Leuke ideeën voor het verwerken van je vakantiefoto’s

Leuke ideeën voor het verwerken van je vakantiefoto’s

Welke bestemmingen heb jij bezocht tijdens je laatste reis? De kans is groot dat je onderweg tientallen, misschien zelfs honderden foto’s en video’s gemaakt hebt. Eenmaal thuis breekt het sorteren en selecteren hiervan aan. Welke foto’s houd je voor jezelf, welke foto’s mogen direct weg en welke foto’s zijn het waard om aan anderen te laten zien? Immers, familie en vrienden willen na je reis direct weten hoe het geweest is en wat je tijdens de rit gezien hebt.

Er zijn verschillende manieren waarop je deze vakantiefoto’s kunt verwerken. Denk bijvoorbeeld aan een klassiek fotoboek, welke je eenvoudig online vorm kunt geven tegenwoordig. Een origineel alternatief is een kalender maken met vakantiefoto’s. Zo word je maandelijks herinnert aan de unieke reis die je onlangs maakte! Je kunt ieder jaar een nieuwe kalender maken, enigszins afhankelijk van de frequentie waarmee je reist en de bestemmingen die je hierbij bezoekt. 

Er zijn nog veel meer creatieve manieren om vakantiefoto’s te verwerken tot een fysiek product. Het op de computer of je telefoon laten staan van deze foto’s is minder leuk. De kans dat je de foto’s later nog eens bekijkt is veel kleiner, dan wanneer je er een fotoboek of kalender van maakt. 

Creëer een mozaïek van fotolijstjes op de muur thuis

Een derde idee om wat met je vakantiefoto’s te doen na een reis, is het combineren hiervan tot een heus fotomozaïek aan de wand thuis. Combineer verschillende soorten foto’s met elkaar; natuur, cultuur en foto’s van jezelf of de mensen die je hebt leren kennen.

Voeg de foto’s in verschillende formaten fotolijstjes en hang deze vervolgens in een mooi patroon op aan de muur. Kies hierbij niet voor rechte lijnen, het mag wat speels zijn! De vakantiefoto’s laten je op deze manier niet alleen terugdenken aan hetgeen je onderweg hebt meegemaakt. Ze vormen ook nog eens een echte eyecatcher in je interieur. Bij een volgende reis kun je het mozaïek vernieuwen, of een tweede mozaïek elders in huis maken. 

Tip: kies voor een dergelijk mozaïek van fotolijstjes in het trapgat van je woning. Vaak is het een ruimte die lastig te decoreren is. Wat is er leuker dan iedere je vakantiefoto’s nog eens bekijken als je van de trap komt? 

Maak een gepersonaliseerd kaartspel van je foto’s

Heb je samen met vrienden of familieleden gereisd? Overweeg in dat geval een kaartspel te maken met de diverse vakantiefoto’s. Het leuke van zo’n kaartspel is dat je deze weg kunt geven aan je reismaatjes. Daarbij komt het kaartspel direct van pas, als jullie nog eens samen op vakantie gaan.

Wie speelt er geen kaartspellen tijdens een reis? Vergelijkbaar met zo’n kaartspel is het ontwerpen van een memoriespel. Het idee hierachter is hetzelfde; een leuk cadeau om weg te geven aan je reisgenoten met een praktisch nut voor een volgende reis. 

Een kaartspel biedt met 52 verschillende kaarten voldoende ruimte om de mooiste vakantiefoto’s te verwerken. Vergelijk je het met een mozaïek van vakantiefoto’s, dan heb je bij zo’n mozaïek veel minder ruimte. 

Je mooiste vakantiefoto vastleggen op een muismat

We zijn er nog niet, je kunt bijvoorbeeld ook een muismat laten bedrukken met je vakantiefoto’s. In dit geval heb je twee opties: maak vooraf zelf alvast een collage, welke je als losse afbeelding op de muismat laat drukken.

Een alternatief is een muismat met je allermooiste vakantiefoto. Denk bijvoorbeeld aan een groepsfoto, die je tijdens de reis gemaakt hebt met vrienden. Houd er rekening mee, dat de foto op een muismat door de tijd heen zal slijten. Je zal deze periodiek moeten vervangen; gelukkig staan de foto’s nog op je laptop of telefoon!