hebben. Dit ETA is zes maanden geldig, voor een maximum verblijfsduur van 30 dagen. De aanvraag voor het visum voor Sri Lanka doe je online. Dat duurt ongeveer vijf minuten en kost €49,95 euro per persoon. De aanvraag voor het juiste visum is eenvoudig. Je vult het aanvraagformulier in, en voert de betaling uit. Het visum wordt automatisch per mail verstuurd. Wie haast heeft kan kiezen voor een spoedaanvraag. Die wordt gemiddeld binnen 23 minuten behandeld.

Op het moment van de visumaanvraag hoef je nog geen vliegticket geboekt te hebben maar tijdens de reis naar Sri Lanka moet je wel al over een ticket voor de terugreis beschikken. Je moet bovendien kunnen aantonen dat je over voldoende financiële middelen beschikt om je verblijf in Sri Lanka te bekostigen. Let ook op de geldigheidsdatum van je paspoort. Die dient op het moment van aankomst nog minimaal zes maanden geldig te zijn. 

Dit visum gemakkelijk en snel online aanvragen

https://www.youtube.com/embed/F0vJ_kTbw2A

Negombo

Deze plek ligt dichtbij het internationale vliegveld en is daarom een eerste stop voor wie het land wil rondtrekken. Het bevindt zich in een lagune met kokospalmen en mangrovebossen. Negombo is een gezellige stad vol leuke restaurants en hotels. Bezoek hier het idyllische strand en de authentieke vissershaven.

Minneriya National Park

Olifanten in Minneriya, Sri Lanka

Wie van safari’s en van olifanten houdt, kan een jeepsafari in Minneriya National Park niet overslaan. In het park vind je het grootste aantal Aziatische olifanten ter wereld. Het park wordt ook wel ‘The Gathering’ genoemd, vanwege het meer Minneriya Tank, waar soms wel honderden olifanten samentroepen. Je kan hier uiteraard ook andere diersoorten spotten, zoals krokodillen, apen en buffels.

Anuradhapura

Dit is een heilige Boeddhistische stad. Het wordt als een groot openluchtmuseum beschouwd. Hier vind je verschillende historische bezienswaardigheden, zoals heilige tempels en stoepa’s, eeuwenoude ruïnes en de bekende Maha Bodhi boom. Onder die boom zou Boeddha ‘bodhi’ (verlichting) bereikt hebben. De stad is omwille van zijn heilige status een populaire plek voor Boeddhistische bedevaarders.

Kandy

Kandy is, op hoofdstad Colombo na, de grootste stad van Sri Lanka. Het is het culturele hart van het land. Hier vind je indrukwekkende Boeddhistische tempels en botanische tuinen. Ook het nationaal museum is een bezoek waard. Kandy is eveneens het startpunt van een schitterende treinreis naar Ella, via Nuwara Eliya.

Nuwara Eliya

Deze plek wordt ook wel Little England genoemd. De Britse koloniale invloed is nog duidelijk merkbaar. Je vindt hier mooie Victoriaanse huizen en authentieke theefabrieken. Neem de tuktuk om de vele bezienswaardigheden te bezoeken en neem de tijd om te genieten van de prachtige uitzichten, onder meer vanaf de Ramboda watervallen. 

Ella

Ella is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de groene berglandschappen van Sri Lanka. Bezoek hier de theeplantages, de Ravana watervallen en de prachtige Demodara Nine Arch Bridge. Je kan ook naar Ella Rock klimmen, het hoogste punt van Ella. Bezoek zeker Lipton’s Seat, de geboorteplek van Sri Lanka’s belangrijkse exportproduct, de Lipton thee.

Trein op een brug in Sri Lanka

Adam’s Peak

Centraal in Sri Lanka ligt de mythische Adam’s Peak. Het is een van de bijzonderste bezienswaardigheden van Sri Lanka. Adam’s Peak is al meer dan 1000 jaar een populaire pelgrimsoord. Je kan de berg, die 2243 meter hoog is, beklimmen voor het mooiste uitzicht over de omgeving. 

Horton Plains National Park

Dit natuurreservaat herbergt unieke diersoorten, zoals de blauwe kitta en de ceylonvliegenvanger. Horton Plains National Park ligt op een 1200 meter hoog plateau, waarrond je verschillende wandelingen kan maken. Bezoek zeker ook World’s End. Hier sta je aan een afgrond van meer dan 800 meter en geniet je van een prachtig panorama op de omgeving. 

Yala National Park

Dit is het meest bezochte nationale park van Sri Lanka. Het reservaat staat erom bekend de beste plek ter wereld te zijn om luipaarden te spotten. De enige manier om het park te bezoeken is via een jeepsafari. Je hebt een grote kans om onderweg jakhalzen, neushoornvogels, krokodillen en waterbuffels en olifanten te zien. De toegangspoort tot het park is de stad Tissamaharama, zo’n 20 kilometer verderop. Vanaf deze locatie vertekken dagelijks jeeps richting Yala National Park. Je vindt er ook verschillende guesthouses.

Surfplaatsjes Mirissa, Midigama en Ahangama

Sri Lanka staat bekend als een echt ‘surfer’s paradise’. Wie op zoek is naar leuke surfspots met de perfecte golven is hier aan het goede adres. Overal in het land vind je leuke surfaccommodaties en ervaar je de typisch relaxte surfer’s vibe. Het wemelt hier van uitgestrekte stranden en heerlijke kustplaatsjes. Wie overdag wil surfen en ’s avonds wil feesten, kan terecht in Mirissa, de populairste bestemming voor surfers. Voor wie het liever wat rustiger mag, kan in Midigama of Ahangama terecht.

Sigiriya

Sigiriya wordt ook wel Lion’s Rock genoemd en staat bekend als één van de mooiste plekken van het land. Bovenop Sigiriya bezoek je de ruïnes van het paleis van koning Kasyapa. Het vergt enige inspanning om naar boven te klimmen, maar het indrukwekkende uitzicht maakt de klim absoluut de moeite waard. Je kan er ook voor kiezen om de minder bekende Pidurangala te verkennen. Vanaf hier heb je een mooi panorama op Lion’s Rock.

Dambulla

Tempel Dambulla in Sri Lanka

Deze plek is perfect te combineren met een uitstap naar Sigiriya. Dambulla zelf is gebouwd rondom een grote granieten berg. De gouden tempel van Dambulla en de grottentempels zijn prachtig. De plek staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst. De tempels zijn uitgehakt in de rotsen en staan vol Boeddhabeelden en Hindoefiguren. Hier heb je ook een prachtig zicht over Sigiriya. 

Galle

In de versterkte stad Galle heerst een losse en gemoedelijke sfeer. In vroegere tijden was Galle een belangrijke havenstad. Nu zie je er nog steeds de resten van de koloniale tijden en de invloed van de vroegere Nederlanden. Er zijn leuke boetiekhotels, lokale winkeltjes en bars. De volledige binnenstad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.